Pārlekt uz galveno saturu

Sūkalu fermentācijas pētījumi pilnīgākai piena pārstrādei (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Bezatlikuma piena pārstrāde ir ekonomiski nozīmīga daudzos Latvijas piena pārstrādes uzņēmumos. Siera un biezpiena ražošanā kā blakusprodukts rodas sūkalas, kuras veido aptuveni 90 % no izejvielas apjoma. Tajās pāriet un ne vienmēr lietderīgi tiek izmantota liela daļa vērtīgo piena sastāvdaļu, tajā skaitā arī piena cukurs – laktoze.

Lai sekmētu pilnīgāku pieejamo resursu izmantošanu kā vietējā, tā pasaules mērogā, šīs problēmas risināšanai tiek īstenots pētījums „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai”, kura mērķis ir iegūt produktus, kas palīdzētu nodrošināt dzīvnieku veselību ar dabīgiem līdzekļiem – organiskās skābes saturošām barības piedevām, kā arī sekmētu pārtikas drošību. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros. Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) šo projektu īsteno pētniece, Dr. sc. ing. Unigunde Antone.

Paredzamais projekta norises laiks ir no 2019.gada 1.marta līdz 2022.gada 28.februārim; tā finansējumu veido sekojošs ieguldījums: ERAF 85%, valsts budžets 10%, sadarbības partneru ieguldījums 5%.

Jebkurš darbietilpīgs projekts nav īstenojams, nesadalot to noteiktos soļos jeb posmos. Pirmajos sešos projekta mēnešos uzsākti 1. posma pētījumi par sūkalu laktozes fermentāciju. Atbilstoši plānotajiem darbiem ir paveikta pamatu ielikšana, kur par pirmo pamatakmeni kalpo zinātniskās literatūras studijas. Veikta arī informācijas izpēte par mikroorganismu kolekcijām pasaulē, kā rezultātā iegādāti vairāki propionskābes baktēriju celmi un veikta mikroorganismu pavairošana turpmākam pētnieciskam darbam.

Par otro pamatakmeni var uzskatīt materiāli tehniskā nodrošinājuma sagādi, bet trešais, varbūt pat viens no nozīmīgākajiem šajā sākotnējā pētniecības procesa gaitā, ir sadarbības partneri. Uzņēmums AS "Smiltenes Piens", palīdz iepazīt sūkalu pārstrādi un nodrošina ar fermentējamo materiālu. Kopā ar sadarbības partneriem no Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta (LU MBI) apgūtas jaunas metodes saistībā ar propionskābes baktēriju augšanas un metabolisma pētījumiem. Patlaban norit pirmie praktiskie pētījumi LLU Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes (PTF) un LU MBI laboratorijās.

postdoc

 

postdoc

 

postdoc

 

Kā jau tas ir pieņemts zinātniski pētnieciskajā darbā, visi lielie ietvari jeb konteksti tiek iegūti pieredzes apmaiņā. Maija sākumā (02.05.-03.05.) Jelgavā norisinājās ar pārtiku saistīti pasākumi - konference "FoodBalt 2019 – 13th Baltic Conference on Food Science: Food. Nutrition. Well-being" un kongress "NEEFood 2019 - 5th North and East European Congress on Food", bet 9. maijā – konference "BIOEKONOMIKA UN LAUKU ATTĪSTĪBA / BIOECONOMY AND RURAL DEVELOPMENT”. No 15. līdz 17. maijam noritēja konference "Zinātne lauku attīstībai / RESEARCH FOR RURAL DEVELOPMENT". Piedaloties šajās starptautiskajās, zinātniskajās, LLU organizētajās konferencēs, paplašināts redzējums par sūkalu utilizācijas, bioekonomikas un resursu ilgtspējīgas izmantošanas jautājumiem, kā arī veidoti kontakti ar zinātniekiem citās iestādēs.

postdoc

 

postdoc

 

postdoc

Projekta zinātniskā vadītāja, pētniece Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas 

Pievienots 29/08/2019