Pārlekt uz galveno saturu

Prezidents: Jāpanāk cieša sadarbība starp zinātni un lauksaimniecību

Attēla autors: LBTU arhīvs

Latvijas lauksaimniekiem par iekšējo tirgu jāuzskata viss 450 miljonus iedzīvotāju aptverošais Eiropas Savienības (ES) tirgus, tikšanās laikā ar zemkopības ministru Didzi Šmitu (AS) uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Informācija pārpublicēta no nra.lv.

Kā informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, valsts pirmā persona ar zemkopības ministru pārrunāja Latvijas un ES aktualitātes ministrijas pārraudzītajās nozarēs, īpaši akcentējot Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes zināšanu pārnesi uz lauksaimniecību, kā arī iespējas veicināt Latvijas lauksaimnieku eksportu.

Apspriežoties par lauksaimniecības nozares attīstību Latvijā, ministrs atzīmēja, ka galvenais uzsvars atbalsta mehānismos ir jāliek uz produktu eksportu un īpaši jādomā par šo produktu pievienoto vērtību. Valsts prezidents pozitīvi novērtēja iniciatīvu, uzsverot, ka "ir jādod grūdiens pārorientācijai uz plašākiem ūdeņiem".

Levits un Šmits sarunā uzmanību pievērsa gudrai, datos un inovācijā balstītai lauksaimniecībai. Valsts prezidents atzīmēja, ka nozarē ir kvalitatīvi zinātnes institūti, piemēram, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" un Valsts zinātnes institūts "Bior".

Pēc Valsts prezidenta domām ir jāpanāk cieša sadarbība starp zinātni un lauksaimniecību. Viņš atzīmēja, ka, piemēram, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte Jelgavā ir ne tikai potenciāls nozarei, bet visai Latvijas ekonomikai.

Prezidenta ieskatā, universitāte varētu kļūt par paraugu, kā specifiskas un pielietojamās zinātnes nišas universitāte var tapt konkurētspējīga visā Eiropā. Pēc Levita paustā, pie universitātes varētu veidoties inovāciju pārneses vienība, kas savieno universitātes pētniecību ar uzņēmējdarbības vajadzībām.

Levits tikšanās laikā atzinīgi novērtēja ministra plānoto iniciatīvu Latvijas upju atbrīvošanai no šķēršļiem un zivju ceļu atjaunošanai. Šmits atzīmēja, ka ir būtiski atjaunot zivju ceļus veselīgas vides nodrošināšanai upju ekosistēmā.

Valsts prezidents un zemkopības ministrs pārrunāja Eiropas Zaļā kursa piemērošanas jautājumus Latvijā. Levits un Šmits bija vienisprātis, ka daudz lielāks uzsvars ir jāliek uz Latvijas situācijai piemērotiem Eiropas Zaļā kursa risinājumiem. Šajā jomā ir daudz iespēju, kas tālredzīgi un pārdomāti jāizmanto, uzsvēra Valsts prezidents.

Foto: LBTU arhīvs.

Pievienots 08/02/2023