Pārlekt uz galveno saturu

Mežs ienāk Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Tradicionāli pavasaris Latvijā sākas ar Meža dienām, kuras šogad atklās LLU Meža fakultāte 17. aprīlī Pasta salā, Jelgavā no plkst. 10.00 līdz 17.00, aicinot piedalīties pasākumā "Mežs ienāk Jelgavā". Pasākumu atklās zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, LLU rektore Irina Pilvere un Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. 

Pasākuma laikā ikviens interesents varēs iepazīties ar meža apsaimniekošanas ciklu – no augsnes sagatavošanas līdz pat koksnes ieguvei un tālākai pārstrādei. Tiks demonstrētas mežistrādes mašīnas, augsnes sagatavošanas frēze, ugunsapsardzības aprīkojums un automašīnas, škeldotājs, malkas skaldītājs, lentzāģis un mazizmēra kokapstrādes iekārtas. Visas dienas garumā notiks dažādu iekārtu un instrumentu paraugdemonstrējumi, kā arī varēs izmēģināt prasmes darbā ar meža mašīnu – harvestera un forvardera – simulatoriem, piedalīties zāģēšanas sacensībās un vērot arboristu veiklību.

Savukārt izglītojošos stendos tiks stāstīts par meža atjaunošanu un tā kopšanas nepieciešamību, sortimentu iznākumu no priedes un bērza stumbra, kā arī citām mež gudrībām. Varēs redzēt kā no baļķa top zāģmateriāli un iepazīties ar koka izmantošanas iespējām gan būvniecībā, gan dažādu produktu ražošanā un enerģijas ieguvē. Pasākuma dienā bioenerģētikas jomā norisināsies atraktīvi paraugdemostrējumi ar dažādiem koksnes produktiem.

Šogad pasākumā tiks dibināta jauna tradīcija, kas būs izaicinājums topošajiem kokapstrādes speciālistiem, kuri no koka izgatavos dažādas skulptūras. Vienlaikus pasākuma apmeklētāji varēs apskatīt arī Zemgales reģiona Medību trofeju izstādi, kas LLU Meža fakultātē (Akadēmijas ielā 11, Jelgavā) interesentiem būs pieejama līdz 3. maijam.

Pasākumu "Mežs ienāk Jelgavā" organizē LLU Meža fakultāte sadarbībā ar LVMI "Silava", aģentūru "Meža pētīšanas stacija", SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts", studentu biedrību "Šalkone" un Jelgavas pilsētu.

Pasākuma norisi atbalsta Meža attīstības fonds, meža nozares uzņēmumi un www.zemeunvalsts.lv.

Pasākuma programma

LLU Meža fakultāte Jelgavā ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kas piedāvā iegūt augstāko izglītību mežsaimniecībā un kokrūpniecībā un sagatavo augsti kvalificētus speciālistus ar mežu saistītām nozarēm.

Afiša

 

Pievienots 12/04/2019