Pārlekt uz galveno saturu

Iegūst doktora grādu par zālaugu biomasas izmantošanas ražošanā pētījumiem

Attēla autors: No LLU arhīva

28. augustā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauksaimniecības fakultātē (LF) promocijas darbu “Zālaugu biomasas ieguve cietā kurināmā ražošanai” aizstāvēja Rasma Platače un ieguva lauksaimniecības doktora zinātnisko grādu laukkopības apakšnozarē.

Promocijas darba mērķis ir novērtēt stiebrzāļu biomasas izmantošanas iespējas cietā kurināmā ražošanai.

"Šajā pētījumā apskatīta tikai neliela daļa no daudzgadīgo zālaugu sugu biomasas veidiem – stiebrzāles, kas tiek uzskatītas par daudzsološāko atjaunojamo resursu avotu un kam piemīt atbilstošas enerģētiskās īpašības, kā arī pietiekami augsta siltumspēja. Stiebrzāļu biomasu var izmantot cietā kurināmā granulu un brikešu ražošanā. Stiebrzāļu biomasas mīnuss ir augstais pelnu iznākums; tāpat tās fizikālās, mehāniskās un ķīmiskās īpašības ir atkarīgas no šķirnes, augsnes un klimatiskajiem apstākļiem, izmantoto mēslošanas līdzekļu veidiem un daudzuma, augu blīvuma un novākšanas laika. Svarīgi ir noskaidrot konkrētu stiebrzāļu sugu biomasas enerģētisko īpašību atbilstību vietējiem apstākļiem, lai atrastu optimālo biomasas pielietojuma variantu (tīrā veidā vai maisījumos) cietā kurināmā ražošanai. Promocijas darbā skaidrota Latvijas apstākļiem piemērotāko stiebrzāļu sugu izmantošana biomasas maisījumu veidošanai ar koksni un analizēta cietā kurināmā enerģētiskā vērtība, ņemot vērā arī ekonomisko aspektu," stāsta jaunā zinātniece R. Platače.

Pētījumā tika izvērtēta stiebrzāļu sugas raža, lietojot dažādas slāpekļa mēslojuma normas, noteikti stiebrzāļu biomasas siltumtehniskie parametri un izvērtēta to atbilstība cietā kurināmā ražošanai, noskaidrota ieteicamās stiebrzāļu un koksnes biomasas proporcijas granulu veidošanai, kā arī noteikts enerģijas saturs stiebrzāļu, koksnes un to maisījums biomasām, bet promocijas darba noslēgumā R. Platače novērtēja kurināmā pašizmaksu.

Savukārt jaunā zinātniece piebilst, ka pētījuma gaitā uzkrātā un aprakstītā pieredze ļaus paplašināt stiebrzāļu izmantošanas spektru – ne tikai kā līdz šim tradicionāli lauksaimniecībā lopbarības ieguvei, bet vēl papildus arī biokurināmā ražošanai. “Iegūtie rezultāti uzskatāmi parāda lietderīgākos stiebrzāļu un koksnes biomasu maisījumu veidus un to proporcijas,” noslēgumā atklāj R. Platače.

Promocijas darba zinātniskais vadītājs: Profesors Dr. agr. Aleksandrs Adamovičs.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājaslapā.

 

Pievienots 29/08/2018