Pārlekt uz galveno saturu

ASV lektors dalās pieredzē par bioloģisko lauksaimniecību

Attēla autors: No LLU arhīva

14. augustā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauksaimniecības fakultātē (LF) norisinājās seminārs "Augsnes audzēšana augu auglības un veselības nodrošināšanai un emisiju mazināšanai dārzkopībā un bioloģiskajā lauksaimniecībā", kā mērķis bija sniegt padziļinātas zināšanas par barības vielām augsnē un to nozīmi, praktiski pielietojamām tehnikām augsnes organisko vielu daudzuma straujai palielināšanai, kompostēšanas nozīmi, bioloģiskajiem procesiem augsnē un kompostā, praktiskām dažādu veidu kompostēšanas tehnikām, informē asociētā profesore, vadošā pētniece Dzidra Kreišmane.

Termins "augsnes audzēšana" Latvijā nav diezgan izplatīts, tomēr tas labi raksturo rūpes par augsnes auglības veidošanu ilgtspējīgā lauksaimniecības sistēmā. Šis process ir nozīmīgs lauksaimniecībā, jo, lai dabā veidotos 2.5 cm augsnes, ir jāpaiet vismaz 500 gadiem. Praktizējot saprātīgu zemes apsaimniekošanu, tikpat biezu augsnes slāni iespējams izveidot vienā veģetācijas perioda (gada) laikā. Audzēt augsni nozīmē, izmantot bioloģiskos procesus dabā, aktivizējot un pabarojot mikroorganismus un makroorganismus, kas veic organiskās vielas noārdīšanas/pārstrādes procesus augsnes virsējā slānī, vienlaicīgi izvairoties no sintētisko mēslojumu un citu ķīmisku preparātu, kā arī intensīvas augsnes apstrādes tehnikas izmantošanas.

Seminārā piedalījās lektors Maiks Larrive no ASV, kurš ieskicēja arī "carbon farming" jeb SEG emisiju samazinošas lauksaimniecības principus, veidojot noslēgtu oglekļa aprites ciklu saimniecībā. Lielu uzmanību lektors veltīja kompostēšanas tehnikai, sniedzot pārskatu par metabolisma procesiem kompostā un to, kā mikroorganismi nodrošina augu atlieku noārdīšanu, sniedza apskatu par labākajiem kompostēšanas veidiem  un komposta pielietošanu bezaršanas augsnes apstrādes sistēmā. Vairākkārt lektors uzsvēra tēzi "barojam augsni, nevis augus".

Lektors Maiks Larrive ir zemes zinātņu maģistrs un Fulbraita stipendiāts vides zinātnēs, Master Gardener programmas dalībnieks un brīvprātīgais lektors, kurš specializējas lauksaimniecības un vides jautājumos. Piedalījies invazīvo augu, tai skaitā latvāņa pētīšanas projektos Latvijā, kā arī veidojis savā dzimtajā Tenesī štatā, Memfisā, Komposta audzēšanas biedrību, lai mācītu vietējiem iedzīvotājiem komposta veidošanas tehniku, piedalās biškopju un dārzkopju izglītošanā Tenesī štatā. M. Larrive strādā arī par konsultantu ASV saimniecībās, kas vēlas samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas, veidojot maksimāli noslēgtu oglekļa un slāpekļa aprites ciklu.

Piemēram, latvāņa ierobežošanai Latvijā par efektīvāko paņēmienu lektors M. Larrive ieteica rotācijas tipa noganīšanu, izmantojot dzīvniekus ar tumšu, vislabāk melnu ādas krāsu, kā Latvijas tumšgalves aitas, melnās govis un citus. Lektors ieteica ieskatīties arī interneta vidē publicētā Kristin Ohlson grāmatā "The Soil Will Save Us".

Semināra noslēgumā dalībnieki un klausītāji iesaistījās plašās diskusijās par sabiedrības attieksmi pret dabas procesiem un vērtībām, gan nepieciešamību lauksaimniekiem vairāk izmantot dabas radītās iespējas saimniekot ilgtspējīgi.

Pievienots 15/08/2017