Pārlekt uz galveno saturu

LLU aizvadīta franču – latviešu kulinārijas radošā darbnīca

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Valodu centrs un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) studiju programmas "Ēdināšana un uzņēmuma vadības" 1. kursa studenti Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) uzņēma viesus no Francijas un Jelgavas Amatu vidusskolas pārstāvjus.  Franču jaunieši ieradās Jelgavā, lai projekta ietvaros īstenotu starptautisko praksi Jelgavas Amatu vidusskolā.

LLU sadarbība ar Jelgavas Amatu vidusskolu aizsākusies jau pirms vairākiem gadiem, tādēļ arī vidusskolas audzēkņi un mācībspēki vienmēr rosīgi līdzdarbojušies LLU organizētajos Frankofonijas dienu pasākumos. Kā arī, lieki piebilst, ka vidusskolas labākie audzēkņi ir potenciālie PTF studenti.

Radošās darbnīcas ietvaros, studentiem bija iespēja apliecināt savas un komandas kulinārijas prasmes, kā arī pārliecināties par savām starpkultūru komunikācijas prasmēm un pilnveidot ne tikai angļu valodas, bet arī franču valodas prasmes. Gatavojot dažādās komandās, kā sastāvā bija ne tikai PTF studenti, bet arī viesi, tika pagatavoti gardi ēdieni – ķirbju krēmzupa, kartupeļu pankūkas un deserts – pildītas saldās mājiņas. Lai šos ēdienus padarītu izsmalcinātākus un garšotu ikvienam gardēdim, studenti bija pievienojuši netradicionālas sastāvdaļas, kas pagatavotajiem ēdienam piedeva “odziņu”. PTF studenti jau 1. kursa ietvaros pierādījuši savas gatavošanas prasmes, tādēļ arī studenti bija padomājuši par izsmalcinātu garnējumu.

Darba procesa gaitā, viesi tika iepazīstināti ar dažādiem Latvijā iecienītiem ēdieniem, kas tika gatavoti mūsu studenti pārraudzībā. PTF studenti vēlējās iepazīt arī franču virtuves dažādību un viesu iecienītākos ēdienus, tādēļ LLU PTF 1. kursa studente Paulīne Rozenberga lika lietā savas izcilās franču valodas zināšanas, lai pārrunātu aktuālos jautājumus ar viesiem. 

Kā zināms, francūži ir savas valsts un valodas patrioti, tādēļ ļoti sargā savu valodu no angļu valodas (it īpaši amerikāņu angļu valodas) dominēšanas (invāzijas), bet līdz ar to viņiem dažkārt rodas saskarsmes grūtības starptautiskajā darba vidē.

Sarunu gaitā, apspriežot Latvijas un Francijas nacionālās virtuves īpatnības, viesi nonāca pie atziņas, ka mūs vieno daudz līdzīgu ēdienu, kas vienlaikus ir arī atšķirīgi. Esam vienoti dažādībā. Kā spilgtākais piemērs jāmin, ikvienam garšo pankūkas, bet Francijā to cepšanai izmanto griķu miltus, bet Latvijā - kviešu miltus.

Pasākuma organizatore Daina Grasmane uzteica studentu veikumu, jo viņi apliecināja savu radošumu, precizitāti, atbildības sajūtu un lietišķās prasmes, kas nepieciešamas starptautiskā darba vidē. "Uz mūsu studentiem vienmēr var paļauties, turklāt viņi lieliski prot pārstāvēt savu universitāti un fakultāti," atzinīgi novērtē D. Grasmane.

Pasākuma afišas autors Mārtiņš Saveļjevs radīja oriģinālu autordarbu un atkal apliecināja savas dizaina prasmes.

logo

logo

Pievienots 20/03/2018