Pārlekt uz galveno saturu

Projekta NovelForHeritage ietvaros nozaru pārstāvji apgūst jaunas zināšanas (INT14)

Attēla autors: No LLU arhīva

Projekta LLI-444 Jaunu ilgtspējīgu risinājumu integrācija kultūras mantojumā/ NovelForHeritage (Aktivitāte A.T3.2 Zināšanu vākšana, apmaiņa un attīstība mūsdienu koncepciju, formu un satura integrēšanai kultūras mantojumā un dabas objektos - muižu parkos) ietvaros tika organizēts seminārs profesionālajai mērķauditorijai – tūrisma speciālistiem un ainavas speciālistiem, teritoriju attīstītājiem, pašvaldību pārstāvjiem. Seminārs norisinājās 1.decembrī 2021.gadā un notika divās daļās – lekciju cikls un praktiskais seminārs-darbnīca.

Lektori dalījās pieredzē ar vēsturisko dārzu plānošanas tradīcijām, galvenajām vērtībām, kultūrvēsturisko ainavu izpētes metodēm un vēsturisko parku rekonstrukcijas specifiku mūsdienās:

  • Anglijas parku plānošanas pamati, galvenās vērtības un raksturojums (Kristīne Vugule, docente, Dr.arch.).
  • Kā veikt parka vēstures izpēti un atpazīt parka vēsturisko struktūru dabā (Madara Markova, docente, Dr.arch.).
  • Vēstures liecību saglabāšana parkos, mainoties parka struktūrai un funkcijai. Ķemeru parka rekonstrukcijas piemērs Latvijā (Natalija Ņitavska, profesore, Dr.arch.).

Semināra dalībniekiem sadaloties grupās, praktiskais seminārs-darbnīca ļāva diskutēt par vēsturisko dārzu un parku iespējām, esošajām vērtībām un nākotnes attīstības iespējām, balstoties uz esošo potenciālu un attīstot tūrisma infrastruktūru. Semināra dalībnieki strādāja pie vairākām tēmām, ņemot vērā vēsturisko dārzu un parku materiālos un nemateriālos resursus:

  • Apkārtne, vieta un galamērķis (fizisks) – elementi, kas nosaka vēsturisko parku vērtību (resursu saraksts). Materiālie un nemateriālie resursi ar vērtību tūrisma pakalpojumu radīšanai muižu parkos.
  • Aktivitātes, darbības, iespējas (audiālās, vizuālās), iespējamas muižu parkos.
  • Muižas parka iespējas kā tūrisma galamērķim.
  • Muižas parka vērtības (iespējamās vērtības) Muižas parka (vai parka) nozīme pilsētvidē, noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā, dabas teritorijā vai jebkurā citā vietā.
  • Parku identitātes noteikšana.
  • Misija – kāds ir nododams vēstījums pēc mantojuma parka apmeklējuma (koncentrēties uz kopējām iespējamajām misijām, ņemot vērā iepriekšējo līmeņu aprakstus).

Noslēgumā semināra dalībnieku kopējās diskusijas rezultātā tika definēti iespējamie vēsturisko teritoriju attīstības scenāriji, izskatot visus iespējamos resursus, iespējas un rīkus tūristu piesaistei un vietas pievilcības palielināšanai.

Semināra turpinājums norisinājās 14.decembrī, ko organizēja projekta Lietuvas kolēģi tālāk attīstot vēsturisko parku atdzīvināšanas tēmas, daloties pieredzē un kopā diskutējot, meklējot labākus rezultātus tūrisma attīstībai.

#latlit #NovelForHeritage #LLI444

Kr_prezentMa_prezNat_prez

 

Pievienots 10/12/2021