Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte starptautiskajā nedēļā aicina piedalīties pasākumos

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF) jau 10. reizi organizē starptautiskās nedēļas lekcijas un aktivitātes, kas plānotas no 9. līdz 12. maijam. Tā ir iespēja universitātes studējošajiem, mācībspēkiem un citiem interesentiem bagātināt savas zināšanas par daudzveidīgiem tematiem, ar kuriem iepazīstinās, dalīsies savā pieredzē un zināšanās ārvalstu vieslektori.

Starptautiskās nedēļas aktivitātes sāksies 9. maijā plkst. 15.00 Jelgavas pilī. Tikšanās laikā dalībnieki tiks iepazīstināti ar universitāti, paredzētajiem pasākumiem, kā arī pēc tam sekos ekskursija Jelgavas pilī un tās apkārtnē.

10. maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 12.00 LBTU Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā (293. telpa, Jelgavas pils) notiks seminārs par modelēšanas sistēmas AGMEMOD (https://agmemod.eu/) izmantošanas iespējām. Tā ir daļēja līdzsvara modelēšanas sistēma lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas sektoriem. AGMEMOD modeļa reģionālais fokuss ir balstīts uz lauksaimniecības preču reprezentāciju katrā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī, atsevišķās ES kandidātvalstīs un citās, piemēram, Āfrikas valstīs un Ukrainā. Turklāt šī modelēšanas sistēma tiek izmantota, lai veidotu lauksaimniecības tirgus prognozes ES un tās dalībvalstīs, kā arī veiktu lauksaimniecības tirgus politikas izmaiņu ietekmes analīzi.

Semināru vadīs Nīderlandes Vāgeningenas universitātes vadošā pētniece Myrna van Leeuwen, iepazīstinot klātesošos ar AGMEMOD modeļa mērķiem, izmantošanas veidiem un mērķa grupām, modeļa struktūru – ievaddatiem, aprēķina metodiku, scenārijiem, kā arī tiks analizēti Latvijas dati modelī un scenāriju veidošana, kas balstīta uz šiem datiem.

Seminārs ir bez dalības maksas un notiks angļu valodā. Interesenti aicināti iepriekš reģistrēties, izmantojot šo saiti. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par semināra norisi.

Savukārt no plkst. 13.00 Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē Angelė Lileikienė (Lietuvas Biznesa lietišķo zinātņu universitāte) stāstīs par kreditēšanas politikas pamatiem (riska novērtēšana), Sintija Kuipers – Moroza (Aeres Lietišķo zinātņu universitāte) iepazīstinās ar 2023. gada pārtikas tendencēm, Ludwik Wicki un Alina Daniłowska (Varšavas Dzīvības zinātņu universitāte) atklās par studijām, kultūru un cilvēkiem Polijā – Polijas apmaiņas studentiem un Madina Raimjanova (Taškentas Valsts Finanšu institūts) dalīsies stāstījumā par Uzbekistānas attīstības vēsturi: investīciju loma ekonomikā un lauksaimniecībā.

Bet pēc tam LBTU mācībspēki, kuri jau sadarbojas vai plāno sadarboties ar Uzbekistānu un / vai Turciju, aicināti pievienoties sarunu pēcpusdienā ar šo valstu universitātes mācībspēkiem par kultūras atšķirībām, studiju iespējām un citiem sociāliem jautājumiem. Šī aktivitāte notiks 10. maijā Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (104. telpa, Svētes iela 18) no plkst. 15.30 līdz plkst. 17.00.

11. maijā no plkst. 9.00 fakultāte organizē konferenci "Economic Science for Rural Develpoment 2023 / Ekonomikas zinātne lauku attīstībai 2023", kurā tiks stāstīts par ilgtspējīgu bioekonomiku un bioresursiem, lauku attīstību, aprites ekonomiku, uzņēmējdarbību, klimata pārmaiņām, vides aspektiem, kā arī par jaunā dimensijām sabiedrības attīstībā un ražošanas procesu efektivitāti, uzņēmumu konkurētspēju un citām aktuālam tēmām.

Tāpat 11. maijā no plkst. 13.30 būs iespēja uzzināt Kees Schipper (Aeres Lietišķo zinātņu universitāte) pārdomas un pieredzi, kas saistītas ar Eiropas Savienības aktualitātēm. Taču noslēdzošajā dienā, 12. maijā, dalībniekiem dosies iepazīt Siguldu.

Pasākuma programma

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com)

Pievienots 25/04/2023