Pārlekt uz galveno saturu

Diskutē par kokapstrādes virziena pilnveides iespējām maģistra studiju programmā

Attēla autors: No LLU arhīva

17. augustā LLU Meža fakultātē norisinājās diskusija "Kokapstrādes studiju virziena maģistrantūras attīstības perspektīvas", kurā fakultātes mācībspēki sadarbībā ar nozares profesionāļiem dalījās pieredzē un sniedza priekšlikumus turpmākai kokapstrādes virziena pilnveidošanai.  

Diskusijā piedalījās Latvijas koka būvniecības klastera valdes loceklis Intars Dīcmanis, SIA "Nordic Homes" valdes loceklis un tehniskais direktors Imants Trezuns, ZAZA TIMBER GROUP valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns un projektu vadītājs Jānis Kuļikovskis, AS "Latvijas Finieris" padomes loceklis Jānis Staris, Latvijas Kokrūpniecības federācijas pārstāvis, LLU padomes loceklis Artūrs Bukonts, Latvijas Amatniecības kameras meistars Tālis Sala, kā arī Meža fakultātes dekāns, profesors Linards Sisenis, Kokapstrādes katedras vadītāja, docente Sigita Liše un viesdocents Andrejs Domkins, kurš vada arī Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtu.

Tikšanās laikā Meža fakultātes dekāns L. Sisenis akcentēja meža nozares organizāciju un uzņēmumu iesaisti studiju procesa pilnveidē un realizācijā, uzsverot fakultātes Padomnieku konventa nozīmi šajos procesos. Tāpat viņš atzinīgi novērtē jau esošo sadarbību ar nozares uzņēmumiem gan piesaistot uzņēmumu vieslektorus studiju procesa realizācijā, gan nodrošinot mācību ekskursiju iespējas un prakšu vietas uzņēmumos. "Ņemot vērā, ka koks kā ekoloģisks būvniecības materiāls visā pasaulē kļūst arvien populārāks, jo tas nodrošina iespēju radīt videi draudzīgas un energoefektīvas ēkas, tad diskusijas mērķis bija pārrunāt pilnveides iespējas akadēmiskā maģistra studiju programmā "Koksnes materiāli un tehnoloģija", sniedzot detalizētu informāciju studējošajiem par koka būvniecības jautājumiem," stāsta Meža fakultātes dekāns L. Sisenis. Turklāt Kokapstrādes katedras vadītāja S. Liše klātesošos informēja par katedras redzējumu programmas pilnveidē.

Arī nozares profesionāļi dalījās ar savu nākotnes redzējumu par kokapstrādes studiju virziena pilnveidošanas iespējām - "Latvijas Finieris" padomes loceklis J. Staris uzsvēra, ka maģistram ir jāzina tas, ko nezina darba devējs, tātad jāspēj uz lietām raudzīties "ārpus rāmja", koksnes būvniecības sektoru pārstāvošie I. Trezuns un I. Dīcmanis uzskata, ka studējošajiem būtu jābūt izpratnei par plašo koka ēku būvniecības spektru, sākot no moduļu mājām līdz pat daudzstāvu koka ēkām. Tāpat arī A. Bukonts ir pārliecināts, ka programmas realizācijā ir nepieciešama koksnes būvniecības sektora iesaiste un jānodrošina daļēji attālināts studiju process, kas ļautu piesaistīt ārvalstu lektorus un Amatniecības kameras meistars Tālis Sala uzskata, ka kopumā maģistra programmai jābūt kā puzlei, kas salikta no maziem gabaliņiem, nodrošinot skatījumu uz nozari kopumā, izprotot citu jomu kompetenču nozīmi, kā arī tas spētu paaugstināt ražošanas uzņēmumu konkurētspēju. Bet A. Domkins un ZAZA TIMBER GROUP pārstāvji secināja, ka jebkurai maģistra programmai ir jābūt starptautiskai, nodrošinot studējošajiem ne vien studiju kursus angļu valodā, bet arī mobilitātes iespējas, kas rosina maģistru domāt plašāk, kas vienlaikus veicinās starptautisko sadarbību un tīklošanos.

Jāatzīmē, ka LLU turpinās jauno studentu uzņemšana brīvajās bakalaura un maģistra studiju vietās Meža fakultātē. Studētgribētājiem ir pieejamas maksas pamatstudiju (bakalaura) vietas programmās - "Mežzinātne", "Mežinženieris" un "Kokapstrāde". Savukārt augstākā līmeņa studijās (maģistra) valsts finansētās vietas ir pieejamas programmās "Koksnes materiāli un tehnoloģija" un "Mežzinātne". Pieteikšanās studijām augustā notiek katru darbadienu no plkst. 9.00 līdz plkst. 16.00 LLU fakultātēs. Studētgribētājiem līdzi jāņem pase vai identifikācijas karte un izglītības dokumentu oriģināli, kā arī studiju pieteikuma maksu apliecinošs dokuments. Ja šogad pieteikuma maksa jau ir veikta, otrreiz tā nav jāmaksā. Detalizēta informācija par jauno studentu uzņemšanu LLU pieejama mājaslapā.

Pievienots 18/08/2022