Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē aizvadīti starptautiskās nedēļas pasākumi

Attēla autors: No LLU arhīva

Ik gadu maija otrajā nedēļā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF) organizē starptautiskās nedēļas pasākumus. Šogad aizvadīta 24. starptautiskā konference "Ekonomikas zinātne lauku attīstībai / Economic Science for Rural Development" un 10. starptautiskās nedēļas aktivitātes, sniedzot iespēju studējošajiem, mācībspēkiem un citiem interesentiem bagātināt savas zināšanas par daudzveidīgiem tematiem, ar kuriem iepazīstināja ārvalstu viesi.

Šogad pasākumos piedalījās pētnieki un mācībspēki no Nīderlandes, Lietuvas, Polijas, Turcijas un Uzbekistānas. Starptautiskās nedēļas ietvaros tika organizēts seminārs par modelēšanas sistēmas AGMEMOD izmantošanas iespējām, ko vadīja Nīderlandes Vāgeningenas universitātes vadošā pētniece Myrna van Leeuwen. Tāpat bija iespēja iepazīties ar apmaiņas studiju iespējām Polijā, pārtikas tirgus tendencēm Eiropā un neformālā gaisotnē uzzināt par dzīvi un studijām Turcijā un Uzbekistānā.

Savukārt 11. maijā aizvadīta ikgadējā starptautiskā zinātniskā konference "Ekonomikas zinātne lauku attīstībai / Economic Science for Rural Development". Konferencē piedalījās 68 dalībnieki no astoņām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Gruzijas un Madagaskaras. Konferences plenārsēdi atklāja Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne, profesore Andra Zvirbule, akcentējot konferences mērķi: "Dalīties pieredzē un zināšanās par aktualitātēm ar ekonomikas un uzņēmējdarbības pētījumiem saistītās tēmās."

Plenārsēdē tika prezentēti pētījumi bioekonomikas jomā dažādās valstīs un diskutēts par biogāzes ražošanas ekonomiskiem un tiesiskiem aspektiem Latvijā, par to, kā un kādus inovatīvus pārtikas produktus vērtē Polijas jaunās paaudzes patērētāji; kā norisinās institucionālā pārvaldība biomasas ražošanas jomā Madagaskarā, kā arī  analizēja bioekonomikas koncepcija un tās īstenošanas iespējas Uzbekistānas lauksaimniecībā, lai to padarītu investīcijām pievilcīgāku.

Pēc plenārsēdes konferences darbs turpinājās divās sekcijās, kur ar saviem zinātniski pētnieciskajiem rezultātiem un atziņām dalījās gan doktoranti, gan pieredzējuši vadošie pētnieki no LBTU un citām pētniecības institūcijām.

Nedēļa tika noslēgta ar ekskursiju uz Siguldu, kurā starptautiskās nedēļas dalībnieki varēja izbaudīt ievu ziedēšanas laiku Latvijas Šveicē, kā arī iepazīties ar vietējiem uzņēmumiem un saimniekošanas praksi vīna darīšanas jomā.

Pievienots 17/05/2023