Pārlekt uz galveno saturu

Jaunatnes vēstnieks Beļģijā U. Šalajevs pārrunāja galējās nabadzības izskaušanas nozīmīgumu ar ANO, Pasaules Bankas līderiem, trīskāršējo Grammy balvu ieguvēju Briselē

Attēla autors: No LLU arhīva

ONE Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs (35) Eiropas Attīstības dienas (EDD) Briselē ietvaros tikās ar vairākiem pasaules līderiem – ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Sūtni jaunatnes jautājumos Jayathma Wickramanayake, Pasaules Bankas izpilddirektori Kristalīnu Georgijevu, kā arī ar Āfrikas Savienības Komisijas komisāri Lauku ekonomikas un lauksaimniecības jautājumos Josefa Leonel Correa Sacko, un Dienvidāfrikas ministri Mazo uzņēmumu attīstības jautājumos Lindiwe Zulu (ES-Āfrikas Biznesa forumā "Sievietes uzņēmējdarbībā – Āfrikas iespējas"). Tāpat arī Jaunatnes vēstnieks U.Šalajevs kopā ar saviem pārējiem 45 kolēģiem tikšanās laikā ar pasaules līderiem īsumā pārrunāja galējās nabadzības izskaušanas nozīmīgumu pasaulē un aicināja viņus sniegt lielāku atbalstu sieviešu un meiteņu iespējām iegūt izglītību, darbu un veikt uzņēmējdarbību. Pasaules Bankas pārstāve K.Georgijeva īpaši apmeklēja starptautiskās organizācijas ONE Campaign (ONE) stendu. Uzrunājot K.Georgijevu, ONE Jaunatnes vēstnieki vērsa viņas uzmanību uz nepieciešamību veicināt dzimumu līdztiesību, investēt jo īpaši meiteņu un sieviešu izglītošanā un veselības aprūpes pieejamībā. Šīs sfēras gadiem pierāda, ka tās ir efektīvas galējās nabadzības mazināšanā pasaulē. Pasaules Bankas līdere K.Georgijeva ar interesi klausījās jauno līderu vēstījumā un viņa savas vizītes nobeigumā jaunatnes vēstniekiem iedvesmoti atzina, ka "kopīgi mēs neiespējamo paveicam kā iespējamo", un kopīgi varam izskaust nabadzību un seksismu pasaulē [skat. Twitter]. Uldis Šalajevs tikās arī ar trīskārtējo prestižo Grammy balvu ieguvēju Angélique Kidjo.

"Runājot ar Eiropas Attīstības dienu 2018 foruma līderiem un pasākuma dalībniekiem no dažādām pasaules valstīm, es atkal pārliecinājos, cik vienots ir mērķis – veicināt dzimumu līdztiesību, investēt izglītībā un uzņēmējdarbības spēju attīstīšanā jo īpaši sievietēm, tādējādi veicinot nabadzības izskaušanu pasaulē! Domāju, ka šo dienu laikā gūtās zināšanas un pieredzes apmaiņas ar starptautiskajiem partneriem daudziem no mums atkal deva jaunu enerģijas pieplūdumu - darīt pasauli vēl labāku!" apmeklējot Eiropas vadošo forumu "Eiropas Attīstības dienas 2018" secina ONE Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs

Jau ziņots, ka Eiropas Attīstības dienas 2018 foruma temats bija "Sievietes un meitenes ilgtspējīgas attīstības priekšgalā: aizsargāt, dot iespēju, ieguldīt". Forumā ap 8000 dalībniekus uzrunāja vairākas prominentas ārvalstu personības, prezidenti, valdības vadītāji, ārlietu un par attīstības sadarbību atbildīgie ministri no dažādām pasaules valstīm, t.sk. Eiropas komisāri, Eiropas Parlamenta deputāti.

Mecenāts Uldis Šalajevs, Vidzemnieks no Madonas novada, 2016.gada martā tika pirmo reizi iecelts un 2017. un 2018.gadā atkārtoti par "ONE" Jaunatnes vēstnieku Beļģijā. Pateicoties nodibinājuma "Vītolu fonda" un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Senāta piešķirtajām stipendijām, 2007.gadā viņš ir ieguvis augstāko profesionālo bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās LLU Jelgavā. Jaunietis ir arī studentu apmaiņas Erasmus programmas ietvaros 2005.gadā studējis Avans Universitātē Nīderlandē. ONE Jaunatnes vēstnieka Beļģijā U.Šalajeva darbības termiņš ir viens gads un par brīvprātīgā darba aktivitātēm starptautiskajā arēnā nesaņem atalgojumu. U.Šalajevs ikdienā komunicē angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Starptautiskā nevalstiskā organizācija “ONE" organizē informatīvās kampaņas sabiedrības izglītošanai,  piem., lai izbeigtu galēju nabadzību un cīnītos par novēršamām slimībām jo īpaši Āfrikā. Organizācija aicina politiķus apkarot novēršamās slimības, t.sk. AIDS, palielināt finanšu ieguldījumus lauksaimniecībā un uztura jomā, un pieprasīt lielāku (finanšu) caurskatāmību  nabadzības apkarošanas programmu vadībā un ieviešanā. ONE informatīvajās kampaņās ir piedalījušies vairāk nekā 9 miljoniem cilvēku visā pasaulē. “ONE” organizācijas aktivitātes, sadarbībā ar citām organizācijām, ir uzlabojušas dzīvošanas apstākļus Āfrikā. Piemēram, pašreiz vairāk nekā 7,5 miljoniem tās iedzīvotājiem ir piekļuve AIDS medikamentiem, lai gan 2002.gadā tas bija iespējams tikai ap 50 000 indivīdiem; kopš 2000.gada, Malārija ir samazinājusies par 75% astoņās Āfrikas valstīs, pašreiz vairāk nekā 51 miljoni bērnu visā  Subsahāras Āfrikā apmeklē pamatskolu. Vairāk: www.one.org.

Eiropas Attīstības dienas (EDD) 2018. Šogad, Eiropas vadošais forums EDD notika no 5. līdz 6.jūnijam Briselē un tas tika organizēts 12.reizi. EDD forumā piedalījās valstu vadītāji ietekmīgu uzņēmumu vadītāji, akadēmiķi, jaunieši un NVO pārstāvji. Katru gadu forumā piedalās vairāk nekā 6000 dalībnieki no vairāk nekā 140 valstīm, tādejādi pārstāvot ap 1200 organizācijas saistītas ar attīstības sadarbību. Ik gadu Eiropas Komisija organizē EDD, kopā aicinot pasaules līderus un augsta līmeņa ekspertus attīstības jautājumos, lai kopīgi apmainītos ne tikai ar idejām un pieredzi, bet arī iedvesmotu dalībniekus uz jaunām sadarbības iespējām un inovatīviem risinājumiem par pasaulē aktuālākajām problēmām. Vairāk: www.eudevdays.eu.

Kāds ir līdzšinējais ES un to dalībvalstu ieguldījums attīstības sadarbībā?

ES un tās dalībvalstis ir lielākie palīdzības sniedzēji pasaulē. Piem., tikai 2016.gadā kopā viņi piešķīra € 75,5 miljardus cilvēku dzīvību glābšanas attīstības programmu atbalstam.

Laika posmā no 2013.gada līdz 2016.gadam ar ES atbalstu vairāk nekā 35 miljoni bērni tika reģistrēti pamatizglītības iegūšanai, 16 miljonu jaundzimušo dzemdības pieņēma kvalificēti veselības aprūpes darbinieki, kā arī 10,5 miljoni sieviešu un bērni, kas jaunāki par 5 gadiem, tika nodrošināti ar pārtiku saistītām programmām.

Papildus informācija:

Guadalupe Casas, mob.tālr.: +32 472 71 74 20 vai pa e-pastu: Guadalupe.casas@one.org

Pievienots 03/06/2018