Pārlekt uz galveno saturu

Iedzīvotājus pēc 50 aicina attīstīt idejas un iesaistīties uzņēmējdarbībā

Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību iedzīvotāju grupā, kas vecāka par 50 gadiem, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte organizēs iedvesmas pasākumus, kuros būs iespēja iepazīties ar dažādām biznesa idejām, ko īsteno pirmspensijas un pensijas vecuma uzņēmēji. Pasākumu dalībniekiem būs arī pašiem iespēja radīt jaunas idejas, sniegt savu redzējumu par biznesa uzsākšanu un veidot kontaktus. Dalībai aicināti pieteikties iedzīvotāji, kas sasnieguši 50 gadu vecumu un attīstījuši vai plāno attīstīt savu uzņēmējdarbību, ko pasaulē mēdz dēvēt par “sudraba uzņēmējdarbību”.

Kā liecina demogrāfu prognozes, līdz 2050.  gadam katrs piektais cilvēks pasaulē būs 60 gadīgs vai vecāks, un kopā šī grupa sasniegs 2 miljardus cilvēku visā pasaulē. Ekonomisti šajā grupā saredz jaunas iespējas biznesa ideju realizācijai un jau šobrīd cilvēki, kuri vecāki par 50 gadiem, tiek uzskatīti kā  “sudraba ekonomikas” stūrakmens.  

“Idejām un ideju realizācijai nav vecuma ierobežojuma. Mainoties pasaulei gados vecāki cilvēki kļūst arvien sociāli aktīvāki, piedalās sabiedrības notikumos un sniedz tai ieguldījumu kā mentori, aprūpētāji, mākslinieki, patērētāji, novatori, uzņēmēji un darbaspēka pārstāvji. Šī sociālā iesaistīšanās ir ne tikai svarīga sabiedrības cikliskumam, bet arī  uzlabo vecāka gadagājuma cilvēku socializāciju un labklājību,” stāsta LLU profesore Andra Zvirbule.

Viņa skaidro, ka uzņēmējdarbībā nozīmīgu vietu arvien sāk ieņemt ne tikai jaunie uzņēmēji, bet arī “sudraba vecuma” uzņēmēji. Šajos procesos iesaistījusies universitāte un pateicoties uzkrātajām zināšanām plāno sniegt atbalstu viņu ideju īstenošanai.

“Esam sākuši pārrobežu sadarbības projektu “BeLL to Start Business / Signāls biznesa uzsākšanai” un tā ietvaros piedāvājam uzmundrinošus stāstus tiem, kuri savu uzņēmējdarbību ir uzsākuši pirmspensijas un pensijas vecumā, un arī aicinām citus piebiedroties projektam. Mēs piedāvāsim atbalstu idejas realizācijai un mentora pakalpojumus, kā arī iesaistīsim interesentus citās projekta aktivitātēs,” aicina A. Zvirbule.

Projekts tiek īstenots Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā, un šī gada maijā plānots pirmais pasākums, kurā piedalīsies partneri no Lietuvas un Baltkrievijas. Tā laikā dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar biznesa idejām, sniegt savu redzējumu un arī iedvesmoties no citiem.

Dalību ir iespējams pieteikt, rakstot e-pastā: Sterhova@llu.lv; Andra.Zvirbule@llu.lv.

Informācija par projektu:  https://bellb.eu/lv/.

Logo

Sekojiet līdzi informācijai: https://bellb.eu/lv/;  https://www.facebook.com/BeLLtoStartBusiness  #latvialithuaniabelarus ; #lvltby ; #EUinmyRegion

Projekts ENI-LLB-2-334 BeLL to Start Business / Signāls biznesa uzsākšanai: Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta ietvaros (www.eni-cbc.eu/llb/en). Kopējās projekta izmaksas ir 208010,74 EUR, t.sk. ES atbalsts ir 187209,67 EUR.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Pievienots 19/04/2021