Pārlekt uz galveno saturu

Absolvente Dana Eglīte: "Svarīgi ir novērtēt sevi un paveikto darbu"

Attēla autors: No LLU arhīva

Rīdziniece Dana Eglīte pirms trīsarpus gadiem par savu studiju vietu izvēlējās Vides un būvzinātņu fakultāti, kur studēja akadēmiskā bakalaura studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana". Lai iegūtu inženierzinātņu bakalaura grādu arhitektūrā un pilsētu plānošanā, Dana izstrādāja noslēguma darbu "Jaunatnes dārza labiekārtojuma priekšlikums Āgenskalnā", turklāt studiju laikā viņas vidējā svērtā atzīme bija 9,3 balles. Pateicoties viņas centībai un augstajiem rezultātiem studiju laikā, absolvente ieguva īpašu izcilības diplomu, kas ir apliecinājums izcilām un teicamām sekmēm visos studiju gados.

Skolas gaitas Dana aizvadījusi Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā un kā pati stāsta, tad vienmēr viņai ļoti patikusi literatūra un radošie priekšmeti – vizuālā māksla un mājturība. Absolvente ir pārliecināta, ka katrs skolotājs ir atstājis zināmu zināšanu artavu un viņa ir pateicīga ikvienam, kurš dalījies ar savu pieredzi un kompetencēm.

Pēc ģimnāzijas absolvēšanas viņa iepazinās ar vairākiem augstskolu studiju programmu piedāvājumiem un nonākusi Jelgavā. "Lai gan sākotnēji šī universitāte nebija mana primārā izvēle, saprotu, ka tā bija īstā izvēle un priecājos par lēmumu studēt tieši šeit," stāsta jaunā absolvente. Studijas ainavu arhitektūrā un plānošanā viņa izvēlējās ar pārliecību, jo šī nozare ir ar lielu pievienoto vērtību, jo gan kvalitatīva ārtelpa, gan vides pieejamība cilvēkiem mūsdienās kļūst arvien nepieciešamāka un nozīmīgāka.

Stāstot par studiju laiku universitātē, Danai visspilgtāk atmiņā palikušas ekskursijas gan Latvijas mērogā, gan ārpus tās: "Atmiņā noteikti palicis studiju brauciens uz Sanktpēterburgu otrajā kursā, kā laikā varējām ar kursabiedriem apskatīt izcilus vēsturiskos parkus, kas tur ir visaugstākajā līmenī. Studiju laikā ļoti patika arī izbraukuma ekskursijas studiju kursu ietvaros, kad reālajā dzīvē varējām apskatīt ainavu arhitektu veidotos projektus Latvijā." Absolvente piebilst, ka studiju laikā bija plānojusi doties arī Erasmus+ studiju mobilitātē uz Minhenes Tehnisko universitāti, taču Covid-19 dēļ viss tika atcelts.

Lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, Dana savā noslēguma darbā izstrādāja priekšlikumu par Āgenskalna Jaunatnes dārza labiekārtošanu. "Savu bakalaura darba tēmu izvēlējos, jo Jaunatnes dārzs atrodas netālu no manas dzīvesvietas Āgenskalnā un man šķita interesanti veidot pavisam jaunu priekšlikumu esošajam parkam, paredzot tajā jaunas aktivitāšu zonas," uzsver jaunā ainavu arhitekte. Turklāt, izpētot esošo situāciju un pieejamos materiālus, viņa atklāja, ka zem parkā esošās ēkas silikāta ķieģeļu apdares ir vēsturiska koka vasarnīca, tādēļ arī paredzētos labiekārtojuma risinājumus viņa paredzēja tā, lai respektētu kultūrvēsturisko mantojumu. Tāpat Dana atzīst, ka bakalaura darba izstrāde bija izaicinājumiem piepildīts laiks, jo ne vienmēr viņai bija pieejami visi nepieciešamie materiāli, kā arī ļoti precīzi bija jāplāno laiks, lai iekļautos noteiktajos termiņos.

Studijas universitātē viņai sniedza ne tikai teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas, bet, pateicoties pasniedzējiem, Dana ieguva citādāku priekšstatu par apkārtējo vidi. "Ļoti novērtēju iegūtās zināšanas speciālo datorprogrammu lietošanā, esmu iemācījusies labāk plānot savu laiku, kā arī sevi disciplinēt," tā absolvente.

Uzsākot studiju gaitas, Dana izcilības jeb "sarkano" diplomu nebija uzstādījusi kā mērķi, lai gan jebkuram uzdotajam darbam vienmēr piegājusi ar lielu atbildību un centās izdarīt rūpīgi. Kā stāsta absolvente: "Izcilības diploms noteikti nebija mans pašmērķis, uzskatu, ka ir svarīgi, kā tu pats sevi novērtē un cik apmierināts esi ar savu veikumu." Studiju laikā arī Dana ir saņēmusi valsts budžeta finansēto stipendiju.

Stāstot par nākotnes tuvākiem un tālākiem plāniem, Dana plāno iegūt praktiskas iemaņas savā specialitātē. "Vēlos noteikti turpināt mācīties, jo katru dienu saprotu, ka ir kas tāds, ko es vēl vēlos uzzināt un izprast, kā arī turpināt iegūtās zināšanas pielietot darbā," atklāj Dana. Tāpat viņa ir pārliecināta, ka savu iesākto izglītības ceļu turpinās maģistrantūrā.

Pievienots 03/02/2022