Pārlekt uz galveno saturu

LLU mecenāts un Jaunatnes vēstnieks Beļģijā U. Šalajevs Briselē diskutē par galējās nabadzības izskaušanu

Attēla autors: No LLU arhīva

5. jūnijā LLU mecenāts un "ONE" Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs piedalījās Eiropas Attīstības dienās (EDD) Briselē, kas ir Eiropas vadošais forums globālās attīstības un sadarbības jomās. U.Šalajevs kopā ar citiem 45 jaunajiem aktīvistiem un starptautiskajiem ekspertiem pievienojās diskusijās ar līderiem no vairāk nekā 140 valstīm, lai apspriestu pasaulē aktuālākās problēmas, t.sk. kāpēc un kā tieši sievietes un meitenes var palīdzēt izskaust nabadzību pasaulē. Šī gada EDD tēma ir dzimumu līdztiesība. Forumā tās dalībnieki diskutēja par sieviešu un meiteņu iespējām iegūt izglītību un darbu, veikt uzņēmējdarbību, kā cīnīties pret seksuālu un uz dzimumu balstītu vardarbību, fizisko un psiholoģisko integritāti, kā arī par sieviešu un meiteņu tiesībām sociāli ekonomiskā kontekstā. "ONE" Jaunatnes vēstnieks U.Šalajevs aicināja foruma dalībniekus palielināt investīcijas izglītībā, kā arī darīt visu nepieciešamo, lai novērstu šķēršļus izglītības ieguvē tieši meitenēm.

Šogad, Eiropas vadošais forums EDD notiek no 5. līdz 6.jūnijam Briselē. EDD forumā piedalās valstu vadītāji, ietekmīgu uzņēmumu vadītāji, akadēmiķi, jaunieši un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Katru gadu forumā piedalās vairāk nekā 6000 dalībnieki no vairāk nekā 140 valstīm, tādejādi pārstāvot ap 1200 organizācijas saistītas ar attīstības sadarbību. Ik gadu Eiropas Komisija organizē EDD, kopā aicinot pasaules līderus un augsta līmeņa ekspertus attīstības jautājumos, lai kopīgi apmainītos ne tikai ar idejām un pieredzi, bet arī iedvesmotu dalībniekus uz jaunām sadarbības iespējām un inovatīviem risinājumiem par pasaulē aktuālākajām problēmām.

"Ikdienu meitenēm un sievietēm pasaulē viņu galējās nabadzības dēļ tiek liegtas godīgas iespējas iegūt izglītību, saņemt tik ļoti viņu veselībai nepieciešamos medikamentus. Vairāk nekā 130 miljoniem meiteņu ir mazāka iespēja doties uz skolu nekā viņu brāļiem, tādējādi liedzot viņām un viņu ģimenēm dzīvot labāk, veselīgāk un drošāk. Arī savlaicīgas informācijas pieejamības dēļ, visticamāk, viņām ir lielāka varbūtība inficēties ar HIV, liegtas tiesības iegādāties zemi, kuru viņas apstrādā. Šīs un citas ierobežotās tiesības samazina sievietēm un meitenēm iespējas dzīvot pilnvērtīgi - tā, kā tas tiek atļauts vīriešiem. Tā ir dzimumu nevienlīdzība! Esmu pateicīgs par šo doto iespēju man aktīvi piedalīties Eiropas attīstības dienās 2018 Briselē, lai informētu līderus un palielinātu izpratni citiem foruma dalībniekiem par šo netaisnību. ES līderi var palīdzēt risināt šo problēmu un atbalstīt sieviešu un meiteņu iespējas visā pasaulē, pieņemot jauno ES daudzgadu budžetu 2021. - 2027.gadam," uzsver "ONE" Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs.

Uldis Šalajevs ir vidzemnieks no Madonas novada, 2016.gada martā tika pirmo reizi iecelts un 2017. un 2018. gadā atkārtoti kļuva par "ONE" Jaunatnes vēstnieku Beļģijā. 2007.gadā viņš ir ieguvis augstāko profesionālo bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā, kā arī studentu apmaiņas Erasmus programmas ietvaros 2005.gadā studējis Avans Universitātē Nīderlandē. "ONE" Jaunatnes vēstnieka Beļģijā U.Šalajeva darbības termiņš ir viens gads un par brīvprātīgā darba aktivitātēm starptautiskajā arēnā nesaņem atalgojumu. U.Šalajevs ikdienā komunicē angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Starptautiskā nevalstiskā organizācija “ONE" organizē informatīvās kampaņas sabiedrības izglītošanai,  piemēram, lai izbeigtu galēju nabadzību un cīnītos par novēršamām slimībām jo īpaši Āfrikā. Organizācija aicina politiķus apkarot novēršamās slimības, t.sk. AIDS, palielināt finanšu ieguldījumus lauksaimniecībā un uztura jomā, un pieprasīt lielāku (finanšu) caurskatāmību nabadzības apkarošanas programmu vadībā un ieviešanā. ONE informatīvajās kampaņās ir piedalījušies vairāk nekā 9 miljoni cilvēku visā pasaulē. “ONE” organizācijas aktivitātes, sadarbībā ar citām organizācijām, ir uzlabojušas dzīvošanas apstākļus Āfrikā. Piemēram, pašreiz vairāk nekā 7,5 miljoniem tās iedzīvotājiem ir piekļuve AIDS medikamentiem, lai gan 2002.gadā tas bija iespējams tikai ap 50000 indivīdiem; kopš 2000.gada malārija ir samazinājusies par 75% astoņās Āfrikas valstīs, pašreiz vairāk nekā 51 miljoni bērnu visā Subsahāras Āfrikā apmeklē pamatskolu. Vairāk: www.one.org.

Vairāk informācijas par Eiropas Attīstības dienām (EDD) 2018: www.eudevdays.eu.

Pievienots 05/06/2018