Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīts pirmais Latvijas Robotikas čempionāts Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

7. septembrī Pasta salas brīvdabas koncertzālē "Mītava" un tās apkārtnē tika aizvadīts tehnikas un inovāciju festivāls "Mehatrons," kā laikā pirmo reizi Jelgavā norisinājās robotikas sacensības, kas šogad tika organizētas sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU). Robotikas sacensības Latvijā tiek organizētas jau kopš 2007. gada. 

Robotikas sacensību mērķis ir veicināt skolēnu un jauniešu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, kas ir viena no straujāk augošajām nozarēm Latvijā un pasaulē. 

Sacensībām Jelgavā tika reģistrēti 160 roboti, ko vadīja 117 dalībnieki 38 dažādu komandu sastāvā gan no Latvijas, gan no Lietuvas. Turklāt 40 reģistrēto robotu bija atceļojuši no Lietuvas pilsētām Paņevežas un Šauļiem. Savukārt Latviju pārstāvēja komandas no Jelgavas, Rīgas, Daugavpils, Valmieras, Preiļiem, Ludzas, Rēzeknes, Siguldas, Iecavas, Tukuma, Ventspils un citām pilsētām.

Kā lielākā reģistrētā komanda bija "PRK" no Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, ko veidoja 26 roboti (16% no kopējā robotu skaita). Starp plašāk pārstāvētajām organizācijām ierindojas arī Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzija, kas startēja ar 18 robotiem, savukārt Paņevežas Juozas Balčikonis ģimnāzija (Juozas Balčikonis Gymnasium) sacensībās piedalījās ar 15 robotiem un Šauļu Juliaus Janonio ģimnāzija (Juliaus Janonio gimnazija) demonstrēja 13 robotus.

Sacensības tika iedalītas piecās vecuma un prasmju kategorijās, kā arī 17 disciplīnās, ieskaitot sumo cīņas, līnijsekotāju sacensības un mazāk zināmas disciplīnas, tostarp VEX, MAKEblock izaicinājumi un Folkrace.

Visvairāk robotu bija reģistrēti disciplīnā Mini sumo, kurā piedalījās 35 roboti (22% no kopējā robotu skaita), starp populārākajām disciplīnām bija arī LEGO sumo, ko pārstāvēja 31 robots un līnijsekošana bez turbīnas ar 21 robota dalību.

No 36 komandām 17 komandas savu dalību bija reģistrējušas divās un vairāk disciplīnās.

Pievienots 09/09/2019