Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! TDA “Kalve” – viens no labākajiem deju kolektīviem Latvijā

Attēla autors: No LLU arhīva

3. jūnijā Dailes teātrī norisinājās deju kolektīvu konkurss – fināla skate, kurā par Dziesmu un deju svētku divām Lielajām balvām sacentās Latvijā labākie 18 deju kolektīvi A un D grupā. LLU tautas deju ansamblis (TDA) “Kalve” startēja A grupā (jauniešu deju kolektīvi), kur 11 labāko deju kolektīvu konkurencē izcīnīja augsto ceturto vietu.

TDA “Kalve” dalībnieki atzīst, ka uzaicinājums piedalīties konkursā bijis negaidīts. “Tas ir liels gods dejot kopā ar pašiem labākajiem dejotājiem Latvijā. Mūsu mērķis bija godam nodejot un vienlaikus izbaudīt brīnišķīgu atmosfēru, ko radīja gan skatītāji zālē, gan dejotāji aizkulisēs,” atzīst dejotāja Ligita Vaita, kura TDA “Kalve” dejo no 2010. gada.

Katrs tautas deju ansamblis rādīja trīs dejas – vienu no svētku lieluzveduma “Māras zeme” vai koncerta “Vēl simts gadu dejai” A  grupas deju kolektīvu koprepertuāra, vienu latviešu jaunrades deju (kas tapusi pēc 2013. gada) un vienu brīvas izvēles latviešu skatuvisko deju. “Konkursā mēs izcēlāmies ar savu “odziņu”, jo dejojām tikai mūsu vadītājas Guntas Skujas horeogrāfijas, tādējādi parādot savu individualitāti uz pārējo ansambļu fona,” stāsta TDA “Kalve” repetitors Lauris Galejs. No svētku repertuāra “Kalve” dejoja “Kāzu deju” G. Skujas horeogrāfijā. Dejā īpaši izcēlās solisti Dace Ence un Oskars Vītoliņš, saņemot žūrijas atzinību gan par profesionālo sniegumu, gan vizuālo tēlu. Kā otra skates deja tika izvēlēta G. Skujas “Latvijā redzētu danču virkne”, kas tapusi pavisam nesen, īsi pirms skates. Bet trešā deja - “Vilks ar kazu saderēja” - pirms vairākiem gadiem plūca laurus Jaunrades skatē. “Mums tā ir īpaši mīļa deja, raksturā atšķirīga no citām. Dejas būtība ir rotaļa, kurā kaza un vilks savstarpēji cimperlējas un vienlaikus mēģina pievērst sev uzmanību. Mums bija prieks, ka vēlreiz varējām atcerēties un iestudēt šo deju par godu konkursam,” stāsta dejotāja Ligita Vaita.

Deju kolektīvu finālu vērtēja Lietuvas Nacionālās operas un baleta baletmeistare un mākslinieciskā vadītāja Jūrate Sodīte-Bradauskiene (Jurate Sodyte-Bradauskiene, Lietuva), Igora Moisejeva Valsts akadēmiskā tautas deju ansambļa mākslinieciskā vadītāja Jeļena Ščerbakova (Krievija), Borisa Grinčenko Kijevas Universitātes tautas un skatuviskās dejas pasniedzējs Oļegs Kopijevskis (Oleg Kopiievskyi, Ukraina), Tartu Universitātes, Vīlandes Kultūras akadēmijas lektors, horeogrāfs, baletmeistars Pauls Bobkovs (Igaunija), Oulu Universitātes Lietišķo zinātņu deju nodaļas fakultātes vecākais lektors Petri Kaupinens (Petri Kauppinen, Somija), Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa un horeogrāfe, profesore, virsvadītāja Rita Spalva.

Lielā balva A grupā aizceļoja pie Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” deju ansambļa “Daiļrade” (vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne), bet pirmo vietu ieguva Latvijas Universitātes tautas deju ansamblis “Dancis” (vadītājs Rolands Juraševksis) un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācijas “Ave Sol” tautas deju ansamblis “Teiksma” (vadītājs Jānis Ērglis).

“Latvijā ir ļoti daudz spēcīgu tautas deju ansambļu, jo īpaši Rīgā. Mēs priecājamies, ka piedalījāmies konkursā un esam Latvijas labāko ansambļu sarakstā,” saka TDA “Kalve” repetitors Lauris Galejs.

Ar to TDA “Kalve” sezona vēl nebeidzas. Līgo svētkos TDA “Kalve” dejos Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos “Gaudeamus” Igaunijā, Tartu, bet pēc tam – piedalīsies XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos, kas notiks Latvijas valsts simtgades zīmē no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Pievienots 04/06/2018