Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas zinātnieki iepazīstina sabiedrību ar jauniem produktiem

Oktobra sākumā dažādās Latvijas vietās norisinās pasākumi, kuros piedalās LLU pārtikas zinātnieki, lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar Jelgavā īstenoto pētījumu rezultātiem un jaunradītiem pārtikas produktiem.

Rīgā, Hanzas peronā 1. un 2. oktobrī norisinājās “Novada garša” konference “Vietējie produkti nākotnes tirgū”, kam paralēli dažādās garšas pieturās apmeklētāji varēja satikt nozares profesionāļus, degustēt, kā arī apmeklēt dažādas meistarklases un seminārus. Tostarp ikviens varēja iepazīties ar vairāku LLU īstenoto pētījumu rezultātiem, kuru izpētes pamatā ir tādi produkti kā kafija, kartupeļu kūkas un skābēti kāposti. Tāpat arī prezentētas jaunākās tendences pārtikas iepakojumos. 

LLU  organizēja “Nākotnes pieturu”,  kur  apmeklētājiem tika piedāvātas  sekojošas interaktīvas demonstrācijas – pieturvietas klātienē, kā arī tiešsaistes translācija Facebook tīklā:

  • “Kartupeļu izmantošanas iespējas inovatīvos konditorejas izstrādājumos.”  Iespēja degustēt tortes ar inovatīvām sastāvdaļām – kartupeļiem, kas izstrādātas ELFLA finansētā projekta "Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem" (Nr.19-00-A01620-000056) ietvarā.
  • ”Inovatīvi kāpostu pārstrādes produkti“. Tika piedāvāts inovatīvs risinājums blakusprodukta - skābo kāpostu sulas racionālai tālākai izmantošanai. Piedāvājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās (Nr. 18-00-A01612-000020).
  • “Patiesība par kafiju  no zinātnes skatu punkta”.
  • “Iepakojums, tā apjoms, spožums un posts”, kas ikvienam  no mums liek aizdomāties par izmantotā   iepakojuma apjomu, nepieciešamību, lietderīgu izmantošanu, kā arī iespēju gudrai  iepakojuma samazināšanai.

Tostarp tika organizēts Latvijas mājražotāju radīto produktu konkurss, kura žūriju veidoja eksperti no Somijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas un kā vērtētājas piedalījās arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pārstāves Evita Straumīte un Jeļena Zagorska.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē 2. oktobrī norisinājās Latvijas uzņēmēju spēju demonstrācijas pasākums, kura mērķis ir sniegt iespēju Latvijas uzņēmējiem iepazīstināt Nacionālos bruņotos spēkus un sabiedroto spēku pārstāvjus ar saviem produktiem vai pakalpojumiem, kas jau atraduši pielietojumu bruņoto spēku nodrošinājuma un apgādes sistēmā vai ir ar šādu potenciālu. Tādējādi pārtikas zinātniekiem sadarbībā ar SIA "Kronis" bija iespēja iepazīstināt ar inovatīvi tehnoloģiskiem un iepakojuma risinājumiem gataviem ēdieniem. Tos pētnieki izstrādājuši Nacionālo Bruņoto spēku vajadzībām.

Uzņēmējiem, kuri vēlas sadarboties ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniekiem un attīstīt jaunas tehnoloģijas un produktus savos uzņēmumos, lūgums sazināties ar LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļu.

Pievienots 02/10/2020