Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīti praktiskie semināri projekta „Degradēto teritoriju izmantošanas iespējas pārrobežu reģionu ilgtspējīgai attīstībai” ietvaros (BrownReg)

Attēla autors: No LLU arhīva

Vides un būvzinātņu fakultātes mācībspēki un studenti InterReg Latvija-Lietuva projekta „Degradēto teritoriju izmantošanas iespējas pārrobežu reģionu ilgtspējīgai attīstībai” (BrownReg, LLI-325) ietvaros kopā ar projekta sadarbības partneriem no Ludzas pašvaldības (Latvija) un Kupišķu un Ignalinas pašvaldībām (Lietuva) organizēja un piedalījās projektā plānotajos semināros katrā no sadarbības partneru pašvaldībām. Kā viens no projekta uzdevumiem ir plānots sakārtot katrā pašvaldībā vienu izvēlētu degradētu teritoriju, pielietojot fitoremediācijas metodi. Līdz semināram projekta sadarbības partneri bija sagatavojuši projekta ietvaros paredzētās teritorijas šīs metodes pielietošanai – piemēroto augu stādīšanai, lai likvidētu piesārņojumu.

Semināri notika no 20. līdz 24.maijam. Pirmais seminārs „Degradētās teritorijas un to ietekme uz teritoriju ilgtspējīgu attīstību” notika 20.un 21.maijā Kupišķos. Pirmajā semināra dienā projekta vadītāja VBF dekāne Daiga Zigmunde semināra dalībniekus iepazīstināja ar projekta mērķi, gaitu un rezultātiem. Prezentāciju par degradēto teritoriju problemātiku sniedza projekta koordinatore VBF Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras docente Maija Bērziņa. Turpinājumā par degradēto teritoriju normatīvā regulējuma izstrādes gaitu Latvijā pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Zemes politikas nodaļas vecākais eksperts Mārtiņš Turks, bet par normatīvo aktu piemērošanu degradēto teritoriju noteikšanā un pārvaldībā  prezentāciju sniedza VBF Zemes   pārvaldības un ģeodēzijas katedras profesore Velta Paršova. Seminārā piedalījās Latvijas Lauksaimniecības universitātes ainavu arhitektūras specialitātes maģistranti un Kauņas Vītautas Magnus universitātes Lauksaimniecības akadēmijas zemes ierīcības specialitātes studenti. Pēc prezentācijām semināra otrajā daļā studentiem tika organizēts praktiskais darbs, kurā viņi noteica un novērtēja degradētu teritoriju dabā. Semināra otrajā dienā ar studentu palīdzību tika stādīti iepriekš izaudzētie augi Kupišķu bijušās degvielas uzpildes stacijas teritorijā, lai atveseļotu augsni no naftas produktiem.

            No Kupišķiem devāmies tālāk uz Ignalinu, kuras teritorijā pie bijušās katlu mājas tika iestādīti četru šķirņu kārkli, kuri palīdzēs augsnei atbrīvoties no mazuta piesārņojuma. 22.maijā Ignalinā notika teorētiskais seminārs par tēmu „Degradētās teritorijas un to reģenerācijas iespējas”. Semināra sākumā projekta vadītāja D.Zigmunde klātesošos atkal iepazīstināja ar projekta mērķi, gaitu un rezultātiem, kā arī sniedza prezentāciju par ainavekoloģisko pieeju degradēto teritoriju revitalizācijā un labās prakses piemēriem Latvijā, Lietuvā un ārzemēs. Projekta ekspertes VBF Vides un ūdenssaimniecības katedras docente, Meža un ūdens resursu zinātniskās laboratorijas pētniece Inga Grīnfelde un šīs laboratorijas zinātniskā asistente Jovita Pilecka sniedza prezentācijas par fitoremediācijas pielietošanas iespējām degradēto teritoriju atveseļošanā, kā arī par šīs metodes pielietošanas pieredzi citās valstīs. Seminārā Ignalinā bez mūsu LLU studentiem piedalījās arī Kauņas Meža un vides inženierzinātņu koledžas studenti, kuri tika iesaistīti semināra otrajā daļā organizētā praktiskā darba izpildē. Šoreiz studenti pēc ķērpju daudzuma uz koku stumbriem noteica gaisa piesārņojumu Ignalinas pilsētas teritorijā.

Kupiski Kupiski

 

            No Ignalinas devāmies atpakaļ uz Latviju, Ludzu, kur semināru nedēļa noslēdzās ar tēmu „Degradēto teritoriju reģenerācijas risinājumi”. 23.maijā Ludzas pašvaldībā notika teorētiskais seminārs, kuru atkal ievadīja projekta vadītāja D.Zigmunde, informējot klātesošos par projektu. Projekta eksperte, VBF Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras profesore Anda Jankava sniedza prezentāciju par ieguvumiem no degradēto teritoriju reģenerācijas reģionālajā attīstībā un ilgtspējīgā resursu izmantošanā, savukārt projekta pētniece VBF Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras asociētā profesore Natālija Ņitavska turpināja šo tēmu, akcentējot vietas identitātes nozīmi degradēto teritoriju revitalizācijā, un analizēja sabiedrības iesaistīšanas metodes un nozīmi šo problēmu risināšanā. Semināra praktiskajā darbā LLU studenti kopā ar Ludzas 2.vidusskolas skolniekiem izvērtēja Ludzas pašvaldības projektā izvēlētās teritorijas – Ludzas bijušās linu fabrikas attīstības iespējas, pielietojot Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras izstrādāto metodiku. Semināra pēdējā dienā, 24.maijā Ludzas bijušās linu fabrikas daļā tika iestādīti un iesēti augi, kas palīdzēs augsni atbrīvot no smagajiem metāliem.

Ignalina Ignalina

 

            Semināros pavisam kopā piedalījās 145 dalībnieki, to skaitā ne tikai augstskolu pasniedzēji un studenti, bet arī pašvaldību speciālisti, skolnieki un privātā biznesa pārstāvji.

Pievienots 27/05/2019