Pārlekt uz galveno saturu

Muzeju nakts LLU: Ar saknēm Jelgavā, nākotni – visā pasaulē

19. maijā, Muzeju naktī, durvis apmeklētājiem no plkst. 19.00 vērs Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) un tās galvenā mājvieta – Jelgavas pils. Latvijas simtgades gadā Jelgavas pils svin 280 gadu jubileju, bet LLU – 155 gadu jubileju.

Kā viena, tā otra Jelgavā ir dzinušas dziļas saknes, kas jau 80 gadus ir kopā savijušās un bijušas “liecinieces” Latvijas valsts dzimšanas šūpulim. Turklāt zināšanu saknes šeit meklējamas vairāku paaudžu studentiem, kuri savu nākotni pēc tam veido Latvijā un arī citur pasaulē. Līdz ar to Muzeju naktī apmeklētājiem būs iespēja iepazīt vietu, kurā savas profesionālās saknes veidojuši tūkstošiem cilvēku un to joprojām mērķtiecīgi turpina darīt.

No plkst. 19.00 Jelgavas pils pagalmā aktivitātēs aicinās iesaistīties LLU studenti, kuri būvēs “sapņu tiltus” un iepazīstinās ar studentu tradīcijām. Turpat pils rietumu spārnā, Informācijas tehnoloģiju fakultātē, studenti rādīs, kā attīstījušās tehnoloģijas un kādi ir moderno datoru pirmsākumi. Savukārt Jelgavas pils muzejā būs apskatāma ekspozīcija “Studentu apģērbs universitātē”. Tajā varēs aplūkot vēsturiskās liecības par studentu apģērbu dažādos laikos Jelgavā un noklausīties gida stāstījumus plkst. 19.30 un 20.30.

Mazākajiem Muzeju nakts apmeklētājiem LLU Tehniskās fakultātes studentes lektores Intas Paulsones vadībā piedāvās pašiem “radīt saknes” un no plkst. 19.00 līdz 23.00 iesaistīties radošajā darbnīcā “Mūsu saknes”.

Jelgavas pils LLU studentiem ir īpaša vieta, ko Muzeju naktī zālē būs iespēja aplūkot ar topošo ainavu arhitektu acīm. Studiju programmas “Ainavu arhitektūra un plānošana” studenti šogad savos darbos pievērsušies Jelgavas pilij un tās apkārtnei, un viņu redzējums tiks atspoguļots īpašā izstādē Sudraba zālē.

Studentisko tradīciju un dzīves sakņu izpēti aktīvāku šajā vakarā padarīs dejojošie un teātri mīlošie studenti. Jau tradicionāli Jelgavas pili Muzeju naktī ieskandinās un deju virpulī iegriezīs LLU deju kolektīvs “Skalbe” ar sadraudzības kolektīviem koncertā “Man liekas, ka lidot protu”. Koncerts sāksies plkst. 20.00 LLU Aulā. Bet LLU Studentu teātris plkst. 22.15 un 23.15 aicinās vērot gleznieciski skatuvisku vīziju “Zemes zvaigznes”. Tā norisināsies teātra mājvietā J. Čakstes bulvārī 7, Jelgavā.

Jelgavas pilī Muzeju naktī notiks arī Jelgavas mākslinieku gleznu izstādes atklāšana “Mēs nākam no savas zemes”, kas norisināsies plkst. 19.00 LLU Aula foajē, un plkst. 22.00 lekcija “Ziedi. Simboli. Ornāti” lektores Daces Indrikas vadībā.

Savukārt Rundāles pils muzeja ekspozīcija “Kuzemes hercogu kapenes” Muzeju naktī nebūs apskatāma.

Tie, kuri nebūs paspējuši apciemot Jelgavas pili Muzeju naktī, to aicināti darīt 20. jūnijā, kad tiks atzīmēta Jelgavas pils 280. jubileja. Turklāt vasaras sezonā Jelgavas pils apmeklētājiem ir atvērta no katru dienu.

Afiša

 

Pievienots 15/05/2018