Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pētnieki piedalās izstādē "Pavasaris 2023" Rāmavā

Attēla autors: No LLU arhīva

No 13. līdz 15. aprīlim biznesa centrā "Rāmava" notiek starptautiskā lauksaimniecības biznesa izstāde "Pavasaris 2023", kas vienkopus pulcē augkopības, lopkopības, dārzkopības, celtniecības, infrastruktūras jomas profesionāļus un arī vairāku jomu pētniekus, tostarp arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) pārstāvjus.

Jau otro gadu Zemkopības ministrijas vienotajā stendā apmeklētājiem ir iespēja satikt pētniekus no Pārtikas tehnoloģijas fakultātes, Veterinārmedicīnas fakultātes, Lauksaimniecības fakultātes un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas.

Izstādes ietvaros notiek arī Lauksaimniecības forums 2023 "Gudra un sabalansēta izaugsme lauksaimniecības nākotnei", kurā 13. aprīlī no plkst. 14.00 līdz plkst. 16.00 ciklā "Klimatu saudzējošas lopkopības sistēmas" par savu īstenoto projektu gaitu informēs vairāki LBTU pētnieki. Ciklu organizē Dzīvnieku zinātņu institūta pārstāvji vadošās pētnieces Diānas Ruskas vadībā.

Cikla "Gudra un sabalansēta izaugsme lauksaimniecības nākotnei" laikā būs iespēja iepazīties ar vairākiem projektiem - "Klimata saudzējošas lopkopības sistēmas", "Projekta saimniecību zināšanas un viedoklis par lopkopības ietekmi uz klimata pārmaiņām", "Lauksaimnieciskās ražošanas radīto emisiju aprēķina kalkulatoru izmantošana Eiropā", "Dronu izmantošana emisiju novērtēšanai lopkopības saimniecībās" (ziņos: LBTU vadošā pētniece Diāna Ruska), "Zālāja uzlabošana ar zālaugu, cigoriņa un šaurlapu ceļtekas piesēju, to ietekme uz SEG un amonjaka emisijām un augsnes kvalitāti" (ziņos: LBTU vadošā pētniece Dzidra Kreišmane un pētniece Adrija Dorbe), "Klimatu saudzējošie nosacījumi rupjas lopbarības sagatavošanā un izēdināšanā" (ziņos: IK "Konsultācijas" īpašniece Ieva Krakopa), "Izaicinājumi klimata saudzējošai piena lopkopībai Nīderlandē" (ziņos: WUR Paul Galama) un "Emisiju mazinošu pasākumu simulācijas rezultāti projekta saimniecībās Eiropā" (ziņos: LBTU pētnieki Kaspars Naglis-Liepa un Arnis Lenerts).

Arī kopstendā tiks realizēta "AgriLab" ideju inkubatora aktivitāte, kuru vadīs LBTU Studējošo biznesa inkubatora "HatchUp" dalībnieki, kā arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes un Lauksaimniecības fakultātes studenti un mācībspēki. Apmeklētajiem būs iespēja piedalīties studentu inovācijas rādīšanas procesā ar padomu, ar viedokli vai ar savu jautājumu par lauksaimniecības un pārtikas ražošanas atkritumu mazināšanu, kā arī ieradumu maiņu ikdienā. Aktivitāti īsteno LBTU Studējošo biznesa inkubators "HatchUp", kas ir radies ERAF projekta "LBTU studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana" (Nr.1.1.1.3/21/A/007) ietvaros. Stendā notiks jaunu produktu izveide ‘"No dārza līdz plauktam". Studentu komandas veidos produktu inovācijas, sākot ar idejām un noslēdzot ar produktu prezentāciju.

Šogad LBTU stendā izstādes apmeklētājiem ir iespēja iepazīties arī ar dažādu pētījumu rezultātiem:

  • ​Sniegs ieskatu vertikālajā lauksaimniecībā - uz balkona, pagalmā un telpās, savam priekam un rūpnieciskā ražošana svaigas pārtikas nodrošināšanai - kas tā ir, ko var audzēt, kas jānodrošina, kam jāpievērš uzmanība.
  • Nezāļu atpazīšana pēc sēklām un dīgstiem.
  • Prezentēts pētījumu par ilgtspējīga iepakojuma principiem "Iepakojums - tā skatījums un izaicinājumi ilgtspējas kontekstā".
  • Prezentēts pētījumu par iepakojumu atkritumu apjomu samazināšanu un produktu kvalitātes saglabāšanu, kas īstenots "Biodegradējamais iepakojums siera nogatavināšanai" (BIOCOAT, Nr. LT08–2– LMT–K–01–046) ietvaros. Pētījumā piedalījās arī kolēģi no Lietuvas, Igaunijas un Norvēģijas.
  • Prezentēs uzņēmējdarbības un inovāciju veicināšanas projektu "NOBALIS", kā laikā tika attīstītas un paplašinātas inovācijas, kā arī uzņēmējdarbības atbalsta iespējas vairākās jomās - ilgtspējīga pārtikas ražošana, aprites ekonomika un jaunu zaļo vērtību ķēžu attīstība. Pētījumā piedalījās Norvēģija, Zviedrija, Igaunija un Latvija. Projektu finansē Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT), koordinē EIT RawMaterials iniciatīva (HEI Initiative).
  • Prezentēs projekta "Klimatu saudzējošas lopkopības sistēmas" (projekta CCC Farming systems, Nr. ES RTD/2019/12) laikā veiktās aktivitātes un informēs sabiedrību par klimata pārmaiņām, cēloņu un sakarību jautājumiem, kas nodarbina ne tikai zinātnieku, bet arī politiķu un skolēnu prātus. Kā vienu no iemesliem min lauksaimnieciska ražošanu - liellopu audzēšana. Izstādes apmeklētājus iepazīstinās ar paņēmieniem, kas var samazināt klimata pārmaiņas slaucamo govju audzēšanas sistēmās, dalīsies ar pieredzi par inovatīvām tehnoloģijām, ko izmanto projekta dalībnieku valstīs Nīderlande, Lielbritānija, Francija, Itālija, Lietuva un Polija, aptverot vairākus lopkopības ražošanas posmus.
  • Tiks piedāvātas sadarbības iespējas par siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) emisijas mazināšanas pētījumiem lauksaimniecībā, tajā skaitā pētniecības projektiem ar izmēģinājuma dzīvniekiem.
  • Būs iespēja iepazīties ar "Paleo" kosmētiku, kuru darina LBTU absolventes. Produktu pamatā ir tīras un vienkāršas sastāvdaļas. Tiks  piedāvāta iespēja iepazīties ar  "Green Wing Paleo Skincare"un AV multifunkcionālo balzamu.
  • Paralēli  zinātniskām aktivitātēm paredzētas arī izzinošas spēles un aktivitātes apmeklētājiem,
  • Tiks prezentētas LBTU īstenotās studiju programmas, kā arī zinātnes un uzņēmēju sadarbības iespējas.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte  ir viena no vadošajām Baltijas jūras reģiona zinātnes un tehnoloģiju universitātēm ar specializāciju dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanai. Tā piedāvā studijas plašā nozaru lokā: informācijas tehnoloģijās, inženierzinātnēs, ekonomikā, socioloģijā, menedžmentā, ainavu arhitektūrā, pārtikas tehnoloģijā, mežsaimniecībā, zemes ierīcībā, enerģētikā, veterinārmedicīnā un lauksaimniecībā.

Lauksaimniecības un mežsaimniecības biznesa centrs "Rāmava" (SIA "A.M.L.") dibināts 1992. gadā un ir lielākais lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares izstāžu organizētājs Latvijā. Ik gadu Rāmavā notiekošajās starptautiskajās biznesa izstādēs risinājumus un idejas izaugsmei rod vairāk nekā 4000 saimniecību un uzņēmumu.

Plašāka informācija – mājaslapā, un www.facebook.com/ramava.lv.

Pievienots 06/04/2023