Pārlekt uz galveno saturu

Jaunākās aktivitātes projektā „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai”

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) turpinās pēcdoktorantūras pētniecības projekta „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” īstenošana. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros.

Laika periodā no 2021. gada septembra līdz novembrim turpinājās projekta 3. darba posma praktiskie antimikrobiālās efektivitātes pētījumi, kas notiek sadarbībā ar Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta pētniekiem.

PostDoc

No 2021.gada 21. līdz 23. septembrim pēcdoktorante apmeklēja starptautisko zinātnisko konferenci “Rural Development 2021: Challenges for Sustainable Bioeconomy and Climate Change”, kura notika Lietuvā, Kauņā, Vītauta Dižā Universitātes Lauksaimniecības akadēmijā (Vytautas Magnus University Agriculture Academy-VMU), un kurā tika prezentēti pētījumi par propionskābes baktēriju izmantošanu sūkalu pārstrādē. Konferences ietvaros bija iespēja apmeklēt arī VMU Botānisko dārzu un lauksaimniecības tehnikas un pārtikas produktu izstādi – gadatirgu „Ką pasėsi...2021”, kurā varēja apskatīt dažādu ražotāju un zinātnisko institūciju izstrādātos produktus. Vizītē Kauņas Tehnoloģiju universitātes (Kaunas University of Technology) Pārtikas institūtā kopā ar pētniekiem un laboratoriju darbiniekiem tika pārrunātas turpmākās sadarbības iespējas.

Oktobra un novembra mēnešos pasākumu cikla „Pieslēdzies zinātnei” ietvaros dažādos tiešsaistes semināros, ko organizēja Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi un Valsts izglītības attīstības aģentūru, gūts plašāks ieskats par zinātnes rezultātu tālākas izplatīšanas tēmām. Šajos pasākumos bija iespējams uzzināt vairāk par Latvijā veiktajiem pētījumiem dažādās zinātnes nozarēs, un noklausīties lekcijas par zinātnes komunikācijas prasmju uzlabošanu. Piemēram, 14.10.2021. varēja iepazīties ar pētījumu "Zinātnes komunikācijas mērķa grupas" (ViA vadošais pētnieks un rektors Dr. hist. Gatis Krūmiņš, administratīvā rektore Iveta Putniņa un komunikācijas stratēģis Zigurds Zaķis), 15.10.2021. piedalīties seminārā „Kas jāzina zinātniekam, kurš vēlas komunicēt savus pētījumus?” (komunikācijas eksperte Ieva Treija), bet 29.10.2021. ņemt dalību seminārā: „Komunikācijas stratēģija un zinātnes stratēģiskā komunikācija (komunikācijas eksperte Linda Kimeiša).

2021. gada oktobra un novembra mēnešos pēcdoktorante Unigunde Antone piedalījās starptautiskās attālinātās izglītības platformas “Future Learn” piedāvātajos kursos „Fundamentals of Project Planning and Management” (Darden School of Business, University of Virginia).

PostDoc

Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 30/11/2021