Pārlekt uz galveno saturu

Svinīgā Konventa sēde: “Mūsos ir spēks!”

“Mūsos ir spēks! Nevaru teikt, ka ugunīgais Gaiļa gads būtu bijis kašķīgs un strīdīgs. Vairāk aicinu uz to palūkoties kā uz nozīmīgu darbu gadu. Darbu apjoms, ko kopā esam paveikuši, ļāvis universitātei pavirzīties nopietnu soli uz priekšu,” tā svinīgajā Konventa sēdē klātesošos uzrunāja LLU rektore Irina Pilvere. Svinīgais Konvents katru gadu notiek pirms Ziemassvētkiem un tajā Konventa locekļus uzrunā un svētkos sveic visi vadības pārstāvji, turklāt tajā arī godina dažādu konkursu laureātus un jaunos doktorus.

Svinīgo Konventa sēdi atklājot, Konventa priekšsēde Irina Arhipova aicināja visus palūkoties uz aizvadīto gadu un svētku priekšvakarā pārdomāt, kas tajā bijis labs, kādas kļūdas pielaistas un kāda ir universitātes nozīme sabiedrībā.

“Šobrīd ir laiks nolikt malā emocijas un konstruktīvi risināt problēmas. Tuvojoties Latvijas simtgadei, mums ir jārāda sabiedrībai, ka akadēmiskums, demokrātiskums, draudzība un ētika ir vērtības, kas ir patstāvīgas un nemainīgas Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Novēlu, lai Ziemassvētku miers ikvienam sniedz pārliecību par saviem spēkiem un ticību Latvijas nākotnei,” teica I. Arhipova.

Senāta priekšsēdis Ritvars Sudārs atzina, ka 2017. gads ir bijis ļoti ātrs, steidzīgs, diskusijām bagāts, labo darbu gads un brīžiem šķitis, kā visu, ko esam paveikuši, esam paspējuši īstenot, jo tik intensīvu darba tempu nav viegli izturēt. Viņš LLU kolektīvam novēlēja pašiem risināt problēmas, kad tās rodas, un nemeklēt palīdzību ārpusē, jo tā bieži vien nevis palīdz atrisināt jautājumus, bet tos saasina.

Savukārt Studiju prorektors Aigars Laizāns aicināja atcerēties senlatviešu svētku tradīcijas par bluķa vilkšanas nozīmi.

“Šogad kā ikviena ģimene esam ķērušies klāt mājas sakārtošanai un to turpinām darīt. Kā ikvienā tādā reizē atrodas lietas, kas nav vajadzīgas vai kas kļuvušas netīras. Tādēļ senajiem latviešiem Ziemassvētkos bija bluķa vilkšanas tradīcija, un viņi ticēja, ka visas rūpes, smagumus un aizvainojumu var iztīrīt no mājas un kopīgi sadedzināt. Aicinu ikvienu - kaut arī tikai garīgā līmenī - sadedzināt uzkrātos netīrumus un Jauno gadu iesākt ar citām domām,” tā A. Laizāns.

LLU svētkos sveica arī Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs un LLU absolvents Andris Rāviņš, pateicoties universitātei par sadarbību, kāda ir sākta starp skolām un universitāti un uzņēmējiem un zinātniekiem. Īpaši Rāviņa kungs uzsvēra Jelgavas pils pārmaiņas un novēlēja universitātei Latvijas 100gadi sagaidīt gan jaunā tērpā, gan ar jaunu domāšanu.

Līdz ar apsveikumiem svētkos tika sumināti mācībspēki, kuri uzvarējuši mācību grāmatu un studiju materiālu 2017. gada konkursā. Laureāti tika noteikti vairākās sadaļās:

I. sadaļā “Mācību grāmatas”:

  • 1.vieta grāmatas “Puķkopība: Dārza puķes” autorei Agrobiotehnoloģijas institūta profesorei Antrai Balodei;
  • 2.vieta grāmatas “Finanšu grāmatvedība” autoriem Finanšu un grāmatvedības institūta profesorei Ingunai Leibus, viesdocentēm Annai Jesemčikai un Anastasijai Svarinskai, lektorēm Ingrīdai Pētersonei un Regīnai Grigorjevai;
  • 3.vieta grāmatas “Zālāju ierīkošana un izmantošana” autoram Agrobiotehnoloģijas institūta profesoram Aleksandram Adamovičam;
  • atzinības raksts grāmatas “Praktiskā ķīmija” autorei Ķīmijas katedras docentei Baibai Ozolai;
  • atzinība raksts grāmatas “Pēteris Birkerts. Es laižu savus darbus pasaulē” autorei Sociālo un humanitāro zinātņu institūta vieslektorei Inārai Leikumai;
  • atzinība raksts grāmatas “Elementārās matemātikas pamati” autoriem Matemātikas katedras lektorei Annai Vinterei un Rīgas Tehniskās universitātes lektorei Sarmītei Čerņajevai.

II. sadaļā “Studiju materiāli (drukātā formātā)”:

  • 1.vieta studiju materiāla “Binārā aritmētika un loģika” autoriem Datoru sistēmu katedras asociētajam profesoram Aleksandram Gailumam un vieslektorei Tatjanai Tabunovai;
  • 2.vieta studiju materiāla “Minimālās platības saimniecību ilgtspējīgai saimniekošanai lauksaimniecībā un mežsaimniecībā” autoriem Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta profesorei Irinai Pilverei un vadošajam pētniekam Aleksejam Niperam, Meža izmantošanas katedras asociētajam profesoram Linardam Sisenim un LLU Agroresursu un ekonomikas institūta vadošajai pētniecei Agnesei Krieviņai;
  • 3.vieta studiju materiālam “Portālrāmju aprēķins” autoram Būvkonstrukciju katedras asociētajam profesoram Jānim Kreilim.

III. sadaļā “Studiju materiāli (elektroniskā formā)”:

  • 1.vieta studiju materiāla “Ēdināšanas uzņēmuma vadītāja rokasgrāmata” autoriem Uztura katedras docentēm Ingrīdai Millerei, Lindai Mednei un Ritai Riekstiņai-Dolģei, Pārtikas tehnoloģijas katedras vadošajai pētniecei Īrisai Mūrniecei un Sociālo un humanitāro zinātņu institūta docentei Kitijai Kirilai;
  • 2.vieta studiju materiāla “Laboratorijas darbi ķīmijā” autorei Ķīmijas katedras docentei Mārai Kūkai;
  • 3.vieta studiju materiāla “Bioķīmija. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti” autorei Ķīmijas katedras docentei Velgai Miķelsonei;
  • 3.vieta studiju materiāla “Nekustamā īpašuma detālplānojums” autorei Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras profesorei Andai Jankavai.  

 

Sēdē tika godināts arī Tehniskās fakultātes profesors Ēriks Kronbergs, kurš ieguva emeritus profesora statusu.

Tāpat īpašas pateicības Konventa sēdē saņēma studenti, kas pieteikti konkursam “Students var!” un kuri šogad popularizējuši LLU vārdu, jaunie doktori, kuri šajā gadā aizstāvējuši promocijas darbus un “Altum” balvas laureāti – jaunie zinātnieki.

Nākamā Konventa sēde plānota 21. februārī, kad LLU vadība ziņos par 2017. gadā universitātē paveikto un izvirzīs mērķus nākamajam gadam.  

Pievienots 22/12/2017