Pārlekt uz galveno saturu

Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas iespējas ar klimatam draudzīgu lauksaimniecību un mežsaimniecību Latvijā

Attēla autors: No LLU arhīva

Atzīmējot Valsts pētījumu programmas “Latvijas ekosistēmu vērtība un tās dinamika klimata ietekmē – EVIDEnT” noslēgšanos vakar, 2018. gada 19. decembrī, notika monogrāfijas “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas iespējas ar klimatam draudzīgu lauksaimniecību un mežsaimniecību Latvijā" atklāšana.

Monogrāfija ir 12 autoru kopdarbs (galvenais redaktors Pēteris Rivžā) un tā ir sagatavota, balstoties uz paveikto Valsts pētījumu programmas „Latvijas ekosistēmu vērtība un tās dinamika klimata ietekmē (EVIDEnT) projektos 3.2. „Lauksaimniecības nozares SEG emisiju analīze un emisiju samazināšanas pasākumu ekonomiskais novērtējums (izpildītājs LLU)” un 3.3. „Mežsaimniecības nozares devuma klimata politikas mērķu izpildē analīze (izpildītājs LVMI Silava)”.

Monogrāfija ir uzskatāma par pirmo grāmatu latviešu valodā, kas skaidro un apraksta galveno klimata pārmaiņu veicinātāju – siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju saistību un mijiedarbību ar lauksaimniecības un mežsaimniecības praksi Latvijā, kā arī sniedz risinājumus SEG emisiju mazināšanai.

Monogrāfija ir strukturēta 7 tematiskās nodaļās, kurās ir raksturota lauksaimniecības nozares attīstība un sociāli ekonomiskā lomu Latvijā, skaidrotas SEG emisijas Latvijas lauksaimniecībā, izvērtētas SEG emisiju samazināšanas iespējas lauksaimniecībā, izvērtēts viens no rīkiem SEG emisiju samazinošo pasākumu ietekmes novērtēšanai – robežsamazinājuma izmaksu līkne (MACC) – un adaptēts Latvijas situācijai caur saimniecību klasteru pieeju, novērtēta SEG samazinošo pasākumu integrētā ietekme, veiktas SEG emisiju prognozes un izstrādātas rekomendācijas vides politikas mērķu nodrošināšanai, izvērtēta izskalotā slāpekļa ietekme uz dislāpekļa oksīda emisiju apjomu, izvērtēti SEG emisiju samazināšanas pasākumi meža apsaimniekošanā.

Tā kā SEG emisiju problemātika ir starpdisciplinārs jautājums, tad monogrāfijas tapšanā bija iesaistīts 12 autoru kolektīvas, kas pārstāv 5 dažādas institūcijas:

  • LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāti (D.Popluga, K. NaglisLiepa, A. Lēnerts);
  • LLU Informācijas un tehnoloģiju fakultāte (P. Rivža);
  • LLU Lauksaimniecības fakultāte (Dz.Kreišmane, L. Degola)
  • LLU Vides un būvzinātņu fakultāte (L.Bērziņa, A. Lagzdiņš, L. Grīnberga, R. Sudārs);
  • LVMI “Silava” (A. Lazdiņš, A. Lupiķis).

Informācija tiem interesentiem, kas nevarēja būt monogrāfijas atklāšanā un netika pie grāmatas eksemplāra, monogrāfija būs pieejama LLU Fundamentālajā bibliotēkā, LLU ESAF Informācijas kabinetā, kā arī pie monogrāfijas autoriem.

Tā kā pie SEG emisiju un klimatam draudzīgas lauksaimniecības tematikas LLU pētnieki turpina aktīvi strādāt un informēt par to sabiedrību, tad vairāk informācijas ir pieejams LLU portālā īpaši izveidotā sadaļā - https://www.llu.lv/lv/klimatam-draudziga-lauksaimnieciba

 

Informāciju sagatavoja

Dina Popluga

Pievienots 20/12/2018