Pārlekt uz galveno saturu

Mārrutku pārstrādes blakusproduktu vērtības izpēte, lai padarītu makaronus veselīgākus patērētājiem (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Vairākus gadu desmitus cilvēku uzmanības lokā ir nonācis jautājums par bezatlikuma ražošanām, lai varētu praktiski izmantot arī visus blakusproduktus. Turklāt ne tikai vienkārši izmantot, bet radīt jaunus produktus ar pievienotu vērtību, tādējādi vairojot to pievilcību no gala patērētāju viedokļa. Nav noslēpums, ka zinātniski ir pierādīts šo blakusproduktu augstā vērtība, par ko ir pārliecinājušies arī mūsu pašu LLU pētnieki, pētot augu valsts izcelsmes dažādus blakusproduktus.

Pēcdoktorantūras pētījuma "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" ietvaros ir pētīts mārrutku sakņu spiedpalieku potenciāls. Pētījumu rezultātā tika konstatēts, ka mārrutku sakņu spiedpaliekām ir potenciāls bagātināt pārtikas produktus. Tās satur ievērojamu daudzumu šķiedrvielu, galvenokārt nešķīstošās šķiedrvielas, kā arī bioloģiski aktīvos savienojumus fenolus. Šiem blakusproduktiem ir arī konstatēta antioksidatīvā aktivitāte, kas vēl vairāk palielina to vērtību kā papildus izejvielai kādam no pārtikas produktiem.

mārrutki

1.att. Mārrutku sakņu spiedpalieku pulveris

Jau vairākus gadus patērētāji ir tendēti uz veselīgu uzturu, sekojot līdzi patērēto pārtikas produktu sastāvam. Makaroni jeb pasta ir plaša patēriņa, gala patērētāju iecienīts produkts, kuru ir iespējams ātri pagatavot ikdienas steigā. Līdz ar to, izstrādājot bakalaura darbu, R. Kažemaka sadarbībā ar pēcdoktoranti L.Tomsoni un konsultējoties ar asociēto profesori D.Kļavu un docentu, vadošo pētnieku M.Šabovicu pēcdoktorantūras projekta ietvaros pētīja mārrutku sakņu spiedpalieku potenciālu uzlabot makaronu vērtību.

mārrutki makaroni

2.att. Izveidotie makaronu prototipi

 

Aizstājot daļu miltu ar mārrutku sakņu spiedpalieku pulveri, eksperimentāli tika iegūti makaronu prototipi. Tādējādi palielinot makaronos šķiedrvielu, kā arī bioloģiski aktīvo savienojumu ar antioksidatīvām īpašībām saturu. Kopējais šķiedrvielu saturs paaugstinājās, paaugstinot mārrutku spiedpalieku pulvera proporciju makaronos. Aizstājot 10% miltu ar mārrutku sakņu spiedpalieku pulveri, saskaņā ar ES regulu Nr. 1169/2011 uz produkta iepakojuma, drīkst norādīt, ka produkts ir “šķiedrvielu avots”. Makaroniem pievienojot mārrutku spiedpalieku pulveri, būtiski palielinājās arī bioloģiski aktīvo savienojumu saturs tajos. Tomēr, neskatoties uz šiem pozitīvajiem ieguvumiem, būtu nepieciešams veikt pilnveidojumus šādu makaronu tehnoloģiskajā procesā. Veiktie ekonomiskie aprēķini par šādu makaronu provizorisko cenu liecina, ka tā ir konkurētspējīga pašreizējā tirgus situācijā.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187

zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 30/12/2019