Pārlekt uz galveno saturu

Iededzot simto brīvības sveci

Vēsturiskie novembra notikumi Latvijā katru gadu atbalsojas arī LLU saimes sirdīs. Ar savām domām un darbiem pieminēsim tos drosmīgos, kuri brīvību izcīnīja, atguva un kuri to sargā, lai šodien varam iedegt simto brīvības sveci Latvijas jubilejas kūkā un patiesi novērtēt, cik dārgu dāvanu esam saņēmuši no iepriekšējām paaudzēm. Ne visas 100 brīvības sveces deg spoži, bet tās, kuras vispār nedeg vai dūmo, mums ir atgādinājums, ka brīvības dāvana nav viegli nosargājama un saglabājama.

LLU gadu gaitā ir nostiprinājušās spēcīgas novembra svētku tradīcijas, kuras turpināsim arī Latvijas simtgades gadā. Tajās godinām gan visas Latvijas patriotiskos cilvēkus, gan universitātes studentus un darbiniekus, kuru ikdienas darbs palīdz kļūt labākiem mums visiem un mūsu valstij.

Kā pirmie svētkus atklās LLU sportiskākie studenti, kuri jau 47. reizi Jelgavas pils pagalmā piedalīsies stafetē „Lāpa”. Tā norisināsies 7. novembrī plkst. 18.30. Šo vēsturisko tradīciju 1971. gada 17. novembrī aizsāka LLU mācībspēks Edvīns Feldmanis un mūsdienās turpina LLU Sporta centrs ar ātrākajiem studentiem, sacenšoties par veiklākās fakultātes godu. Stafetes ideja ir godināt universitātes un Latvijas patriotiskos cilvēkus. Stafetes norisi ar lāpām izgaismotajā trasē aicināts vērot ikviens jelgavnieks.

Savukārt 11. novembrī LLU kopā ar jelgavniekiem dosies Lāčplēša dienas lāpu gājienā, kas sāksies no O. Kalpaka ielas un noslēgsies pie pieminekļa “Jelgavas atbrīvotājiem” iepretim Jelgavas dzelzceļa stacijai. Lāčplēša dienā īpaši tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji, kuri 1919. gada 11. novembrī atbrīvoja Rīgu no Pāvela Bermonta - Avalova armijas, taču Lāpu gājiens ir piemiņas pasākums visiem dažādās brīvības cīņās kritušajiem. Kopā pirms gājiena no plkst. 16.30 pulcēsimies uz O.Kalpaka ielas pirms krustojuma ar Lielo ielu, lai iedegtu līdzpaņemtās lāpas un svecītes.

Latvijas 100. dzimšanas dienas svinību kulminācija LLU norisināsies 14. novembrī plkst. 16.00 koncertā „Mēs esam Latvija”, kad LLU Aulā vēlēsim daudz laimes Latvijai, pateiksimies viens otram par labi padarītajiem darbiem un atskatīsimies, kā LLU un tās cilvēku liktenis savijies kopā ar Latvijai nozīmīgiem notikumiem. Svētku noskaņu dziesmās un dejās mums palīdzēs radīt LLU amatiermākslas kolektīvi. Koncertā piedalīties aicinām visus LLU studentus un darbiniekus, lai kopīgi svinētu svētkus.

18. novembrī - dienā, kad ar lepnumu varēsim iedegt simto svecīti, - LLU studentus un darbiniekus aicinām būt kopā ar savām ģimenēm un draugiem un piedalīties Jelgavā organizētajos valsts svētku pasākumos, no kuriem krāšņākie pilsētas centrā jau ierasti būs svecīšu iedegšana Hercoga Jēkaba laukumā un ugunszīmju veidošana.

Cilvēcība. Drosme. Brīvība. Trīs vārdi, kas ir atslēgas nākamajiem Latvijas 100!

Afiša

 

Pievienots 09/11/2018