Pārlekt uz galveno saturu

LLU kļūst par vadošo universitāti Baltijas universitāšu tīklā BOVA

5. februārī LLU Jelgavas pilī norisinājās ikgadējā BOVA universitāšu tīkla rektoru sanāksme, kurā tīkla sekretariāta vadību no Lietuvas Veselības universitātes Veterinārās akadēmijas uz turpmākajiem trim gadiem pārņēma LLU. Līdztekus sekretariāta pilnvaru un BOVA rektora ķēdes nodošanai LLU rektorei Irinai Pilverei rektori izvērtēja aizvadītā gada norises, sastādīja darba plānu un budžetu 2019. gadam un apstiprināja jaunus studiju kursus Baltijas valstu universitāšu studentiem.

BOVA universitāšu tīklā ietilpst četras Baltijas valstu lauksaimniecības, mežsaimniecības un veterinārmedicīnas augstākās izglītības iestādes. Tas darbojas jau vairāk kā 20 gadus, tādējādi stiprinot dzīvības zinātņu universitāšu sadarbību Baltijas valstīs un nodrošinot labākās akadēmiskās pieredzes apmaiņu.   

Turpmākajos gados veicamo aktivitāšu kopīgai plānošanai februāra sākumā LLU rektore Irina Pilvere Jelgavas pilī uzņēma Vitauta Dižā universitātes Lauksaimniecības akadēmijas (bijusī Aleksandra Stulginska universitāte) rektoru Antanas Maziliauskas, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes rektoru Mait Klaassen un Lietuvas Veselības universitātes Veterinārās akadēmijas rektoru Henrikas Žilinskas.

Tikšanās laikā rektori vienojās par finansējuma piešķiršanu vairāku BOVA kursu īstenošanai 2019. gadā, līdz ar to LLU studējošajiem dalība tajos ir bez maksas. Plānoti intensīvie kursi par sociālo uzņēmējdarbību, lauksaimniecības produkcijas kvalitāti, drošību un bioekonomikas potenciālu, iepakojumu atkritumiem, dzīvnieku labturību, ilgtspējīgu lauksaimniecību, ūdens un atkritumu pārvaldību un atjaunojamās enerģijas tehnoloģijām. Kursus studējošajiem piedāvā igauņu un lietuviešu kolēģi, sadarbojoties ar LLU mācībspēkiem.

Tā kā tīkla vadība šobrīd nodota LLU, universitāte uzņēmusies administratīvo pienākumu veikšanu sekmīgai tīkla organizēto aktivitāšu īstenošanai.

Savukārt aizvadītajā gadā BOVA tīkla ietvaros organizēti 9 intensīvie studiju kursi maģistriem un viens doktorantūras studentiem, atvērta studentu pieteikšanās triju Baltijas valstu universitāšu kopīgajai maģistra studiju programmai “Agri-food Business Management” un organizētas mācībspēku mobilitātes. Tāpat BOVA universitāšu doktorantiem ir bijuši pieejami 14 NOVA tīkla (Ziemeļvalstu mežsaimniecības, veterinārijas un lauksaimniecības universitāšu tīkls) organizētie studiju kursi. 

Interesentiem, kuri vēlas apgūt kādu no studiju kursiem, ieteicams sekot līdzi informācijai BOVA tīkla mājas lapā vai sazināties ar LLU BOVA koordinatori (ilona.pukjane@llu.lv).

Pievienots 05/02/2019