Pārlekt uz galveno saturu

Muzeju naktī aicinām apmeklēt Baltijā lielāko baroka pērli - Jelgavas pili

18. maijā no plkst. 19.00 līdz 1.00 durvis apmeklētājiem Eiropas Muzeju nakts ietvaros jau tradicionāli vērs Jelgavas pils (Lielā iela 2, Jelgava) un piedāvās vakara noskaņās izbaudīt vēsturisko pils gaisotni, kā arī plašu kultūras un izzinošu aktivitāšu programmu “Mūsu varoņi ikdienā”. Sev interesējošas nodarbes šajā laikā varēs atrast ikviens – gan liels, gan mazs Jelgavas pils viesis.

Apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt gan vairāku gadu laikā veidojušās un atpazīstamas Jelgavas pils Muzeju nakts tradīcijas, gan jaunas aktivitātes, no kurām lielākā daļa ir pils šodienas galveno saimnieku – Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) – studentu un mācībspēku veidotas.

No plkst. 19.00 vēstures mīļotājiem Jelgavas pils muzejā būs apskatāma izstāde “No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam”, ar kuru darbību cieši saistīta arī Jelgavas pils vēsture un kuriem tā bijusi viena no rezidences vietām. Savukārt LLU Aulas foajē pieejamā izstāde “Cepums ar slavenību. 33 iedvesmas stāsti par radošām personībām Latvijā” atvedīs ikvienu atpakaļ mūsdienās un ļaus iepazīt šodienas cilvēkus. Izstāde izveidota sadarbībā ar kultūras un mākslas centru “Nātre”.

Mazajiem Jelgavas pils viesiem piedāvāsim iepazīt nevis lielo vēsturisko un šodienas varoņu pasauli, bet sev tuvos pasaku varoņus. Radošajās darbnīcās visa vakara garumā LLU Tehniskās fakultātes lektores Intas Paulsones vadībā bērni varēs sev izgatavot kādu īpašu pasaku varoņa aksesuāru.

Paralēli pils pagalmā līdz krēslai būs iespēja satikt studentu un studenšu korporāciju pārstāvjus un iepazīt viņu uzturētās tradīcijas. Skaisto fotomirkļu ķērājiem tā būs arī iespēja kopīgi nofotografēties ar korporantiem vēsturiskās pils sirdī.  

No plkst. 20.00 LLU Aula piederēs vairākiem simtiem dejotāju. LLU Jauniešu deju kolektīva “Skalbe” draugu sadancis “Man liekas, ka lidot protu” jau kļuvusi par Jelgavas pils Muzeju nakts tradīciju un ierībinās deju grīdu vismaz divu stundu garumā.

Kam dejā vairāk griežas nevis kājas, bet prāts, no plkst. 20.30 piedāvāsim īpašus iedvesmas stāstus par cilvēkiem un viņu varonību, kurus stāstīs vēl īpašāki lektori: vēsturnieks Andris Tomašūns “Kara laika jauniešu dzīvesstāsti”, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes docents un filozofijas doktors Juris Vuguls “Varoņi un nāve” un vēstures entuziasts Jānis Āboliņš “Drosmes un cilvēcības velobrauciens”.

Tā kā Jelgavas pilī jau vairāk nekā 80 gadus vairs nesaimnieko Livonijas ordeņa bruņinieki un hercogi, bet studenti, neatņemama Muzeju nakts sastāvdaļa būs LLU studentu organizētās aktivitātes, kuri no plkst. 21.00 Dienvidu kolonādē ikvienam ļaus pārbaudīt savu spēju robežas dažādos pārbaudījumos un uzdevumos. Ja ikdienā studenta lielākais izaicinājums ir eksāmeni, tad Muzeju naktī tiem līdzīgus pārbaudījumus studentiskā garā varēs izbaudīt jebkurš.

Savukārt dziesmu mākslu mīlošos no plkst. 21.30 un no plkst. 22.30 LLU vīru koris “Ozols” aicina uz sadziedāšanos “Divdūjiņas gaisā skrēja” Jelgavas pils Sudraba zālē. Būs iespēja gan klausīties kormūziku, gan pašiem dziedāt līdzi.

Lūgums vērst uzmanību, ka šobrīd vēl notiekošo Jelgavas pils energoefektivitātes darbu dēļ Muzeju nakts laikā apmeklētājiem būs pieejams tikai pils Dienvidaustrumu spārns un pagalms, un Rundāles pils muzeja ekspozīcija “Kurzemes hercogu kapenes” būs slēgta. Ieeja pasākumos – bez maksas.

Jelgavas pils kā viens no lielākajiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem Muzeju naktī ir atvērta katru gadu. Taču interesenti to aicināti apmeklēt arī citās dienās. Vasaras sezonā pils muzejs pieņem apmeklētājus gan darba dienās, gan brīvdienās, turklāt piedāvā arī dažādu aktivitāšu programmu. Vairāk informācijas http://jelgavaspils.lv/muzejs.   

Muzeju nakts
Pievienots 13/05/2019