Pārlekt uz galveno saturu

Akadēmiskajā sēdē sveic 44 jaunos mācībspēkus

Attēla autors: No LLU arhīva

28. augustā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Aulā tika aizvadīta ikgadējā Akadēmiskā sēde, kurā vienkopus pulcējās universitātes kolektīvs, lai atklātu jauno studiju gadu, pārrunātu iepriekšējā 2018./2019. studiju gada rezultātus un turpmāk veicamos uzdevumus, kā arī sveiktu jaunos kolēģus.

LLU rektore Irina Pilvere un studiju prorektors Aigars Laizāns informēja klātesošos par aizvadītā studiju gada rezultātiem, jauno studentu uzņemšanas norisi un veicamajiem uzdevumiem jaunajā studiju gadā, savukārt Konventa priekšsēde Irina Arhipova klātesošos iepazīstināja ar LLU lomu Latvijas inovācijas ekosistēmā. LLU mācībspēkus un darbiniekus ar jauno studiju gadu sveica arī LLU Padomnieku konventa priekšsēdētājs Armands Krauze, Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne un Jelgavas Valsts ģimnāzijas direktore Inese Bandeniece.

“Latvijas Lauksaimniecības universitāte ir bioekonomikas nozares kadru kalve un jaunu zināšanu nodrošinātāja. Līdz ar to īstenojam 58 augstākās izglītības studiju programmas 14 studiju virzienos, kas ir aktuālas bioekonomikas attīstībai. Taču nepārtraukti augstskolā noris aktīvs darbs pie studiju programmu pilnveides un jaunu izstrādes, lai piedāvātais produkts būtu vēl pievilcīgāks potenciālajiem studentiem,” ievadā atzīmēja studiju prorektors A. Laizāns. Pēdējo septiņu gadu laikā ir veikta studiju programmu optimizācija – slēgtas 18 studiju programmu un 2019. gada rudenī tiek plānots izveidot un licencēt četras jaunas studiju programmas angļu valodā: bakalaura studiju programmu “Ilgtspējīgā lauksaimniecība”, “Ilgtspējīgā mežsaimniecība” un “Biosistēmu mašinērija un tehnoloģijas”, kā arī doktora studiju programmu “Vides inženierija”. Studiju programmu pilnveidi veicina vairāki veiksmīgi īstenoti projekti, kuru ietvaros paredzēta pieredzes apmaiņa ar ārvalstu augstskolām studiju programmu izveidē, studiju materiālu izstrāde jaunizveidotām studiju programmām angļu valodā, kā arī mācībspēku stažēšanās uzņēmumos, svešvalodu prasmju uzlabošana un doktorantu un ārvalstu viesprofesoru iesaiste studiju procesā. Papildu šīm aktivitātēm augstskola gatavojas studiju virzienu (programmu) akreditācijai 2020. gadā.

Šajā studiju gadā uzņemto studentu skaits ir līdzīgs pagājušā gada uzņemšanas rādītājiem – pirmajā kursā studijas uzsāks ap 1180 pirmo kursu studentu. Pozitīvi vērtējams, ka LLU šogad studijas uzsāks ap 60 ārvalstu studentu – lielākā daļa studiju programmā “Veterinārmedicīna”, kā arī ir uzņemti pirmie studenti jaunajā Baltijas valstu kopīgajā programmā “Lauksaimniecības un pārtikas biznesa vadīšana”.

Zinātnē rudenī gaidāms starptautiskais novērtējums, kā arī noris aktīvs darbs pie zinātnes virzienu akreditācijas. “Pozitīvi vērtējami īstenotie projekti universitātē, t. sk. deviņi “Apvārsnis 2020” projekti un citi nacionāla līmeņa projekti. Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki aktīvi sadarbojas ar uzņēmējiem, aicinu arī citu fakultāšu zinātniekus vairāk nodot savas zināšanas uzņēmējiem,” uzsvēra rektore I. Pilvere. Raksturojot aktualitātes zinātnē un inovācijās Latvijā, Konventa priekšsēde Irina Arhipova atzīmēja, ka gan LLU, gan Latvija kopumā saskaras ar vairākiem izaicinājumiem, proti, ka ir nepieciešams veicināt cilvēkresursu atjaunotni augstākajā izglītībā un zinātnē, zinātnes starptautisko konkurētspēju un zinātnisko rakstu citējamība, kā arī jāstrādā pie LLU vērtējuma starptautiskajos reitingos.

Zinātnes un studiju vides pilnveidošanas nolūkā veikti apjomīgi infrastruktūras uzlabošanas darbi vairākos LLU objektos – remontdarbi auditorijās un mācību telpās Tehniskajā fakultātē, Jelgavas pilī, Sporta namā, Veterinārmedicīnas fakultātē, kā arī noris energoefektivitātes paaugstināšanas darbi dienesta viesnīcās, Tehniskajā fakultātē un Veterinārmedicīnas fakultātē. Turklāt joprojām turpinās iekārtu, aparatūras, datortehnikas, materiālu, inventāra un instrumentu iegāde, lai studiju un zinātnes vide būtu vēl modernāka un funkcionālāka.

Universitātes pārvaldības pilnveides nolūkā ir veikti vairāki nozīmīgi darbi – organizētas ekspertu sarunas par augstskolas studiju programmu pilnveidi, kā arī veikts personāla un studentu datu aizsardzības un IT sistēmas drošības novērtējums. Pirmo gadu ārvalstu studentu pieteikšanās notika, izmantojot e-pieteikšanās sistēmu Dream Apply, kas nodrošina efektīvāku ārvalstu studentu piesaisti augstskolai. Kā apliecinājums efektīvam pārvaldes procesam augstskolā saņemts starptautiskais izcilības standarts “Investors in Excellence”. Kā atzīmēja LLU Padomnieku konventa priekšsēdētājs A. Krauze: “Universitātēm pašām ir jālemj par saviem plāniem un nākotni. Un LLU ir lielisks piemērs visām Latvijas universitātēm, šobrīd izskatās, ka LLU ir vadošā universitāte.”

Akadēmiskajā sēdē tika sveikti arī 44 jaunie kolēģi – mācībspēki, kuriem šis studiju gads būs pirmais darba gads universitātē:

  • Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē – Jānis Ezers, Līga Feldmane, Raimonds Kupčs, Evija Otaņķe, Agrita Grotuze un Linda Perkune;
  • Vides un būvzinātņu fakultātē – Arturs Neiburgs, Mārtiņš Ruduks un Elīna Strode;
  • Veterinārmedicīnas fakultātē – Inese Bērziņa, Agate Cīrule, Vladislavs Lapinskis, Elvis Kondrāts, Laura Ezerniece, Anna Kuzmina un Alma Kristiāna Vītola;
  • Meža fakultāte – Kristaps Gruduls, Juris Zariņš, Aigars Strūbergs, Guntis Grandāns, Zane Lībiete, Jānis Urķis un Oskars Zaļkalns;
  • Lauksaimniecības fakultātē – Niks Badauķis, Imants Missa un Daiga Sergejeva;
  • Informācijas tehnoloģiju fakultātē – Kristīna Grausa, Elise Drelinga, Sandra Rakickaite un Gļebs Bikovs;
  • Pārtikas tehnoloģijas fakultātē – Sanita Sazonova, Jekaterina Bujaka un Marta Eglīte;
  • Tehniskajā fakultātē – Edijs Pivarovičs, Kristīne Zihmane-Rītiņa, Liene Freimane, Guna Gaiķe, Aleksandra Jerkunkova, Viktorija Portere, Lolita Strode, Uldis Pasters, Kristaps Sondors un Aivars Rokjānis;
  • Valodu centrā – Tatjana Šinkus.

Savukārt 21 mācībspēks vēlēšanās pirmo reizi ieguvis augstāku amatu. Kā docenti pirmo reizi ievēlēti Ilze Grāvīte, Sandra Īriste, Lelde Vilkriste, Aija Mālniece, Inga Pigiņka-Vjačeslavova un Arnis Lēnerts. Savukārt par asociētajiem profesoriem ievēlēti Aivars Birkavs, Kaspars Naglis – Liepa, Āris Jansons, Evita Straumīte, Lauma Mancēviča, Svetlana Atslēga un Una Īle, bet profesoriem – Jānis Palabinskis, Gunta Grīnberga – Zālīte, Linards Sisenis, Edgars Bukšāns, Ilze Beitāne, Natalija Ņitavska, Raitis Brencis un Vivita Puķīte.

Pievienots 28/08/2019