Pārlekt uz galveno saturu

IZM uzsāk īstenot jauno starpdisciplināro valsts pētījumu programmu “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai”

Attēla autors: No LLU arhīva

Izglītības un zinātnes ministrija uzsāk īstenot jaunu starpdisciplināru valsts pētījumu programmu “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai” un aicina zinātniskās institūcijas piedalīties projektu pieteikumu atklātajā konkursā. Programmas mērķis ir paplašināt zināšanu bāzi sociālajās un humanitārajās zinātnēs par Latvijas sabiedrības saliedētībai un iekļaujošai izaugsmei svarīgiem jautājumiem, kā arī globālajām norisēm un kontekstu, kas ietekmē Latvijas attīstību. Programmas pētniecības projektu īstenošanai trīs gados paredzēts ievērojams valsts budžeta finansējums – vairāk nekā 3 miljonu eiro apmērā.

“Valstiskās neatkarības simtgadē mēs veidojam valsts nākamo simtgadi, īstenojot jaunu valsts pētījumu programmu. Programmas ietvaros tiks veikti pētījumi par nacionālās un eiropeiskās, pilsoniski aktīvās un uz attīstību vērstas zināšanu sabiedrības veidošanos. Projektu konkursa kārtībā tiks izvēlēti projekti, kas nodrošinās zināšanu veidošanos, kas ir nepieciešamas gan rīcībpolitikas veidotājiem, gan sabiedrībai kopumā, savukārt cilvēkkapitāla attīstība programmas tematiskajās jomās nodrošinās zinātniskās kapacitātes stiprināšanu, zināšanu pārnesi un augstākas izglītības attīstību ilgtspējīgai valsts attīstībai,” pauž izglītības un zinātnes ministrs, profesors Kārlis Šadurskis.

Programmas starpdisciplinārā pieeja, aptverot sociālās, humanitārās un saistītās zinātnes, nodrošinās zināšanu bāzes attīstību valsts un sabiedrības ilgtspējīgas attīstības jautājumu risināšanai – pilsoniska un iekļaujoša sabiedrība; etnisko un sociālo grupu loma Latvijas kultūras vēsturē; ģeopolitiskās un starptautiskās norises kā starptautisks konteksts valsts attīstībai; Latvijas izaicinājumi demogrāfijā un migrācijā un citus.

2018. gada 27. septembrī, Latvijas Zinātnes padome (LZP) izsludināja valsts pētījumu programmas projektu pieteikumu atklāto konkursu. Atklātā konkursa nolikums ir pieejams LZP mājaslapā – www.lzp.gov.lv. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2018. gada 29. oktobris. Projektu pieteikumi iesniedzami Nacionālajā zinātniskās darbības informācijas sistēmā –  www.sciencelatvia.lv.

IZM sadarbībā ar LZP organizēs programmas atklāšanas semināru, kurā visi interesenti tiks informēti par projektu iesniegšanu un konkursa norisi. Seminārs norisināsies šā gada 4. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 13.00 Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā “Zirgu pasts” (Dzirnavu ielā 46, Rīgā). Dalībniekus lūdzam reģistrēties tiešsaistē šeit.

Programmu “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai” izstrādāja Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar programmas stratēģisko padomi. Padomē darbojas pastāvīgais neatkarīgais eksperts – V. Vīķe-Freiberga un pārstāvji no Valsts prezidenta kancelejas, Valsts kancelejas, Aizsardzības ministrijas, Ārlietu ministrijas, Kultūras ministrijas un NATO Stratēģiskās komunikācijas ekselences centra.

Valsts pētījumu programmas kā valsts pasūtījums zinātnē ir instruments, ar kura palīdzību tiek identificēti un pētīti Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgākie jautājumi, kuru risināšanai nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt, ka valsts stratēģiski investē budžeta līdzekļus zinātniskajā darbībā, lai radītu labvēlīgus apstākļus Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai, tajā skaitā valsts drošībai un ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai, sabiedrības attīstībai un kultūras mantojuma saglabāšanai.

NZDIS  piekļuves tiesības var aktivizēt rakstot iesniegumu (veidlapa pielikumā), kas jāiesniedz Zinātnes un projektu attīstības centra galvenai speciālistei Ingai Birkavai, pils 189. kabinetā.

Atbildīgā par Valsts pētījumu programmu realizāciju LLU ir ZPAC projektu vadītāja Tatjana Lejava, t.3005685, tatjana.lejava@llu.lv, pils189.kabinetā.

 

Pielikums Izmērs
Pieteikums NZDIS LLU-piekļuvei.docx 22.84 KB
Pievienots 27/09/2018