Pārlekt uz galveno saturu

Aktualitātes projektā BalticBiomass4Value (INT9)

Attēla autors: No LLU arhīva

Kopā ar 16 partneriem no citām Baltijas jūras reģiona valstīm (Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Krievijas) Latvijas Lauksaimniecības universitāte 2019.gadā veiksmīgi uzsākusi projekta Unlocking the Potential of Bio-based Value Chains in the Baltic Sea Region (BalticBiomass4Value) īstenošanu.

Projekts “Biomasas vērtību ķēdes attīstība Baltijas jūras reģionā (BalticBiomass4Value)” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2014.-2020. gada ietvaros.

Projekta mērķis – pilnveidot Baltijas jūras reģiona publiskā un privātā sektora organizāciju un uzņēmumu kapacitāti biomasas vērtību ķēdes resursu ilgtspējīgā un ekonomiski efektīvā izmantošanā un pārvaldībā, sekmējot augstas pievienotās vērtības produktu un atjaunojamās enerģijas risinājumu attīstīšanu un resursu pārvaldības modeļu uzlabošanu. Tāpat ar projekta aktivitātēm plānots uzlabot BJR valsts un privātā sektora dalībnieku spēju ražot bioenerģiju videi draudzīgākā un ekonomiski izdevīgākā veidā, izmantojot jaunus biomasas avotus (galvenokārt bioloģiskos atkritumus) enerģijas ražošanai, kā arī iespējas izmantot bioenerģijas sānu plūsmas augstas vērtības bioproduktiem.

Interesenti vai iepazīties ar aktualitātēm projekta īstenošanā, tam izveidotajā tīmekļa vietnē https://balticbiomass4value.eu/

PROJEKTA IETVAROS IZDOTĀS ZIŅU LAPAS

Ziņu lapas tiek izdotas ar merķi iepazīstināt plašāku sabiedrību ar projekta aktivitātēm. Interesenti ir aicināti abonēt ziņu lapu projekta tīmekļa vietnē vai spiežot uz saites šeit.

2019.gada 5 novembrī iznākusi 1.projekta ziņu lapa, kuras galvenais mērķis ir iepazīstināt ar projekta mērķiem, uzdevumiem un projekta konsorciju.

ZIŅU LAPA Nr 1 (angliski)

Newsletter 1

2020. gada 30.janvārī izdota 2.projekta ziņu lapa, tajā ietverta intervija ar prof. Dr. Erik Trømborg (Norvēģijas Dzīvības zinātņu Universitāte, Norvēģija), kas iekļauj ziņojumu par Baltijas jūras reģiona no biomasas avotiem iegūtās enerģijas patēriņiem, cenām un ražošanas apjomiem.

Savukārt prof. Dr. Mariusz Jerzy Stolarski (Varmijas un Mazūrijas universitāte Olštinā, Polija) savā intervijā izklāsta biomasas vērtību ķēdes, lai uzlabotu ilgtspējīgu enerģijas izmantošanu Baltijas jūras reģionā.

BalticBiomass4Value aicina apmeklēt BalticBiomass4Value atklāšanas konferenci, kas ir daļa no Baltijas Bioekonomikas dienām Rostokā (Vācija) no 2020. gada 10. līdz 12. martam (reģistrācijas saite pieejama atverot ziņu lapu).

ZIŅU LAPA Nr 2 (angliski)

Newsletters 2

2020.gada 17.novembrī izdota jau 3.projektu ziņu lapa.  Tā pārskatāmā veidā sniedz aktuālāko informāciju par projekta aktivitātēm, rezultātiem un pēdējos mēnešos notikušajiem, kā arī plānotajiem bioekonomikas jomas pasākumiem Baltijas jūras reģiona (BJR) valstīs.

Šajā izdevumā lasiet par projektā veikto pētījumu, kas atspoguļo biomasas vērtību ķēžu kartēšanu Baltijas jūras reģiona valstīs, ko veica Varmijas - Mazūrijas universitāte Olštinā (UWM), Polijā, lai sekmētu ilgtspējīgas un efektīvas atjaunojamās enerģijas ražošanu un uzlabotu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanos BJR.

Partnervalstīs, tai skaitā arī Latvijā, notikušas dažādas aktivitātes tiešsaistē un klātienē -  ieinteresēto pušu iesaistes pasākumi, semināri un citas darbības. Nozīmīgākā bija septembrī Kauņā (Lietuva) organizētā starptautiskā konference “Biorūpniecības izrāviens” (Bio-based Industries Fast Forward), kas  veltīta bioekonomikas dažādiem aspektiem un tās attīstības potenciālam BJR.

Tāpat ziņu lapa iepazīstina ur tuvākajiem notikumiem un pasākumiem, kas plānoti nākamojos īstenošanas mēnešos.

ZIŅU LAPA Nr 3 (angliski)

Newsletter 3

2021.gada 26. martā ir publicēta projekta “BalticBiomass4Value” ceturtā ziņu lapa.

Šajā ziņu lapā sniegts ieskats publicētajā pētījumā par labās prakses biznesa modeļiem Baltijas jūras reģionā, kā arī ziņots par projekta ietvaros plānotajām un ar projekta tēmu saistītajām bioekonomikas konferencēm.

Ziņu lapā turpināts stāstījums par projekta partneriem, šoreiz iepazīstinot ar Lietuvas Enerģētikas ministriju, Latvijas Lauksaimniecības universitāti un Halmstades Universitāti.

Šobrīd būtisks progress ir veikt projekta aktivitātē - labās prakses biznesa modeļu izstrāde Baltijas jūras reģiona valstīs. Sadarbojoties ekspertiem no dalībvalstīm, tika identificēti labās prakses modeļi, kas ļaus gūt ieskatu citiem uzņēmumiem, kā ir iespējams radīt papildvērtības ražošanas procesos.

Kā nākamais projekta solis ir plānotas biznesa konsultācijas un apmācības uzņēmumiem, kas iesaistīti bioekonomikas vērtību ķēdēs, lai radītu priekšstatu un virzītu uzņēmumus ilgtspējīgas uzņēmējdarbības virzienā.

ZIŅU LAPA Nr 4 (angliski)

Newsletter 4

2021.gada 22. septembrī ir publicēta projekta “BalticBiomass4Value” piektā ziņu lapa.

Šajā ziņu lapā tiek izziņots projekta ietvaros izveidotā interaktīvā tiešsaistes portālu, kas būs pieejams www.balticbiomass4value.eu lapā. Interaktīvais tiešsaistes portāls ir datubāze, kurā apkopoti un apstrādāti dati, kas ir svarīgi valsts iestādēm un uzņēmumiem Baltijas jūras reģionā. Projekta laikā iegūtā informācija (labas prakses piemēri, statistikas rādītāji un īpaši kalkulatori) ir padarīta pieejama.

Ziņu lapā iekļauts stāstījums par pēdējiem 3 projekta partneriem, šoreiz iepazīstinot ar Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāti (EMU), Pleskavas pilsētas pašvaldības uzņēmumu "Gorvodkanal" un Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameru (ECAC).

Ziņu lapā iekļauts raksts par uzņēmējdarbības modeļiem, kas balstīti uz bioloģiskiem resursiem un rūpniecisko simbiozi un raksts par Igaunijas lauksaimnieku apzināšanas apsekojuma datiem.

 

ZIŅU LAPA Nr 5 (angliski)

Newsletter 5

2021.gada 2. decembrī tika publicēta projekta “BalticBiomass4Value” sestā un pēdējā projekta ziņu lapa.

Šajā ziņu lapā atspoguļotas projekta aktivitātes un sasniegumi pēdējo sešu mēnešu laikā. Un tā kā šis ir noslēdzošais projekta numurs, tad tajā ir apkopots pārksats par visa projekta laikā sasniegtajiem rezultātiem.

ZIŅU LAPA Nr 6 (angliski)

Newsletter 6

 

 

Pievienots 05/11/2019