Pārlekt uz galveno saturu

Mārrutkos paslēptās dabīgās un vērtīgās vielas (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” projekta ietvaros tiek veikti pētījumi par mārrutku saknēm un lapām. Viens no šī pētījuma virzieniem ir mārrutku sakņu un lapu sulas iegūšana un tās tālākās tehnoloģiskās apstrādes iespēju izpēte optimālākai vērtīgo dabīgo vielu iegūšanai un saglabāšanai.

Vispirms pētījuma ietvaros tika analizētas vairakas sulas iegūšanas metodes ar mērķi iegūt sulu ar visaugstvērtīgāko ķīmisko sastāvu. Nākamajā solī jau iegūtā sula tika tehnoloģiski apstrādāta, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu šo mārrutku sulu ar maksimāli augstvērtīgu ķīmisko sastāvu. Sešu mēnešu laikā tika novērota vērtīgo dabīgo vielu dinamika uzglabāšanas laikā, kur bija vērojamas zināmas tendences.

 

postdoc

1.att. Mārrutku sakņu sula

 

Tādu fenolu savienojumu, kā flavonoīdu, flavan-3-olu, kā arī C vitamīna saturs visā uzglabāšanas laikā pakāpeniski samazinājās praktiski visos analizētajos sulu paraugos. Uzglabāšanas laikā samazinajās arī mārrutku sakņu sulas spēja kavēt brīvo radikāļu veidošanos. Bioķīmisko reakciju rezultātā, kuras turpinās, mārrutku sakņu sulā flavonolu un fenolskābju saturs uzglabāšanas laikā palielinājās.

Galvenais gaistošais savienojums mārrutku sakņu sulā ir sēru saturošais savienojums alilizotiocianāts un benzēns. Salīdzinot alilizotiocianāta saturu savā starpā dažādi apstrādātu mārrutku sakņu sulu paraugos, visvairāk tas tika konstatēts ar augstspiedienu apstrādātā sakņu sulā.

 

postdoc

2.att. Analīzes mārrutku sakņu sulas paraugiem

 

No mikrobioloģiskās drošības viedokļa augstspiediens bija visefektīvākais apstrādes veids, kas iznīcinaja Enterobacteriaceae un Escherichia coli. Arī kopējo mikroorganismu skaits un raugu piesārņojums bija ievērojami zemāks nekā pārējos analizētajos paraugos.

 

postdoc

3.att. Analīžu process mārrutku sakņu sulas paraugiem

 

Apkopojot datus par mārrutku sakņu sulas bioloģisko vērtību pēc uzglabāšanas, optimālākais apstrādes veids bija saldēšana, kā arī sublimēšana. Lai gan no mikrobioloģiskā drošuma viedokļa labāki rezultāti bija ar augstspiedienu apstrādātai mārrutku sakņu sulai. Savukārt, lai labāk saglabātu gaistošos savienojumus mārrutku sakņu sulā, efektīvāka izrādījās apstrāde ar augstspiedienu, kā arī sublimēšana.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187 zinātniskā vadītāja

pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

 

 

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 27/12/2018