Pārlekt uz galveno saturu

Sākusies pieteikšanās konkursā par administratora pozīciju kādā no Eiropas Savienības iestādēm

Attēla autors: No LLU arhīva

Katru gadu Eiropas Personāla atlases birojs (EPSO) organizē atklātus konkursus, lai atlasītu darbiniekus, kuri ir talantīgi, motivēti un augsti kvalificēti savā profesionālajā jomā. Arī šogad EPSO rīko atklāto konkursu, lai izveidotu rezerves sarakstu, no kura dažādas Eiropas Savienības iestādes pieņems darbā jaunus ierēdņus – administratorus (AD funkciju grupa).

Administratoru galvenais uzdevums ir sniegt atbalstu lēmumu pieņēmējiem attiecīgās iestādes vai struktūras pamatuzdevumu īstenošanā. Jāatzīmē, ka AD 5 ir pakāpe, kurā savu administratora karjeru Eiropas iestādēs sāk vairākums augstskolu absolventu.

Ja šī konkursa rezultātā kandidāts tiks pieņemts darbā, tad kandidāts ES iestādēs, strādājot komandā, darbosieties kādā trim galvenajām jomām: politikas formulēšana, rakstiskā īstenošana vai resursu pārvaldība.

Šogad paredzēts, ka rezerves sarakstā tiks iekļauti 147 kandidāti, kuriem pieteikums jāiesniedz no 23. maija līdz 25. jūnija plkst. 12.00 (pēc Briseles laika).

Vai šis piedāvājums ir domāts tev?

Lai kļūtu par kandidātu, jābūt tiesīgam pilnībā izmantot ES dalībvalsts pilsoņa tiesības, izpildījušam valsts tiesību aktos noteiktās militārās dienesta prasības, kā arī jāpiemīt paredzēto pienākumu veikšanai nepieciešamās rakstura īpašības. Kandidātam jāpārvalda vismaz divas oficiālās ES valodas, viena vismaz C1 līmenī (ļoti labas prasmes) un otra vismaz B2 līmenī (pietiekamas prasmes). Kopā ES ir 24 oficiālās valodas: bulgāru, horvātu, čehu, dāņu, nīderlandiešu, angļu, igauņu, somu, franču, vācu, grieķu, ungāru, īru, itāļu, latviešu, lietuviešu, maltiešu, poļu, portugāļu, rumāņu, slovāku, slovēņu, spāņu, zviedru. Tāpat kandidātam jābūt augstākai izglītībai, ko ieguvis kādā no Latvijas akreditētajām augstākās izglītības iestādēm. Pieteikties var arī pēdējo kursu studenti ar nosacījumu, ka diploms par augstākās izglītības iegūšanu tiks saņemts ne vēlāk kā 2019. gada 31. jūlijā.

Pieteikšanās gaita

Pieteikšanās procesa laikā kandidātam būs jāveic vairāki pārbaudījumi, lai komisija spētu izvērtēt vai persona atbilst konkrētam amatam. Iestājpārbaudījumos iekļauj: teksta loģiskās analīzes, matemātisko iemaņu, abstraktās domāšanas un situācijas analīzes testus, dažādus e-simulācijas uzdevumus, mutiskās uzstāšanās (prezentācijas, intervijas, u.c.), uzdevumus strādājot grupā un motivācijas interviju.

Ar šiem iestājpārbaudījumiem tiks pārbaudītas kandidātu analītiskās un problēmu risināšanas spējas, saziņas, orientācija uz kvalitatīvu rezultātu, spēja noteikt prioritātes un organizēt, vēlme mācīties un pilnveidoties, izturība, kā arī prasme strādāt komandā un vadītāja spējas.

Kandidātiem vispirms nepieciešams aizpildīt līdz 25. jūnijam testu elektroniski, kas sadalīts divās daļās

Savukārt atlase kopā sastāv no četrām daļām, bet, lai būtu iespējams kvalificēties uz nākamo konkursa kārtu, katrā konkursa kārtā ir jāizpilda nosacījumiem, kuri ļauj turpināt cīņu par pozīciju rezerves sarakstā.

Izpildīt pirmo testa daļu un pieteikties konkursam

Iekļaušana kandidātu rezerves sarakstā

Pēc tam, kad kandidātu piemērotība tiks novērtēta, pamatojoties uz iesniegto apliecinošo dokumentu pārbaudi, atlases komisija izveidos kandidātu rezerves sarakstu, kurā iekļaus piemērotākos kandidātus, kuri pēc vērtēšanas centra posma būs ieguvuši sekmīgus novērtējumus un lielāko kopējo punktu skaitu.

Sekmīgo kandidātu rezerves saraksts un kompetences pases, kurās atlases komisija sniedz kvalitatīvu vērtējumu, tiks darīti pieejami ES iestādēm, kas tos varēs izmantot darbā pieņemšanas procedūrās un karjeras izaugsmē.

Kā labāk sagatavoties iestājpārbaudījumiem?

Lai veiksmīgāk sagatavotos iestājpārbaudījumiem, aicinām sekot zemāk norādītajiem padomiem. 

Konkursam nepieciešams sagatavoties jau laicīgi, aizpildot EPSO „Izmēģinājuma testus,” kas ietver visas tēmas, kas būs arī testa dienā. . Lai veiksmīgāk sagatavotos, testus vari pildīt vairākkārt: https://epsotraining.eu/.

Tāpat noderēs, ja būsi informēts par svarīgāko. Viena no svarīgākajām lietām ir pārzināt informāciju par konkursu un tā norisi. Pirms uzsāc dalību konkursā aicinām iepazīsties ar atbilstības nosacījumiem. Esi pazīstams ar nosacījumiem, kas jāizpilda, lai varētu kvalificēties katrai nākamajai konkursa kārtai. Esi informēts par testa norises vietu un laiku, kā arī par termiņiem, kuros jāiekļaujas.

Veiksmīgākiem rezultātiem plāno savu stratēģiju. Lai labāk sagatavotos pārbaudījumiem, jāizveido stratēģija, kas palīdzēs neapjukt dažādās situācijās. Testi, kuros tiek novērtētas kandidāta spējas, ir dažādi – tie var būt gan datorizēti testi, kuri jāizpilda konkrētā laika periodā, gan mutiska uzstašānās, kas iekļauj prezentāciju vai interviju. Svarīgi neapjukt nevienā no situācijām, lai varētu pārbaudījumus veikt ar vislabākajiem rezultātiem un iekļūtu nākamajā konkursa kārtā.

Vairāk informācijas par konkursu lasi šeit: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/HTML/?uri=CELEX:C2019/177A/01&from=EN

Pievienots 30/05/2019