Pārlekt uz galveno saturu

LBTU sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību nodrošina iespēju starptautiskas pieredzes un zināšanu apmaiņai

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU, iepriekš LLU) piedalās Eiropas Komisijas finansētā biškopības nozares modernizācijas projektā "Labākās biškopības prakses un inovācijas ilgtspējīgai biškopībai (B-THENET)".

18 Eiropas Savienības valstu augstākās izglītības, zinātnes un biškopības nozares institūcijas piedalās starptautiskā biškopības nozares modernizācijas projektā, lai nozari virzītu uz ekonomiskāku, dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu biškopību. Projekta laikā paredzēts dalīties ar biškopības zināšanām un labākām praksēm, kā arī piedalīties aptaujās un apmācībās. Tas veicinās Eiropas valstu biškopju zināšanu un pieredzes apmaiņu, kā arī plašāk nozarē ieviest inovācijas un digitalizāciju.

Projekta vadītājs LBTU Informācijas tehnoloģiju fakultātes Datoru sistēmu katedras asociētais profesors, vadošais pētnieks Dr. sc. ing.  Aleksejs Zacepins informē: "B-THENET ir tematiskais tīkls, kas veidots ar mērķi apvienot Eiropas biškopjus. Platformā biškopjiem būs iespējams iegūt jaunas zināšanas, dalīties ar savu pieredzi un dažādus interesējošos nozares jautājumus apspriest plašā starptautiskā biškopju kopienā."

Pašlaik sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību tiek apkopotas Latvijas biškopju prakses un inovācijas, lai izveidotu uz zināšanām balstītu repozitoriju. Līdz šī gada aprīlim projekta ietvaros aplūkotas divas tēmas – bišu dravu ierīkošana un uzturēšana, kā arī bišu slimības – varrozes apkarošanas metodes.

Turpmākajos trijos projekta īstenošanas gados projektā tiks apkopotas labākās biškopības prakses šādās tematiskajās jomās:

  • Bišu saimju ierīkošana un ikdienas pārvaldība;
  • Bišu piebarošana un dzirdināšana ar ūdeni;
  • Pierakstu veikšana;
  • Regulārās (profilaktiskās) higiēnas prakses.

Savukārt kategorijā “Biodrošības pasākumi” projekta gaitā tiks apkopotas zināšanas un pieredze par Amerikas peru puves, Eiropas peru puves, nozematozes, mazās stropu vabolītes un Āzijas sirseņa apkarošanu.

Projekta īstenošana uzsākta 2022. gada septembrī un tas turpināsies līdz 2026. gada 31. augustam.

Biškopju tematiskais tīkls B-THENET ir pieejams šeit: https://www.bthenet.eu/. Latvijas biškopji ir laipni aicināti iesaistīties un izmantot tīkla sniegtās iespējas unikālu zināšanu un pieredzes apmaiņai.

Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com).

Pievienots 30/03/2023