Pārlekt uz galveno saturu

LLU studentu viesnīcas – nozīmīgu pārmaiņu procesā

Viena labierīcības telpa gaiteņa galā, rindas uz dušu, šaurība viesnīcu istabās, kur dzīvo četri cilvēki un pietrūkst vieta rakstāmgaldam, novecojuši logi un aukstums, ja laikapstākļi laukā nelabvēlīgi – tā LLU studentu viesnīcās Jelgavā daļēji jau ir pagātne un drīzumā kļūs par vēsturiskām atmiņām. Jau 2013. gadā rekonstruēta viena studentu viesnīca, bet šobrīd nozīmīgi būvdarbi sākti vēl divās un plānoti arī citās.

Kopumā LLU apsaimnieko deviņas studentu viesnīcas, no kurām septiņas atrodas Jelgavas pilsētas centrā, tuvāk fakultātēm un universitātes centrālajai ēkai, bet divas pilsētas mikrorajonā, kur izvietota viena no fakultātēm, tādējādi nodrošinot studentiem iespēju dzīvot tuvāk studiju vietai un neradot papildus izmaksas transporta pakalpojumiem. Līdz šim tajās lielākoties veikti dažādi lokāli kosmētiskie remonti un atjaunotas koplietošanas telpas.

Lielākas pārmaiņas 2013. gadā skāra 8. studentu viesnīcu, kurā pirmajā veikti būtiski remontdarbi un modernizēts istabu izvietojums un iekārtojums. To savām vajadzībām lielākoties izmanto ārvalstu studenti un lektori. Savukārt šogad apjomīgi remontdarbi un energoefektivitātes paaugstināšana sākta 9. studentu viesnīcā, kuru pārsvarā izmanto veterinārmedicīnas studenti, un turpināsies arī citās.

“Šobrīd aktīvos remontdarbus veicam 1. un 9. studentu viesnīcā, kurās īstenojam energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, siltinot fasādes, veicot logu un durvju nomaiņu, uzlabojot apkures un ventilācijas sistēmu un rekonstruējot siltummezglu. Turklāt 9. viesnīcā, kas atrodas pie Veterinārmedicīnas fakultātes, atjaunojam arī jumtu un veicam iekštelpu remontu, lai izveidotu savādāku telpisko risinājumu, istabas sadalot pa blokiem ar atsevišķām labierīcības telpām katrā. Līdzīgas dzīvokļu tipa istabas plānots izveidot arī 7. studentu viesnīcā, kura atrodas pilsētas centrā un šobrīd ir iekonservēta, bet nākotnē, pēc iekštelpu remonta, tiks atkal izmantota,” stāsta LLU direktors Andrejs Garančs.    

Energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus 1. studentu viesnīcā īsteno SIA “LC būve” par kopējo līgumsummu – 444 341 EUR. Autoruzraudzību veic SIA “Lūsis V’, būvuzraudzību – SIA “Būves birojs”. Savukārt 9. viesnīcā darbus veic PS “AKN” par kopējo līgumsummu – 543 476 EUR. Autoruzraudzību veic SIA “Campaign”, būvuzraudzību - SIA “Būves birojs”. Bet 6. studentu viesnīcas energoefektivitātes paaugstināšanai un jumta nomaiņai tiek īstenota būvdarbu iepirkuma procedūra.

Kā skaidro A. Garančs, pagaidām remontdarbi netiek plānoti 2., 4., 5. un 10. studentu viesnīcā, jo tās tiek aktīvi izmantotas studentu vajadzībām citur īstenoto remontdarbu dēļ, taču arī šo viesnīcu attīstības perspektīvas tiks plānotas.

“Studentu dzīves apstākļi un kvalitāte ir viena no šī brīža galvenajām universitātes prioritātēm, tādēļ īstenojam virkni darbu, lai mūsu studenti, ierodoties Jelgavā un dzīvojot šeit 4 vai pat vairāk gadus, justos kā mājās un apstākļi viesnīcās veicinātu viņu vēlmi studēt, iekļauties LLU studentu saimē un atvieglotu dažādas sadzīviska rakstura rūpes. Apzināmies, ka daudziem savu vecāku mājas pamešana ir nopietns pārbaudījums, tāpēc veicam uzlabojumus fiziskajā vidē, lai tā ir moderna, ērta un patīkama. It īpaši svarīgs šis faktors ir ārvalstu studentiem, kuriem studentu viesnīcas kļūst par vienīgajām mājām Latvijā uz ilgu laika periodu un ir ļoti būtisks faktors adaptācijai mūsu valstī,” pārmaiņu nepieciešamību studentu viesnīcās skaidro LLU rektore Irina Pilvere.

Studentu viesnīcu būvdarbiem nepieciešamo finansējumu plānots piesaistīt ar Eiropas reģionālā attīstības fonda pasākuma 4.2.12. "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" pieejamo atbalstu.

Pievienots 11/11/2017