Pārlekt uz galveno saturu

Vides un būvzinātņu fakultātē īsteno starptautiskus kursus industriālajā ekoloģijā

Turpinot sadarbību ar Linneaus universitāti Zviedrijā, LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF) no 15. līdz 22. novembrim tika organizēti starptautiskie kursi “Industriālā ekoloģija aprites ekonomikas kontekstā”, kuros piedalījās studenti no Gruzijas, Ukrainas, Lietuvas, Zviedrijas un Latvijas un kurus vadīja Linneaus universitātes profesors Viljams Hoglands (William Hogland) un vadošais pētnieks Juris Burlakovs, kā arī LLU VBF docente Inga Grīnfelde.  

Starptautiskie kursi ir viena no sadarbības aktivitātēm, kas plānotas, lai attīstītu studijas un zinātnisko pētniecību degradēto industriālo teritoriju atjaunošanā. Iepriekš LLU un zviedru kolēģu sadarbības rezultātā jau izveidots fitoremediācijas parks Zviedrijā, kas ir pirmais šāda veida izglītojoša parka paraugs pasaulē, informē I. Grīnfelde.

Kursu ietvaros studējošie apmeklēja profesora Viljama Hoglanda lekcijas par atkritumu apsaimniekošanu un lietus ūdens apsaimniekošanu aprites ekonomikas kontekstā. Turklāt LLU VBF pētniece Linda Grinberga studentiem vadīja lekciju par mākslīgo mitrāju izmantošanu lauksaimniecības noteces un lietus ūdeņu no lauksaimniecības uzņēmumu teritorijām attīrīšanu.

Praksē studenti iepazinās ar mitrāju darbību un konstrukciju Z/S Mežacīruļi, apsekoja degradētu urbāno lauku teritoriju un meklēja inovatīvus risinājumus šādu teritoriju revitalizācijai. Tāpat tika apskatīti dažādi objekti Latvijā un Igaunijā, lai gūtu priekšstatu, kā pilsētvide tiek integrēta dabiskajā vidē, kādas tehnoloģijas izmanto degakmens ieguvē un kāda ir to ietekme uz vidi un kādi ir vides piesārņojuma samazinošie pasākumi celulozes ražošanas, cementa ražošanas procesā un atkritumu pārstrādē.

Kursu ietvaros studentu grupas veica pētījumus par dažādām industriālajām nozarēm un piedāvāja risinājumus degradēto industriālo teritoriju revitalizācijai jeb atjaunošanai.

Studiju kursu īstenošanu finansēja Zviedru institūts (Swedish institute) projekta PECEC ietvaros.

Savukārt sadarbība ar profesoru V. Hoglandu turpināsies, jo panākta vienošanās, ka viņš kā viesprofesors turpmāk iesaistīsies studiju programmas „Vide un ūdenssaimniecība” īstenošanā un vadīs lekcijas LLU studentiem.

 

Pievienots 27/11/2017