Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pētnieki Bukarestē demonstrē ENUAC projektu starprezultātus mobilitātes problemātikas risināšanai pilsētās

Attēla autors: No LLU arhīva

No 15. līdz 17. maijam Bukarestē (Rumānijā) notika ERA-NET Urban Accessibility and Connectivity (ENUAC) programmas ietvaros realizēto projektu vadītāju un pētnieku tikšanās. Tajā piedalījās arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU, iepriekš LLU) pētnieki, kas programmas finansētājus, projektu realizētājus un dalībniekus iepazīstināja ar pētījumu projektu MyFairShare (https://jpi-urbaneurope.eu/project/myfairshare/) un ACUTE Knowledge Hub (https://jpi-urbaneurope.eu/project/acute-accessibility-and-connectivity-knowledge-hub-for-urban-transformation-in-europe/) starprezultātiem. Tāpat notika pirmā sanāksme ar programmas pārstāvjiem nupat uzsāktā projekta TAAM realizēšanai (https://jpi-urbaneurope.eu/project/taam/)

LBTU prof. Irina Arhipova un prof. Gatis Vītols kopā ar pētniekiem no LU pasākumā prezentēja projekta Individuālie mobilitātes budžeti kā sociālais un ētiskais pamats oglekļa emisiju samazināšanai (MyFairShare), kas veltīts mobilitātei pilsētās un šīs aktivitātes negatīvās ietekmes samazināšanu uz dzīvošanu un uzturēšanos pilsētā. LBTU pētnieki šajā projektā, sadarbībā ar Jelgavas valstspilsētu analizē sabiedriskā transporta optimizācijas uzdevumus, lietojot jaunu pieeju – papildus ņemot mobilo ierīču datus, kas sniedz precīzāku informāciju par iedzīvotāju mobilitāti pilsētās. Tāpat projekts ņem vērā 15 minūšu pilsētas konceptu. Programmas koordinatori īpaši atzinīgi vērtēja šī projekta unikalitāti un zinātniskos sasniegumus, piemēram, nesen iegūtā labākā FEMIB (https://femib.scitevents.org/) konferences raksta balvu par rakstu un prezentāciju „OPTIMIZING TRANSPORT NETWORK TO REDUCE MUNICIPALITY MOBILITY BUDGET” (https://www.scitepress.org/PublishedPapers/2023/119415/).

Tāpat programmas dalībnieki tika iepazīstināti ar projekta Pieejamības un savienojamības zināšanu centrs pilsētu pārveidei Eiropā (ACUTE Knowledge Hub) starprezultātiem par zināšanu kopienas veidošanu. Tikšanās notika paralēli gan klātienē, gan attālināti. ACUTE projekta ietvaros LBTU pētnieki demonstrēja teksta analīzes un datizraces metožu lietošanu kā pamatu mērogojamai projektu dokumentācijas analīzei, kas ļauj identificēt projektu unikalitāti un atbilstību DUT programmai (https://dutpartnership.eu/). Šī pieeja tiks turpmāk izmantota kā viena no metodēm, lai radītu zināšanu centru, kas ir projekta mērķis.

Pasākumā Bukarestē piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku klātienē un tiešsaistē, kas triju dienu laikā prezentēja ERA-NET Urban Accessibility and Connectivity (ENUAC) programmas 27 aktuālos projektus, notika diskusijas un darba grupas, lai rastu iespējami labākos risinājumus programmas tālākai attīstībai.

 ENUAC finansētie projekta pārstāvji pasākuma laikā tikās, lai veidotu vienotu zinātnes kopienu. Kopīgā pasākuma mērķis - nodrošināt zināšanu apmaiņu starp visiem ENUAC programmas projektiem, kā arī stratēģiskās diskusijas un pieredzes apmaiņa par to ietekmes novērtējumu. Tāpat arī informācijas apmaiņa par ENUAC komunikācijas un atbalsta aktivitātēm un prasībām nākamajiem gadiem. 
Logo



 

pic1

 

pic2

 

pic3

 

pic4

 

 

Vairāk par MyFareShare projektu: 

https://www.myfairshare.eu/

 

Vairāk par ACUTE projektu:

https://jpi-urbaneurope.eu/project/acute-accessibility-and-connectivity-knowledge-hub-for-urban-transformation-in-europe/

Pievienots 23/05/2023