Pārlekt uz galveno saturu

Par godu Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 75 gadu jubilejai atklāta izstāde

Attēla autors: No LLU arhīva

Šogad aprit 75 gadi kopš Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dibināšanas, tādējādi 17. aprīlī LBTU Fundamentālās bibliotēkas lasītavā atklāta izstāde "PTF 75 gadu drukātās liecības" un tā būs apskatāma līdz 12. maijam. Ar izstādes atklāšanu sākas svētku nedēļas pasākumi fakultātē, kas noslēgsies ar absolventu salidojumu.

Svinīgajā pasākumā uzrunas vārdus klātesošajiem teica Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovics: "Paldies LBTU Fundamentālajai bibliotēkai par ieguldīto darbu, lai apkopotu un saglabātu šo nozīmīgo informāciju. Lielākā nozīme šiem drukātajiem materiāliem ir tā, ka to var šķirstīt un apskatīt. Atskatoties uz fakultātes 75 gadiem, esmu pārliecināts, ka mūsu mācībspēki, pētnieki un zinātnieki ar savu mērķtiecīgo darbu ir nesuši būtisku ieguldījumu mūsu pārstāvētajās jomās. Ir patiess prieks, ka ir tapusi šāda izstāde, lai arī mēs varētu apskatīt pārmaiņu procesu, kas skāris šo gadu laikā. Te ir spilgts pierādījums tam, ka sākotnēji grāmatas bija iesietas cietajos vākos, bet ar laiku jau tās iesēja mīkstajos vākos, taču mūsdienās - lasām tās elektroniski."

Kopumā izstādē atspoguļoti vairāk nekā 200 dažādi universitātes bibliotēkas fondā esošie drukātie materiāli, tostarp – mācību grāmatas, mācību līdzekļi un disertāciju kopsavilkumi, ko izstrādājuši fakultātes mācībspēki un doktoranti.

Tāpat ikviens interesents aicināts piedalīties arī citos fakultātes organizētajos pasākumos. 19. aprīlī gaidāms Putru dienas festivāls, kurā notiks saldējumu un kokteiļu meistarklases ar Andri Jugānu no plkst. 17.30 līdz plkst. 18.30 un Robertu Zeltiņu no plkst. 19.30 līdz plkst. 20.30. Visas dienas garumā varēs piedalīties arī radošajās darbnīcās, iemūžināt spilgtākos mirkļus fotobūdā un klausīties vairāku mūziķu sagatavotos priekšnesumus - Denija Griezes, Edvarda Strazdiņa un Gata Mūrnieka, Jāņa Soma un Tandēmu trijatā.

Taču nedēļas izskaņā notiks absolventu salidojumu, kur satikšanās svētkus 22. aprīlī Jelgavas pilī svinēs absolventi, bijušie darbinieki, mācībspēki un sadarbības partneri. Absolventu salidojumā gaidāmi studentu pārsteigumi, degustācijas, loterijas un citi izaicinājumi. Savukārt par dejām parūpēsies enerģijas un pozitīvisma bagātā mūziķu grupa "Tirkizband", bet pusnaktī, baudot svētku kūku, klātesošie vienosies kopīgā "Lilioma" dziesmā.

Jāatzīmē, ka 1948. gada 21. aprīlī dibināta Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Visu šo gadu laikā fakultātē valdījusi augsta darba kultūra, kas ļāvusi celt un nest zinātnisko sasniegumu rezultātus gan Latvijas mērogā, gan aiz valsts robežām. 2015. gada nogalē fakultāte piedzīvoja būtiskas pārmaiņas, kad no Jelgavas pils pārcēlās uz jaunu mājvietu, kas atrodas Rīgas ielā 22, bet pils mūros atstājot Ķīmijas katedru. Pašreiz fakultātei ir moderna zinātniskā bāze un mūsdienīgas tehnoloģijas, līdz ar to studentiem ir iespēja teorētiskas zināšanas pielietot praktiski. 

Šodien Pārtikas tehnoloģijas fakultāte piedāvā augstāko izglītību trīs studiju līmeņos – pamatstudiju programmās "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība", "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" un "Pārtikas produktu tehnoloģija", maģistra studiju programmās - "Pārtikas zinātne" un "Uzturzinātne" un doktora studiju programmā - "Pārtikas zinātne".

Pievienots 17/04/2023