Pārlekt uz galveno saturu

LLU paplašinās starptautisko sadarbību zemes ierīcībā un hidromeliorācijā

2. – 3. novembrī LLU viesojās Valsts Zemes ierīcības universitātes (Krievija, Maskava) starptautiskās sadarbības prorektors Vasīlijs Ņiļipovskis Ivanovičs, lai piedalītos Vides un būvzinātņu fakultātes organizētajā konferencē un paplašinātu divpusējo sadarbības līgumu starp abām universitātēm, kas paredzēts zemes ierīcības un meliorācijas, kā arī citu saistīto lauksaimniecības nozaru izglītības kvalitātes veicināšanai.

“Krievijas kolēģu interesi par LLU izraisījusi mūsu uz attīstību vērstā zinātniskā darbība un universitātes izdoto zinātnisko rakstu un konferenču krājumu līmenis, jo tie ir indeksēti prestižajās zinātnisko rakstu datubāzēs pasaulē. Publicēšanās Latvijā būtu iespēja popularizēt viņu zinātnieku pētījumu rezultātus un iegūt plašāku starptautisko atpazīstamību. Turklāt mūsu zinātniekiem interesējoša ir Erasmus+ mobilitātes programma, kuras ietvaros paaugstināt profesionālo kvalifikāciju Krievijā un veicināt zemes ierīcības studiju kvalitāti Latvijā,” skaidro LLU Starptautiskās sadarbības centra vadītājs Voldemārs Bariss.

Valsts zemes ierīcības universitātei Krievijā ir vairāk kā 200 gadus senas tradīcijas, turklāt sadarbība ar LLU aizsākusies jau Padomju Latvijas laikā, kad zemes ierīcība un hidromeliorācija bija būtisks faktors lauksaimniecības zemju efektīvai izmantošanai. Lai gan Krievijas kolēģi ir regulāri piedalījušies LLU Vides un būvzinātņu fakultātes organizētajās konferencēs, šobrīd interese par sadarbību kļuvusi daudz plašāka, iekļaujot arī ekonomikas un inženiertehniskos virzienus un atjaunojot līgumu visas universitātes līmenī.

“Zemes ierīcības un hidromeliorācijas nozīmi Latvijā apzinās ikviens veiksmīgs lauksaimnieks, kurš redz izmaiņas Latvijas dabā un ar dažādām saimniekošanas metodēm cenšas piemēroties ilgstošajiem paaugstināta mitruma periodiem vai tieši pretēji - sausumam. Taču topošo speciālistu skaits šajās nozarēs ir būtiski mazinājies, kas ir ietekmējis arī situāciju laukos – neatbilstoši izvēlēts saimniekošanas virziens, neefektīvi agrotehniskie risinājumi, novecojušas meliorācijas sistēmas ir iemesli, kāpēc daļa Latvijas lauksaimnieku nevis veicina ekonomikas augšupeju, bet kavē to, neefektīvi saimniekojot un nepārzinot meliorācijas sistēmu izveides principus. LLU ir spēcīgas tradīcijas kvalificētu zemes ierīcības, meliorācijas un citu lauksaimniecības speciālistu sagatavošanā, kuras turpinām attīstīt un popularizēt jauniešu vidū, lai palīdzētu lauksaimniekiem. Tāpat arī meklējam sadarbības partnerus ārvalstīs, kuriem varam sniegt savu pieredzi, kā arī mācīties no viņiem un uzlabot savu studiju un pētniecības piedāvājumu,” skaidro studiju prorektors Aigars Laizāns.

LLU Vides un būvzinātņu fakultāte īsteno vairākas studiju programmas visos studiju līmeņos, lai sagatavotu kompetentus speciālistus un arī jaunos zinātniekus zemes ierīcībā, mērniecībā, vides zinātnē, meliorācijā u.c. nozarēs, kas sniedz būtisku atbalstu lauksaimniekiem. Pēdējos gados studētgribētāju skaits šajos studiju virzienos LLU bija mazinājies, bet šobrīd interese par studijām ir atjaunojusies. Turklāt LLU topošajiem speciālistiem piedāvā valsts finansētas studiju vietas gan zemes ierīcībā, gan vides zinātnē un meliorācijā, kā arī iespēju doties profesionālās pieredzes apmaiņā uz citām valstīm. Sagaidāms, ka viena no tām pēc sadarbības līguma paplašināšanas būs arī Valsts zemes ierīcības universitāte (Krievija).

Pievienots 03/11/2017