Pārlekt uz galveno saturu

Aktualitātes pēcdoktorantūras pētījumā par sūkalu pārstrādi (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Projekta „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” mērķis ir no siera un biezpiena pārstrādes pārpalikuma – sūkalām – iegūt barības piedevu, kas sekmētu dzīvnieku veselību un dzīvnieku izcelsmes pārtikas drošību. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros. To vada pēcdoktorante – pētniece, Dr. sc. ing. Unigunde Antone.

2020. gada decembrī pie pētījuma sadarbības partnera LLU Mācību un pētījumu saimniecībā “Vecauce” noslēdzās pētījumu 2.posms ar jaunizstrādātā produkta – piena paskābinātāja – izēdināšanu dzīvniekiem. Tika pabeigtas visas ar šī posma pētījumiem saistītās paraugu analīzes, sākta datu apkopošana un analīze.

Sākoties jaunajam gadam, tiek turpināta dzīvnieku ēdināšanas pētījumos iegūto datu analīze un sākta publikāciju sagatavošana. Ir iesniegts rezultātu kopsavilkums konferences "Līdzsvarota lauksaimniecība 2021" tēžu krājumam. Tāpat tiek turpināta pētījumu 1.posma analīžu datu apstrāde un apkopošana, kā arī fermentācijā iegūto paraugu analīzes, kas kavējās tehnisku iemeslu un darbinieka slimības dēļ. Tika turpināta iesākto publikāciju sagatavošana.

Savukārt 2021. gada 25.-26. februārī pēcdoktorante Unigunde Antone piedalījās LLU Lauksaimniecības fakultātes organizētajā zinātniski praktiskajā konferencē "Līdzsvarota lauksaimniecība 2021", kas notika attālināti – ZOOM platformā, kā arī tiešraides YouTube kanālā, un bija brīvi pieejama visiem interesentiem. Tajā pētniece piedalījās ar mutisko referātu „No sūkalām iegūta paskābinātāja ietekme uz piena teļu ēdināšanu, dzīvmasas pieaugumu un veselību.” Konferences rakstu krājumam iesniegta arī zinātniskā publikācija.

Saistībā ar pandēmijas izplatību pasaulē veikta iespējamo mobilitātes pasākumu izvērtēšana un pārplānošana uz vēlāku laiku, paturot prātā, ka mobilitātes pasākumus var nākties atcelt daļēji vai pavisam, ja pandēmijas izplatība un pārvietošanās ierobežojumi turpināsies līdzīgos apmēros. Šajā gadījumā saziņa ar ārvalstu pētniekiem vai iecerētās apmācības būtu jāveic attālinātā veidā.

Tiek turpināts darbs arī pie 3.posma antimikrobiālo pētījumu metodikas sagatavošanas.

 

Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 25/02/2021