Pārlekt uz galveno saturu

LLU Studentu teātrī šosezon tapuši divi jauniestudējumi

31. maijā un 1. jūnijā uz izrādēm un sezonas noslēgumu aicina LLU Studentu teātris, kurā šogad tapuši divi jauniestudējumi “Zemes zvaigznes” un “Kjogenstāsti”. Viens no tiem ir LLU Studentu teātra režisores Astras Kacenas veidots, bet otrs – igauņu režisora Kaleva Kudu kopdarbs ar jelgavniekiem.

31. maijā plkst. 20.00 skatītājiem būs iespēja vērot izrādi “Kjogenstāsti” jeb sešas japāņu viduslaiku farsa epizodes, kas jelgavniekiem būs skatāmas pirmo reizi. Iestudējums radīts  divu studentu teātru režisoru kopdarbībā – LLU Studentu teātra režisores Astras Kacenas un Tartu universitātes studentu teātra režisora Kaleva Kudu veidots.

“Tartu universitātes režisors Kalevs Kudu mums piedāvāja savu redzējumu japāņu viduslaiku farsa kjogen skatuviskajam inscenējumam, kādu jau bija veidojis ar Tartu universitātes teātri. Kjogen  kā japāņu teātra veids radies 16.gs un radniecīgs Eiropā  spēlētajai itāļu Delartiskajai komēdijai (Comedī dell ‘Arte). Līdzīgi kā delartiskā komēdija tika izrādīta viduslaiku reliģisko mistēriju starplaikos, tā kjogen  spēlēts  japāņu vēstījošā  NO teātra starplaikos. Kā viens, tā otrs vēlāk kļuva par patstāvīgu teātra žanru,” stāsta A. Kacena.

Latviešu valodā kjogen tiek izrādīts pirmo reizi, pateicoties tulkotājas, filoloģes un redaktores Gunas Kalniņas pūliņiem.

Kā skaidro LU doktorantūras students un japonologs Uģis Nastevičs, japāņi līdzīgi kā latvieši tic vārda spēkam, viņi tic “Hotodama –  ka vārds ir kā gars, valoda ir kā gars un enerģija, ievibrē vidi. Vārdu virknējumi, to modulēšana un artikulēšana ir veids, kā japāņu teātra aktieris, kas ielikts rāmī, var savu individualitāti parādīt.”

“Japāņu  kultūras iezīme ir zemteksts jeb ne līdz galam pateiktība. Tā tuva arī latviešiem. Un ja, mēs japāņu kultūrā redzam ko neparastu, tam noteikti ir pamats,” aicinot skatītājus maija pēdējā vakarā uz izrādi stāsta A. Kacena.

Savukārt otrs šī gada LLU Studentu teātra iestudējums “Zemes zvaigznes” līdz ar teātra sezonas noslēgumu un improvizācijām jelgavniekiem būs skatāms 1. jūnijā plkst. 20.15.

“Zemes zvaigznes” ir A. Kacenas veidots īslugas formāta iestudējums pēc V. Koristeļeva lugas “Pirosmani” motīviem. Izrāde ir jauno studentu teātra aktieru veikums, kas tapis kopā ar ilggadējo Studentu teātra kustību konsultantu Vilni Bīriņu. Iestudējums savu pirmizrādi piedzīvoja martā RTU rīkotajā ikgadēja Studentu teātru festivālā –“Studentu teātra dienas 2018”, bet Jelgavas skatītājiem pirmo reizi tika izrādīts Muzeju naktī.

Šosezon skatītājiem vēl  būs iespējams to noskatīties  LLU Studentu teātra  sezonas noslēguma pasākuma pirmajā daļā, bet otrajā daļā plkst. 21.00 IMPROVIZĀCIJAS “Smiekluprieks vasarai”.

Tiekamies J. Čakstes bulvārī 7, Jelgavā – vietā, kur mājo teātris!

Pievienots 28/05/2018