Pārlekt uz galveno saturu

LLU aicina piedalīties akcijā "Diena bez auto"

Attēla autors: No LLU arhīva

22. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) aicina ikvienu lielās saimes pārstāvi iespēju robežās atsaukties Starptautiskās dienas bez auto aicinājumam un uz darbu vai studijām doties ar dabai draudzīgāku pārvietošanās līdzekli.  

Jelgavnieki var izbaudīt gājējiem un velosipēdistiem pieejamās ietves, taču studenti un darbinieki, kuri dzīvo attālākās Latvijas vietās, uz darbu aicināti doties ar sabiedrisko transportu. Vismaz vienu dienu gadā centīsimies saudzēt dabu un harmonizēt attiecības ar to, kā arī pārdomāt par aktivitātēm, ko varam veikt ik dienas, lai apkārtējā vide būtu sakārtotāka un tīrāka.

"Šajā dienā ir lieliska iespēja izmēģināt kaut ko jaunu, kā, piemēram, savās ikdienas gaitās doties ar kājām, ar velosipēdu, ar skrituļslidām vai ar kādu citu pārvietošanās līdzekli, kas ir draudzīgs apkārtējai videi un cilvēkiem. Arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta vides jautājumiem, un tas liek ikvienam pārdomāt, kā mēs varam mainīt ikdienas paradumus, lai mūsu apkārtējā vide kļūtu arvien sakoptāka, tīrāka un zaļāka. Aicinu ikvienu sākt ar šo vienu dienu, kas varbūt turpmāk kļūs par ikdienu", skaidro LLU Komunikācijas un mārketinga centra vadītāja Lāsma Līcīte.

"Dienas bez auto" pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta 70. gados, kad pasaule piedzīvoja naftas krīzi un atsevišķās rietumu pilsētās sāka popularizēt alternatīvo transporta veidus. Savukārt pirmā Starptautiskā diena bez auto Eiropā tika atzīmēta 1999. gadā kā Eiropas Savienības pilotprojekts.

Automašīnu izplūdes gāzes ir viens no galvenajiem gaisa piesārņojuma radītājiem pilsētās. To sastāvā ir tvana gāze, ogļskābā gāze, slāpekļa oksīds, ogļūdeņradis un citas kaitīgas vielas, kas negatīvi ietekmē gan cilvēku un dzīvnieku veselību, gan dabu.

Rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību, 22. septembrī teiksim savam spēkratam – "Nē!"

Pievienots 20/09/2017