Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Kristīne Valujeva - Altum balvas laureāte

Attēla autors: No LBTU arhīva

Jelgavas pilī Attīstības finanšu institūcija "Altum" apbalvoja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) vides zinātnieci Kristīni Valujevu un dāvāja balvu savu pētījumu turpmākajai attīstībai. To Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) kopsapulcē pasniedza Altum pārstāve Agrita Sabule.

Izvērtējot visu pretendentu pētījumu kvalitāti un iegūto rezultātu nozīmi tautsaimniecībā, izlemts Altum balvu piešķirt Kristīnei Valujevai par promocijas darbu "Can farmers meet all the societal demands with the available natural resources?". Savu promocijas darbu laureāte izstrādāja Vāgeningenas Universitātē.

Promocijas darbā K. Valujeva uzsvēra: "Sabiedrībā pastāv pieprasījums pēc ekosistēmas procesiem, kuros tiek izmantoti zemes resursi, taču ekosistēmu izmantošanas iespējas atšķiras atkarībā no augsnes un zemes apsaimniekošanas, savukārt pieprasījums - atkarīgs no mēroga un ieinteresētajām pusēm. Piemēram, politikas veidotāji cenšas saglabāt bioloģisko daudzveidību un palielināt oglekļa piesaisti valsts mērogā, savukārt lauksaimnieki ir vairāk ieinteresēti palielināt ražu un augsnes auglību vietējā mērogā. Augsnes ir daudzfunkcionālas, taču tām ir atšķirīga spēja nodrošināt katru ekosistēmu pakalpojumu. Šis promocijas darbs nodrošina ieinteresētajām pusēm zināšanu bāzi, lai kopīgi optimizētu zemes izmantošanu un zemes apsaimniekošanu, apmierinot konkurējošās prasības attiecībā uz zemi.

"Altum" balva dibināta LBTU, Attīstības finanšu institūcijas "Altum", Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas un LBTU Attīstības fonda sadarbības ietvaros. Balva tiek piešķirta par ieguldījumu lauku attīstības zinātniskajos pētījumos un pētījumiem, kas veicina lauku attīstību, to modernizāciju, uzņēmējdarbību, efektīvu finanšu līdzekļu izmantošanu. Balvai jaunie LBTU maģistri un doktori var pieteikties divas reizes gadā.

Pievienots 19/06/2023