Pārlekt uz galveno saturu

Konferencē tiek diskutēts par lauksaimniecību kā teritorijas attīstības veicinātāju

Attēla autors: No LLU arhīva

No 18. līdz 19. decembrim Briselē (Beļģijā) norisinājās starptautiska konference par Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības Nākotnes perspektīvu. Konferences laikā Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķe Baiba Rivža dalībniekus iepazīstināja ar H2020 projekta 4D4F pētījumiem. Kopumā ES konferencē piedalījās apmēram 700 dalībnieku no Eiropas valstīm. 

Konferences laikā dalībniekiem bija iespēja diskutēt par lauksaimniecības nākotni Eiropā, kā arī laikus apzināt izaicinājumus ar kuriem varētu saskarties nākotnē. Pirmajā konferences dienā, 18. decembrī, dalībnieki pievērsās kopējās lauksaimniecības politikas modernizācijai un vienkāršošanai, ko vadīja vairākas augsta līmeņa ekspertu grupas. Savukārt otrajā dienā, konferences noslēguma dienā, tika izskatīts jaunākais perspektīvu pārskats, kas ietver informāciju par piena, gaļas un kultūraugu tirgu nākamajos desmit gados.  

LLU profesore, LZA akadēmiķe Baiba Rivža dalībniekus informēja, ka svarīgi ir apzināties, ka ar lauksaimniecību mēs saprotam arī teritorijas attīstību, cilvēkus laukos, tāpēc lauksaimniecībai jārisina arī sociālie jautājumi. Ja nebūs zemnieku, nebūs lauksaimniecības. Ļoti svarīgi ir arī izstrādāt scenārijus lauksaimniecības tālākai attīstībai, ņemot vērā inovāciju attīstību, demogrāfiju, sociāli - ekonomisko situāciju, vides - klimata izmaiņas, izglītības un zinātnes pieaugošo lomu.

Konferences klātesošos B. Rivža iepazīstināja ar H2020 pētījumu projektu rezultātiem, tai skaitā, LZA H2020 projekta 4D4F pētījumu (ar sensoru palīdzību iegūto lielo datu izmantošana piena lopkopībā). Šajā projektā no LLU piedalās Baiba Rivža, Lāsma Cielava un Daina Jonkus.

Konferences laikā norisinājās arī  diskusijas par klimata izmaiņām un lauksaimniecības adaptāciju tām, un sagaidāmiem ienākumiem lauksaimniecībā.

Pievienots 28/12/2017