Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāvēts promocijas darbs par cirkovīrusu-2 inficēto sivēnu limfmezglu reaktivitāti

Attēla autors: No LLU arhīva

19. februārī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātē (VMF) promocijas darbu “Cirkovīrusu-2 inficētu sivēnu limfmezglu reaktivitāte” aizstāvēja Inga Pigiņka - Vjačeslavova un ieguva veterinārmedicīnas zinātņu doktora grādu morfoloģijas apakšnozarē.

Promocijas darba mērķis ir izpētīt limfmezglu reaktivitāti cūkām inficētām ar cirkovīrusu-2.

Inga Pigiņka - Vjačeslavova atklāj, ka pirmo reizi cūku pēcatšķiršanas novājēšanas sindroma (PMWS) uzliesmojums novērojams bija jau 1991. gadā Kanādā, bet slimības cēloni atrada tikai 1998. gadā, kad no slimiem PMWS sivēniem izolēja cūku cirkovīrusu-2 (PCV2). Galvenokārt šis vīruss skar sivēnus 5 līdz 15 nedēļu vecumā, izraisot to bojāeju vai hronisku nīkuļošanu un novājēšanu. Līdz ar to pēcatšķiršanas novājēšanas sindroms izraisa lielus ekonomiskos zaudējumus cūkkopībā un tieši tāpēc pasaulē tika uzsākti intensīvi pētījumi par PCV2 izplatību, slimības patoģenēzi, tās gaitu, kā arī tika pētīts par morfoloģiskajām audu izmaiņām un šīs slimības kontroli. Jaunā doktorante piebilst, ka līdz šim vēl nav noskaidrots, kāpēc klīniski ar PVC2 slimiem sivēniem novēro smagus limfoīdos audos un arī asinīs.

Promocijas darbā ir noteikta Latvijas teritorijā PCV2 izplatība mājas cūkām un bakteriālās infekcijas ietekme uz limfmezgla morfoloģisko struktūru sivēniem ar un bez PCV2, kā arī izpētīta limfmezglā PCV2 daudzuma saistība ar tā morfoloģiskās struktūras izmaiņām un bakteriālās infekcijas fons limfmezglos sivēniem, kuri inficēti ar PCV2. Pētījumā izvērtēta arī cūku cirkovīrusa-2 daudzuma ietekme uz multinukleāro gigantisko šūnu un virusālo ieslēguma ķermeņu parādīšanos attiecīgajos limfmezglos, noteikta gan nobriedušo T un B limfocītu daudzums limfmezglos dzīvniekiem ar dažādu PCV2 daudzumu tajos, gan proteīna Ki67 daudzuma izmaiņas limfmezglos dzīvniekiem ar dažādu PCV2 klātbūtni tajos, kā arī izpētīta saistība starp proteīna Ki67 daudzuma izmaiņu un limfocīta daudzumu izmaiņām limfmezglos ar dažādu PCV2 antigēna daudzumu tajos.

Savukārt promocijas darba noslēgumā tika konstatēts, ka Latvijā PCV2 ir visai plaši izplatīts. Limfmezglu morfoloģiskā struktūra ir cieši atkarīga no cirkovīrusu-2 antigēna daudzuma limfmezglos, jo lielāks PCV2 antigēna daudzums konstatēts limfmezglos, jo stiprāk izmainās to folikulu struktūra. Līdz ar limfocītu daudzumu samazināšanos limfmezglos, tajos vienlaicīgi paaugstinās histiocītu daudzums. Līdz ar PVC2 daudzumu pieaugumu limfmezglos, būtiski samazinās šūnu proliferācijas aktivitāte to folikulos, kas ir B limfocītu atkarīgā zonā. Autore noslēgumā piebilst, ka PVC2 aizkavē B limfocītu dalīšanās procesu. 

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Dr. habil. biol., profesore, LZA korespondētājlocekle Edīte Birģele.

Ar promocijas darba rezultātiem var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājaslapā.

Pievienots 19/02/2018