Pārlekt uz galveno saturu

LLU studenti Polijā apgūst starptautiskas augsnes klasifikācijas iemaņas

Attēla autors: No LLU arhīva

No 1. līdz 6. jūlijam jau trešo reizi Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studenti: Inita Legzdiņa (Lauksaimniecības fakultāte), Mārtiņš Štāls (Lauksaimniecības fakultāte), Linda Daugaviņa (Lauksaimniecības fakultāte) un Ieva Uerte (Meža fakultāte) profesora Alda Kārkliņa vadībā apmeklēja Nicolaus Copernicus Universitāti Torūņā, Polijā, kur jau trešo gadu tikās studenti no astoņām universitātēm (Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Ungārijas, Slovēnijas), lai ERASMUS+ programmas ietvaros, apgūtu starptautiskās augsnes klasifikācijas iemaņas. Kopumā pulcējušies bija 50 dalībnieki (tai skaitā ārzemju studenti) no aptuveni desmit valstīm.

I. Uerte no MF atzīst, ka projekta ietvaros tika nostiprinātas jau esošās zināšanas, kā arī bija iespēja apgūt  WRB klasifikāciju. Kā arī piebilst, ka grupu darbs deva iespēju iepazīt dažādu valstu studentus un to pieredzi augstākās izglītības jomā. "Izbaudījām elpu aizraujošo skatu uz Toruņas vecpilsētu no Rātsnama skatu torņa," stāsta I. Uerte.

Savukārt L. Daugaviņas pēc projektā piedzīvotā atklāj: "Jauni iespaidi, draugi, kā arī atklāti jauni augsnes horizonti. Visspilgtāk no šīs pilsētas atmiņā paliks astronoma Nikolaja Kopernika muzejs un Cosmopolis strūklaku šova baudīšana. Bija interesanti atrasties starp tik daudziem augsnes entuziastiem". 

Darba grafiks studentiem bija spraigs, jo jau pirmajā diena tika veltīta teorētisko zināšanu apguvei, bet nākošās trīs dienās studenti darbojās praktiski – darbs uz lauka un mežā. Savukārt pēdējā dienā norisinājās rezultātu apkopojums, prezentācija un internacionālas diskusijas. Studenti strādāja četrās dažādās grupās, kas tika pārstāvētas no atšķirīgām universitātēm, lai dalībnieku pieredze tiktu maksimāli dažādota un bagātināta. Jāpiebilst, ka studentu rīcībā bija projekta ietvaros jaunveidotā mācību grāmata "Guidelines for Soil Description and Classification". Projekta ietvaros, studentiem bija iespēja iepazīt un apskatīt skaisto Torūņas pilsētu, kā arī vakara gaitā diskutēt neformālā gaisotnē.

"Lai arī darbs pie WRB klasifikācijas apguves bija ļoti intensīvs, paguvām apskatīt skaisto Torūņas vecpilsētu, nogaršot tradicionālās piparkūkas un apmeklēt Nikolaja Kopernika muzeju. Esmu ļoti apmierināta gan ar iegūtajām zināšanām, gan arī ar jaunajiem iespaidiem," dalās ar iespaidiem I. Legzdiņa no LF.

M. Štāls uzskata, ka pasākums bija izdevies, svarīgi, ka  laikapstākļi mūs lutināja, lai gan nedēļas beigās bija nedaudz par karstu. "Protams, tika iegūti jauni draugi no dažādām valstīm, līdz ar to ceru, ka sazināsimies arī turpmāk,” gandarīts M. Štāls. Kā arī studentam ļoti patika neformālā vide kopā ar pasniedzējiem un studentiem no dažādām Eiropas valstīm.

"Ja jau studenti ir apmierināti, tad arī man ir gandarījums par paveikto. Šī bija pēdējā projekta aktivitāte, taču tagad ir sagatavoti jauni studiju materiāli, kā arī iesniegts jauns projekta pieteikums. Cerams, ka iesāktais turpināsies un LLU studentu interese gan par augsnēm, gan arī par ERASMUS+ programmas iespējām tikai paplašināsies," stāsta profesors Aldis Kārkliņš.

Pievienots 09/07/2018