Pārlekt uz galveno saturu

Ēšanas paradumus nosaka izglītība (PD2)

Attēla autors: No LLU arhīva

Izglītība, tradīcijas, patikšana - tieši šādā secībā ir faktori, kas liek lielākai daļai patērētāju izvēlēties pārtikas produktus, ko tie lieto savā uzturā. Tieši zināšanas par pārtikas produktiem un valdošo situāciju saistībā ar pārtiku, tās nozari ļauj cilvēkiem izdarīt apzinātas izvēles. Jo lielāka informētība, jo labāk cilvēki saskata viņu rīcības un seku mijiedarbību, kā arī novērtē iespēju pozitīvi ietekmēt nākotni.

Lai informētu par inovācijām un ieviestu lielāku skaidrību attiecībā uz pagaidām Latvijā un arī Eiropā jauniem un netradicionāliem olbaltumvielu avotiem, 2020.gada 10.septembrī tika organizēts seminārs “Inovācijas funkcionālu pārtikas produktu izstrādē un to atbalsta instrumenti”. Tas notika plašākās pārtikas izstādes Baltijas valstīs "RigaFood 2020" laikā, un to rīkoja LTC un LLU kopā ar pēcdoktorantūras pētījuma Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190 "Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā" vadošo pētnieci. Plašāka informācija: http://www.bt1.lv/rigafood/things/10.09.2020_food_lat_ifppiai.pdf

Semināra laikā varēja iepazīties ar projekta "Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā" pētījuma rezultātiem un par iespējām iekļaut mūsu uzturā olbaltumvielas, kas iegūtas no netradicionāliem olbaltumvielu avotiem, tādiem kā sliekas, kukaiņi un kāpuri. Projektā izstrādāta slieku pārstrādes tehnoloģija un dažādi pārtikas produkti, kuru sastāvā ir kaltētas sliekas. Pēcdoktorante, LLU PTF vadošā pētniece I.Gedrovica semināra dalībniekiem pastāstīja, kā mainās pasaule un kā mainās pārtika tajā (skat. 1.att.).

PostDoc

1.att. Pēcdoktorante I.Gedrovica prezentējot pētījuma rezultātus seminārā “Inovācijas funkcionālu pārtikas produktu izstrādē un to atbalsta instrumenti”

 

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja iepazīstināja ar kukaiņu lietojuma likumisko ceļu līdz patērētājiem. Seminārā piedalījās arī projekta "Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā" sadarbības partneris SIA "Mālpils Biotehnoloģiju Centrs". Tā valdes loceklis Larsens Pulturs iepazīstināja semināra dalībniekus ar slieku industrijas darbību Latvijā un dalījās ar pārdomām par sadarbību starp uzņēmumu un LLU projekta ietvaros. Semināra dalībnieki bija ieinteresēti uzzināt par alternatīvajiem olbaltumvielu avotiem, jo jautāja par to, cik drīz uzturā lietosim kukaiņus un kāpurus, kādas ir prognozes nākotnei, un vai tiešām sliekas iespējams lietot uzturā un kā tās garšo?

Semināra laikā tika prezentēti divi bukleti - “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” un “Alternatīvi olbaltumvielu avoti no kukaiņiem un kāpuriem” (skat. 2.att.), kas tapuši 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190 “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” ietvaros.

PostDoc

2.att. Projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” ietvaros tapušie bukleti

 

Bukleti izplatīti semināra un izstādes “RigaFood2020” dalībniekiem (LLU inovāciju stendā "Inovācija pārtikai"). Tāpat apmeklētājiem tika piedāvāts nodegustēt un novērtēt pārtikas produktus ar sliekām (3.att.).

PostDoc

3.att. Pēcdoktorante I.Gedrovica prezentējot pētījuma rezultātus un produktus ar sliekām

 

Pateicoties semināram un izstādei, kas ir kā tilts starp pētījumu “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” un patērētājiem, tika papildinātas cilvēku zināšanas par netradicionāliem olbaltumvielu avotiem, kā arī deva labāku izpratni par valdošo situāciju saistībā ar pārtiku, kas nākotnē ļaus labāk pieņemt pārmaiņas.

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/I/16/190 zinātniskā vadītāja

Pēcdoktorante, vadošā pētniece

Ilga GedrovicaAktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 30/09/2020