Pārlekt uz galveno saturu

ARBU katedras mācībspēki viesojas Jelgavas Tehnikumā

Attēla autors: No LLU arhīva

20. oktobrī Arhitektūras un būvniecības katedras (ARBU) mācībspēki - asoc. prof. Sandra Gusta, asoc. prof. Emeritus Silvija Štrausa un lektore Maija Žodziņa apmeklēja Profesionālās izglītības kompetenču centrā Jelgavas tehnikums, lai atjaunotu esošos kontaktus, ievadītu sarunas par sadarbības līguma aktualizēšanu starp Vides un būvzinātņu fakultāti (VBF) un Jelgavas Tehnikumu, iepazītos ar esošajām būvnieku un inženierkomunikāciju laboratorijām un studiju vidi. Tikšanās laikā ar Jelgavas Tehnikuma direktori Janīnu Rudzīti un direktores vietnieku izglītības kvalitātes un tālākizglītības jomā Uldi Sokolovu vienojāmies par turpmāku sadarbību.

Jelgavas tehnikuma direktore Janīna Rudzīte atzinīgi novērtēja jau esošo sadarbību dažādos pasākumos, kā, piemēram, absolventu viesošanās Jelgavas tehnikumā, tomēr būvniecības jomā to iespējams paplašināt, piedaloties dažādās konferencēs un semināros, organizējot kopējas lekcijas un praktisko darbu seminārus, iepazīstoties ar jaunākajām tehnoloģijām utt.

Kaut arī līgums ir bijis noslēgts ar LLU, mūsu interesēs ir noslēgt sadarbības līgumu arī starp VBF un Jelgavas tehnikumu būvniecības jomā. Sadarbības līguma starp LLU un Jelgavas tehnikumu mērķis ir profesionālās un augstākās izglītības popularizēšana Zemgales reģiona jauniešu vidū būvniecības jomā.

Jelgavas tehnikumā ar būvniecības jomu saistītās apgūstamās studiju programmas:

  1. Profesionālās vidējās izglītības programma “Būvdarbi”, 3.profesionālās kvalifikācijas līmenis, iegūstamā kvalifikācija – apdares darbu tehniķis, studiju ilgums – 4 gadi.

Profesionālās izglītības programmas mērķis ir izglītības procesa rezultātā sagatavot kvalificētu darbinieku, kurš strādā būvfirmās un uzņēmumos, kas nodarbojas ar būvdarbu izpildi, kur nokomplektē apdares darbu strādnieku posmus un vada to darbu, kā arī izpilda apdares darbus jaunbūvēs, remontējamās un rekonstruējamās ēkās. Apdares darbu tehniķis spēj lasīt rasējumus, patstāvīgi izplānot veicamā darba operācijas, darbavietu un izvēlēties piemērotus materiālus un instrumentus, palīgaprīkojumu, kā arī prot rīkoties ar instrumentiem. Pārzina un ievēro darba drošības, ugunsdrošības un sanitārijas prasības. Izvēlas apdares darbiem atbilstošus būvmateriālus un plāno to piegādi. Izvēlas mehānismus un instrumentus apdares darbu veikšanai. Plāno apdares darbu strādnieku sadarbību un darbu veikšanas kārtību, dod nepieciešamos rīkojumus un pārbauda šo rīkojumu izpildi, rūpējas, lai apdares darbi tiktu veikti atbilstoši projekta, būvniecības normu un standartu prasībām.

  1. Profesionālās vidējās izglītības programmu kopa “Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija”, 3.profesionālās kvalifikācijas līmenis, iegūstamā kvalifikācija –inženierkomunikāciju tehniķis, studiju ilgums – 4 gadi.

Profesionālās izglītības programmas mērķis ir izglītības procesa rezultātā sagatavot kvalificētu  speciālistu, kurš strādā būvfirmās un uzņēmumos, veicot sanitārtehniķa un siltuma iekārtu remontatslēdznieka darba uzdevumus. Pēc projekta spēj izvēlēties darba instrumentus, palīgierīces, materiālus, mērīt un aizzīmēt, sagatavot caurules montāžai, veikt ūdensapgādes, kanalizācijas un ventilācijas tīklu, iekārtu, ēku iekšējo siltuma apgādes tīklu, iekārtu un individuālo ēku siltuma avotu montāžu, apkopi un remontu.

Jelgavas tehnikuma absolventiem pēc attiecīgo izglītības programmu beigšanas un kvalifikācijas iegūšanas ir iespēja turpināt izglītību būvniecības jomā LLU:

  1. Būvdarbi (Kvalifikācija - Apdares darbu tehniķis) - Vides un būvzinātņu fakultāte (VBF) – 1.un 2. līmeņa profesionālajās augstākās izglītības studiju programmās “Būvniecība” (nepilna laika); bakalaura augstākās izglītības studiju programmā “Būvniecība” (pilna laika);
  2. Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija (Kvalifikācija: Ēku iekšējo komunikāciju montāžas un apkalpošanas speciālists) - Vides un būvzinātņu fakultāte (VBF)- 1.un 2. līmeņa profesionālajās augstākās izglītības studiju programmās “Būvniecība”, bakalaura augstākās izglītības studiju programmā “Būvniecība” (pilna laika).
Pievienots 25/10/2017