Pārlekt uz galveno saturu

Japānas studentu un mācībspēku piedzīvojumi Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Kas gan liek Japānas studentiem un mācībspēkiem mērot tālo ceļu no Tokušimas (Japānā) līdz Jelgavai? Vai tā ir piedzīvojumu kāre, vai vēlme tuvāk iepazīt latviešus un mūsu kultūru, vai arī iegūt jaunus draugus? Atbildes uz šiem jautājumiem tika rastas septembra nogalē, kad LLU Valodu centrs uzņēma viesus no šīs skaistās, Latvijā vēl maz iepazītās zemes - Tokušimas.

Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) pirmkursnieki japāņu studentiem un mācībspēkiem ar lepnumu izrādīja Jelgavas dārgumus - Jelgavas pili, Sv. Trīsvienības baznīcas torni, Zemgales Olimpisko centru (ZOC) un citas tūristiem iemīļotas vietas.  Japāņi vēl nekad nebija baudījuši kvasu, tā garša viņiem likās neparasta un interesanta. Kā zināms, japāņu kultūrā ļoti nozīmīgu vietu ieņem kulinārija. Iepazīt Zemgales garšas viņi varēja vairākās Jelgavas kafejnīcās, it īpaši viņus sajūsmināja pusdienu maltīte Jansonu ģimenes restorānā “Zemnieku cienasts”.

Daudziem no mums iemīļoti ir tieši japāņu ēdieni, it īpaši suši. To pareizi pagatavot ir sarežģīti, tādēļ nepieciešama īpaša meistarība - tā uzskata japāņi. Tāpēc kulinārijas radošajā darbnīcā LLU PTF mācību virtuvē, mūsu viesi gatavoja tradicionālo jauniešu ēdienu – okonomijaki, kas Japānā ir tikpat populārs kā pica Itālijā. Šī ēdiena īpašās sastāvdaļas tika atvestas no Japānas. Mēs zinām, ka japāņi ir ļoti taktiski, nekad neizrādīs negatīvas emocijas, lai neapbēdinātu citus cilvēkus un tas izpaudās arī šajā radošajā darbnīcā. Okonomijaki gatavošana viesiem prasīja daudz vairāk laika nekā tas ir viņu dzimtenē. Iemesls? Viņi kautrējās palūgt īpaši asu nazi, lai cūkgaļu sagrieztu plānās šķēlītēs, tādēļ japāņu studentiem šī ēdiena pagatavošana sagādīja mocības. Bet mūsu studenti nevarēja saprast, kas gan noticis, ka gatavošanas process ir ieildzis.

Japāņi, esot Jelgavā, daudz smaidīja, viņu acis dzirkstīja priekā, kad trenere Kristiāna no LLU Zirgkopības mācību centra „Mušķi” mācīja izjādes pirmos soļus, izrādīja zirgu stalli un iepazīstināja ar centra veikumu. Zirgi ir labi aprūpēti un pabaroti, par ko liecina viņu spožā spalva. LLU ZMC „Mušķi” darbinieki mīl savu darbu, un zirgi viņu rūpes atdara ar pieķeršanos. Pateicoties tālajiem ciemiņiem, par LLU ZMC „Mušķi” nu uzzinās arī citviet pasaulē, jo treniņš tika iemūžināts fotogrāfijās, kas aizceļoja globālajā tīmeklī.

Viesi vēlējās kādu stundu no brīvā laika veltīt arī tenisa spēlei. Šis sporta veids Japānā ir ļoti populārs, un viņi gribēja uzzināt, vai Jelgava piedāvā tūristiem šādu iespēju. Patīkams pārsteigums viņus gaidīja Tenisa centrā, kas atrodas Lietuvas šosejā - labi uzturēti korti, zemas cenas un ļoti laipni darbinieki.

It visur, kur vien japāņu viesi devās, viņus uzņēma sirsnīgi, radot iespaidu, ka Jelgava ir viesmīlīga pilsēta un sniedz ārzemniekiem plašas iespējas saturīgai laika pavadīšanai. Protams, svarīgi ir arī suvenīri, kas raksturo pilsētu un, laikam ritot, liek atsaukt atmiņā šeit pavadīto laiku. Vai varat uzminēt, kādus suvenīrus labprāt iegādājās mūsu viesi? Vispopulārākais suvenīrs ciemiņu vidū bija tieši “Karameļu darbnīcas” ar rokām gatavotās krāsainās karameles. Un, kur nu vēl sajūsma par iespēju pašiem piedalīties savas personīgās karameles izgatavošanā!

Vai viesiem bija vēl kādi pārsteigumi? Jā! Japāņu studenti bija sagatavojuši prezentācijas par jauniešu dzīvi Tokušimā. Kad japāņu studenti un mācībspēki ieradās semināra auditorijā, tur gaidīja ap 100 LLU studentiem. Uzstājoties japāņiem trīcēja balss un rokas, jo tik lielu interesentu skaitu nebija gaidījuši. Otrā semināra laikā viņi jau jutās drošāk un bija pārliecināti par sevi.

Bet vai viesi pārsteidza mūs? Jā! Ja vēlaties uzzināt par to tuvāk, apmeklējiet LLU Tehnisko fakultāti (TF) J. Čakstes bulvārī 5. 1. stāva izstāžu zālē var aplūkot LED lampiņu izgaismotus, vairākus desmitus fotogrāfiju, kur iemūžināta Tokušimas pilsēta, tās apkaimes ainavas, japāņu kultūras tradīcijas, kā arī dažādas šai kultūrai atbilstošas nodarbes. Vairākas fotogrāfijas vēsta arī par Tokušimas Universitātes studentu vizītēm mūsu pilsētā iepriekšējos gados un to, kā Jelgavu redz viņi.

Tokušimas un Jelgavas draudzība aizsākās jau 2013. gadā, kad japāņi šeit viesojās pirmo reizi. Bet pašlaik viņu vizītes nu ir kļuvušas par tradīciju. Pārrunās ar LLU vadības pārstāvi profesoru Voldemāru Barisu un Informāciju tehnoloģiju fakultātes (ITF) dekānu Gati Vītolu, kā laikā tika apspriests par studentu un mācībspēku apmaiņu ERASMUS+ ietvaros. Iepazinuši LLU studiju procesu un brīvā laika pavadīšanas iespējas Jelgavā un Rīgā, viesu atzinums ir - japāņiem patiks studēt LLU.

Daina Grasmane, pedagoģijas zinātņu doktore

Pievienots 05/10/2017