Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāvēts promocijas darbs par mikroelementu ietekmi uz rudzu iesala kvalitāti

Attēla autors: No LLU arhīva

30. augustā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) promocijas darbu “Mikroelementu ietekme uz rudzu iesala kvalitāti” aizstāvēja Kristīna Antoņenko un ieguva inženierzinātņu doktora grādu pārtikas produktu kvalitātes apakšnozarē.

Promocijas darba mērķis ir izpētīt ar mikroelementiem Se, Cu un Zn bagātināta rudzu iesala kvalitāti un mikroelementu akumulācijas efektivitāti iesalā.

"Rudzu iesalam ir plašs pielietojums maizes, kvasa un spirta ražošanā. Rudzu iesalu pievieno pārtikai, lai piešķirtu produktam specifiskas garšas īpašības. Tas ir starpprodukts, ko izmanto iesala kafiju, saldumu, cepumu, iesala konditorejas izstrādājumu, iesala ekstraktu, brokastu pārslu, viskija un iesala etiķa ražošanā. Vācijā un Austrijā ir speciāli alus veidi, kuru gatavošanā izmanto rudzu iesalu, taču izmantotais rudzu iesala daudzums ir mazs, salīdzinot ar miežu iesalu. Latvijā ir senas rudzu iesala ražošanas tradīcijas, kuriem seko rudzu iesala ražotāji Latvijā – LPKS „LATRAPS” un SIA "Naukšēni". Neskaitoties uz tik plašu pielietojumu klāstu, ir jāatzīmē, ka literatūrā tikpat kā nav sastopami pētījumi par rudzu iesalu. Zinātniekus vairāk ir interesējis miežu iesals, kas ir galvenā izejviela alus ražošanā," atklāj jaunā zinātniece.

Promocijas darbā tika izpētīta mikroelementu (Se, Cu, Zn) satura ietekme uz graudu dīgtspēju, noteikts mikroelementu (Se, Cu, Zn) saturs rudzu iesalā un aprēķināta to akumulācijas efektivitāte, izvērtēta mikroelementu ietekme uz amilāžu aktivitāti rudzu iesalā, noteikts kopējo un atsevišķo fenolu saturs ar mikroelementiem bagātinātā rudzu iesalā, salīdzināta viena (Se, Cu, Zn) un divu mikroelementu (Se/Cu; Zn/Cu) ietekme uz akumulācijas efektivitāti, amilāžu aktivitāti rudzu iesalā un miltu reoloģiskajām īpašībām, pārbaudītas rudzu miltu reoloģisko īpašību izmaiņas (krišanas skaitli un viskozitāti), ja tiem pievienots ar mikroelementiem bagātināts iesals, kā arī pārbaudīta ar mikroelementiem bagātināta iesala ietekme uz plaucējuma konsistenci.

Promocijas rezultāti ir nozīmīgi tautsaimniecībā, jo tika izstrādāta jauna metode mikroelementu bioloģiskajai akumulācijai iesalā, kā arī aprēķināta selēna, vara un cinka akumulācijas efektivitāte. Kā arī iegūtie iesala paraugi ir ar augstāku enzimātisko aktivitāti nekā tradicionāli gatavotie, līdz ar to tas dod iespējas samazināt iesala patēriņu, gatavojot rudzu maizes plaucējumu un citus produktus, kuru ražošanā izmanto iesalu. Jaunā zinātniece piebilst, ka perspektīvā ar mikroelementiem bagātinātu iesalu varētu izmantot kā jauna tipa uztura bagātinātāju.

Promocijas darba zinātniskais vadītājs: Prof., Dr. chem. Viesturs Kreicbergs.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājaslapā.

Pievienots 30/08/2018