Pārlekt uz galveno saturu

LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas pētnieki dalās ar zināšanām par ilgtspējīgu pilsētas ainavu

Attēla autors: No LLU arhīva

Turpinot veiksmīgo sadarbību, Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras zinātnieki no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Vides un būvzinātņu fakultātes (LBTU VBF) un Rēzeknes pilsētas pašvaldības pārstāvjiem ir iesaistījušies divos nozīmīgos Eiropas Savienības (ES) Interreg sadarbības projektos. Viena no šīm iniciatīvām ir Interreg projekts "Zaļais centrs - veids, kā nodot jaunas zināšanas, atbalstīt iniciatīvas un informēt sabiedrību" (Green Hub LVIII-063), kas fokusējas uz vides jautājumu apzināšanu, jaunu ideju īstenošanu un sabiedrības informēšanu. Šajā projektā pašvaldība, eksperti un iedzīvotāji aktīvi iesaistās, lai nodrošinātu vides saziņu un zināšanu pārnešanu, kā arī veicinātu jaunas iniciatīvas.

Projekta galvenais mērķis ir nostiprināt iepriekšējā periodā īstenotā projekta "Sticky Urban Areas" iegūtos rezultātus, kā arī vienlaicīgi veicināt sabiedrības izpratni par vides jautājumiem. Sadarbojoties Rēzeknes pilsētas pašvaldībai un mūsu universitātes ekspertiem, projektā tiek pētītas iespējas integrētai dabas resursu plānošanai pilsētvidē, izvēloties Rēzeknes upi kā pilotteritoriju. Rēzeknes upei pilsētā ir nozīmīgs ekoloģisks, sociāls, kultūrvēsturisks un arī ekonomisks potenciāls, tādējādi pašvaldībai jārisina jautājums par šī potenciāla attīstību un izmantošanu, saglabājot vides kvalitāti un nodrošinot sabiedrības izglītošanu.

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tiek veiktas vairākas aktivitātes, kā, piemēram, sarīkots trīs dienu mākslas un radošo plenērs Rēzeknes upes krasta vides attīstībai kopīgi LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas ekspertiem ar Rēzeknes pilsētas pašvaldību, iedzīvotājiem, nevalstiskajām organizācijām un citām ieinteresētajām pusēm, apstādījumu izveide Rēzeknes upes krasta teritorijā Krasta ielas posmā ar sabiedrības līdzdalību, veidojot šo teritoriju kā būtisku pilsētas zaļās infrastruktūras elementu un savienojumu, kā arī organizēts izglītojošs pieredzes brauciens uz Somiju un Igauniju ūdens resursu ilgtspējīgas izmantošanas iespēju izzināšanai, piesaistot arī vietējos ekspertus un projektu autorus, veidojot darba diskusiju ar brauciena dalībniekiem un vietējiem ekspertiem. Pieredzes braucienā iegūtās zināšanas tiks apkopotas un publicētas izdevumā, kas būs brīvi pieejams ikvienam interesentam, kā arī noderīgs palīglīdzeklis vides un ainavu plānošanas studentiem, mācībspēkiem un nozares profesionāļiem.

Savukārt projekta izskaņā gaidāma noslēguma konference Rēzeknē ar LBTU ekspertu, Rēzeknes pašvaldības un Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu prezentācijām, kas ietvers jaunu zināšanu nodošanu plašākai sabiedrībai par projektā iegūtajiem rezultātiem, īstenotajām aktivitātēm, pieejamajiem materiāliem, kā arī citiem labās prakses projektiem Latvijā.

Lai vide ap Rēzeknes upi veidotos pievilcīga gan vietējiem iedzīvotājiem, gan arī pilsētas ciemiņiem, tad nākamais solis ir jaunās Krasta ielas, tai pieguļošo Rēzeknes upes krastu un pašas upes iedzīvināšana. Attīstot idejas, projekta Green Hub viena no aktivitātēm bija trīs dienu mākslas plenērs, kas aptvēra dažādas pieejas vairāku ieinteresēto pušu iesaistei, kā arī izglītošanai: fokusgrupu darba seminārs – ideju attīstība, balstoties uz dažāda vecuma un jomu grupu interesēm un vajadzībām, izmantojot mentālās (domu) kartes veidošanu, radošā aktivitāte bērniem un jauniešiem – izzinot Rēzeknes upi un dabas vērtības, zīmējumos atspoguļot savu redzējumu un idejas Rēzeknes upes vides attīstībai un atgriezeniskā saite – fokusgrupās un bērnu un jauniešu radošajā aktivitātē iegūto rezultātu apkopošana, analīze un publicitāte. 

Fokusgrupu darba seminārā iesaistījās liels skaits interesentu, pārstāvot dažādas grupas - iedzīvotājus, uzņēmējus, nevalstiskās organizācijas un pašvaldības struktūrvienības. Grupu izstrādātajos priekšlikumos dominēja nepieciešamība saglabāt esošās dabas vērtības, bet vienlaicīgi integrēt arī infrastruktūras elementus un aktivitāšu zonas. Idejas variēja no dabiskas vides līdz mākslas un aktīvās atpūtas telpai, neaizmirstot arī pašu upi kā platformu dabas un aktivitāšu baudīšanai, vides izglītībai.

Radošajā bērnu un jauniešu aktivitātē darbojās trīs grupas, kuras zīmēja savu Rēzeknes upes attīstību. No 6 līdz 7 gadu vecuma grupā izcēlās zīmējumi ar dabisko vidi un dažādiem vides objektiem, taču šīs kategorijas ir ļoti maz attēlotas jauniešu vecuma grupā. Pasīvā un aktīvā atpūta ir izteikti visvairāk attēlota jauniešu vecuma grupā un tikai atsevišķos zīmējumos parādās no 6 līdz 7 gadu vecuma grupā. Bērnu vecuma grupā no 8 līdz 9 gadiem izteikti dominēja dažādu pakalpojumu un infrastruktūras elementu nepieciešamība, kas izteikti mazāk parādās abu pārējo vecuma grupu zīmējumos. Savukārt vecuma grupā no 11 līdz 17 gadiem izteikti vērojama nepieciešamība pēc aktīvās atpūtas elementiem, kas kopumā pilsētvidē ir aktuāls jautājums. Kopumā bērnu un jauniešu zīmējumos iezīmējas līdzīgas vēlmes un nepieciešamības, kas izskanēja plenēra pirmās dienas fokusa grupu idejās. Šāda ideju un nepieciešamību sakritība norāda uz problēmu un vajadzību aktualitāti dažādu sabiedrības grupu uztverē.

Šobrīd notiek iegūto atziņu izvērtēšana un iekļaušana Rēzeknes upes attīstības konceptā, kas soli pa solim palīdzēs attīstīt ilgtspējīgu un pievilcīgu vidi ne tikai Krasta ielā, bet arī citos Rēzeknes upes posmos.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Logo
Pievienots 12/06/2023